УКР РУС

Карабах: суперник Ворскли у Лізі Європи – "азербайджанський Шахтар", де капітанить… баскетболіст

12 вересня 2018 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" знайомить із грандом чемпіонату Азербайджану, який протистоятиме Ворсклі у групі Е Ліги Європи 2018/19.

Історія клубу Карабах бере відлік із 1951 року. Щоправда, тоді ця команда мала зовсім іншу назву – Мехсул. У 1977-му її перейменували на Шафаг, а ще через 5 років й узагалі принизили типовим совковим словом Кооператор. Сучасне ймення – Карабах – присвоєне у 1987 році. А вже у 1988-му команда вперше у своїй історії отримала професіональний статус, пробившись у Другу лігу чемпіонату СРСР.

Офіційно Карабах репрезентує місто Агдам, проте фактично там не грає ще із середини 90-х. У липні 1993 року, внаслідок кровопролитної війни між азербайджанцями та вірменами, Агдам перейшов під управління невизнаної Нагірно-Карабахської Республіки. Футбольний клуб знайшов прихисток у столиці Азербайджану – Баку. Яскрава аналогія із донецьким Шахтарем, чи не так?

Війна забрала життя багаторічного головного тренера Карабаха – Аллахверді Багірова. Він брав участь в усіх боях за Агдам. У червні 1992-го автомобіль, у якому їхав Багіров, натрапив на міну. Посмертно йому присвоїли звання Національного героя Азербайджану.

Карабах – 6-разовий чемпіон та 6-разовий володар Кубка Азербайджану. Переживши надзвичайно скрутний період 90-х, клуб отримав суттєві фінансові вливання на початку 2000-х, що втілилося у поступовий підйом до вершин. Повне домінування Карабаха розпочалося у сезоні 2013/14, коли "скакуни" (прізвисько футболістів команди) здобули чемпіонський титул вдруге у своїй історії. З того часу і аж до сьогодні карабахці нікого не підпускають до трону.

Карабах – перший азербайджанський клуб, який пробився у груповий етап Ліги чемпіонів (2017/18) і другий (після Нефтчі), який зіграв у квартеті Ліги Європи (2014/15). Єврокубковий досвід суперників Ворскли налічує вже 98 матчів – Полтава про такий бекграунд може тільки мріяти. Карабах зі змінним успіхом грав проти іменитих Борусії Д (0:1, 0:4), Інтера (0:2, 0:0), Тоттенхема (0:1, 1:3), Монако (1:1, 0:1), ПАОКа (2:0, 1:0), Андерлехта (1:0, 1:2) та багатьох інших відомих клубів. Особливо у цьому переліку виділяються два матчі проти Атлетіко Дієго Сімеоне у попередньому сезоні ЛЧ. Азербайджанці відібрали очки у "матрацників" на власному полі (0:0), а також вивезли бойову нічию 1:1 із Мадрида, коли перемога для господарів була життєво необхідною.

Арсенал: клуб суперзірок, який вчиться жити без Венгера – найцікавіше про суперника Ворскли у Лізі Європи

Зараз "скакуни" знову націлювалися на ЛЧ, проте не зуміли перестрибнути кваліфікаційний бар'єр. Спершу все йшло за планом – вибили словенську Олімпію (0:0, 1:0) та албанський Кукес (3:0, 0:0), але у третьому раунді спасували перед БАТЕ (0:1, 1:1). Євросезон вдалося врятувати завдяки ЛЄ – перемога у плей-офф кваліфікації над Шерифом (0:1, 3:0).

Вони досі не можуть забути про кривду імені Дніпра. З українським клубом Карабах перетинався лише одного разу – це трапилося якраз у дебютному для агдамців груповому етапі Ліги Європи. Жереб підкинув до них у квартет міланський Інтер, французький Сент-Етьєн і Дніпро Мирона Маркевича. У жовтні 2014-го Карабах несподівано обіграв дніпрян на Олімпійському завдяки єдиному голу Муарема, проте на власному полі поступився – 1:2. Доля другого місця вирішувалася в останньому турі: Дніпро мінімально обіграв Сент-Етьєн, натомість Карабах розписав нульову нічию з Інтером, хоча на останніх секундах таки забив гол, який бригада арбітрів помилково скасувала. У плей-офф потрапила саме команда Маркевича і, як відомо, дійшла аж до фіналу у Варшаві.

