УКР РУС

Калитвинцев: Узбекистан - один з лідерів азіатського футболу

1 червня 2011

Тренер збірної України Юрій Калитвинцев розповів про те, як проходить підготовка команди до товариських поєдинків.

- З Узбекистаном і Францією будуть грати різні склади?

- Не знаю. Це буде вирішувати Блохін.

- Як почуваєтесь у ролі помічника головного тренера?

- Нормально. Займаюся улюбленою справою. Так що ніяких проблем немає.

- В обороні тренерський штаб нашої команди не зможе розраховувати на Дмитра Чигринського, Андрія Русола, Тараса Михалика. Це серйозна втрата на даному етапі?

- Хлопці відсутні з поважних причин, але ми на них розраховуємо. Поки ж шанс проявити себе надамо іншим виконавцям. До речі, в цьому теж є плюси.

- Найближчий суперник напевно вже вивчений. З ним буде складно грати?

- Узбекистан - один з лідерів азіатського футболу, що і підтвердив на останньому Кубку Азії. Ми серйозно готуємося до цієї зустрічі, оскільки не ділимо суперників на слабких і сильних. Зараз всі вміють грати у футбол.

- Чи відіб'ється на грі нашої команди та обставина, що між матчами з Узбекистаном і Францією буде така невелика перерва?

- П'ять днів - це не два-три, коли на порядку денному ребром стоїть проблема відновлення футболістів. Зараз у нас буде достатньо часу, щоб провести гру в Києві, після чого - у спокійному режимі готуватися до поєдинку в