Усі історичні успіхи Карабаха пов’язані з головним тренером “скакунів" – 46-річним Гурбаном Гурбановим. Він – найкращий бомбардир в історії збірної Азербайджану (14 голів). Тренерську діяльність розпочав у 2006-му, очоливши Нефтчі (Баку). Карабахом Гурбанов керує, починаючи із 2008-го. За цей час команда під його керівництвом здобула 5 чемпіонських титулів, 4 Кубки Азербайджану і гучно заявила про себе в Європі. Наприкінці минулого року у Гурбанова додалося роботи – паралельно він очолив ще й національну збірну країни, замінивши на цьому посту Роберта Просінечкі.

Гурбан Гурбанов

Капітан Карабаха – 36-річний центрбек Рашад Садигов, легендарна постать в історії азербайджанського футболу. Донедавна він капітанив ще й у національній збірній, провівши загалом 111 матчів і забивши 6 голів. За кордоном виступав винятково у турецькому чемпіонаті – Кайсеріспор, Коджаеліспор та Ескішехірспор. Цікаво, що у 2006-му, після прощання із Кайсеріспором, Садигов деякий час перебував без команди. Тож, аби підтримувати фізичну форму у належному рівні, він заявився на чемпіонат Азербайджану у складі… баскетбольного клубу НТД Сервіс Девон. У прем’єрному матчі на паркеті Рашад не тільки не розчарував, а й зумів приємно здивувати, набравши 13 очок.

Рашад Садигов

Влітку Карабах підсилився знаменитим голкіпером-режисером – в Азербайджан переїхав сам Ханнес Хальдоурсон, герой Ісландії, учасник фінальних частин чемпіонатів Європи та світу, який парирував пенальті від Мессі. Щоправда, наразі 34-річний ісландець виходив лише у єврокубках. У чемпіонаті Азербайджану тренерський штаб Карабаха робить ставку на Шахрудіна Магомедалієва.

У захисті Карабаха знаходимо нашого давнього знайомого. Албанець Ансі Аголлі виступав за Кривбас у 2009-10 роках, пригадуєте? Є у складі команди і два іспанці – Мічел та Дані Кінтана. Історія 31-річного Дані – доволі цікава. Він – вихованець Валенсії, який не провів за першу команду "кажанів" жодного матчу. Упродовж багатьох років виступав у складах заштатних піренейських клубів, аж поки у 2013-му не переїхав до польської Ягеллонії, де познайомився із Тарасом Романчуком. В Екстраклясі Кінтану прорвало – забивав практично в кожному другому матчі і, зрештою, на покращених умовах переїхав у Карабах.

Вістря атаки Карабаха – це Інносент Емегара, ще один непересічний персонаж. Нігерієць із швейцарським паспортом свого часу демонстрував непогану результативність у Вінтертурі і Грасхоппері, грав за Лор'ян, Сієну, Ліворно і навіть збірну Швейцарії (щоправда, так і не забив за націоналку жодного голу). Зараз він на порозі четвертого десятка років.

Донедавна у запасі азербайджанського гранда сидів українець Антон Каніболоцький, екс-голкіпер Дніпра та Шахтаря. Зігравши лише кілька матчів, наш легіонер поїхав шукати щастя у польську Медзь. Досі у дублі Карабаха присутній вінгер Ярослав Деда, 19-річний вихованець Волині, який у минулому сезоні відзначився кількома м'ячами у юнацькій Лізі чемпіонів.

Домашні матчі Карабаха відбуваються на компактній Азерсун Арені (5800 місць), відкритій у 2015 році. Щоправда, це стосується лише поєдинків у внутрішніх турнірах. Натомість серйозні єврокубкові баталії Карабах проводить на Республіканському стадіоні імені Тофіка Бахрамова. Стара, ще совкова арена у Баку кілька років тому пережила серйозну реконструкцію, проведену корейською компанією Samhwa Telecom. Зараз "Тофік" спроможний прийняти 31200 глядачів.

Азерсун Арена

"Тофік"

Новий сезон чемпіонату Азербайджану стартував лише нещодавно, тож Карабах встиг зіграти тільки два матчі (перемога і нічия). Поки що "скакуни" посідають 5-те місце серед восьми клубів і вже цієї п'ятниці проведуть третій поєдинок на полі Сумгаїта. До слова, дистанція азербайджанської Прем’єр-ліги розрахована на 28 турів – клуби грають між собою у чотири кола.

Сторінка автора у Facebook

Спортінг: аристократичний клуб-скандаліст, з яким не вміють грати українці – все, що треба знати про суперника Ворскли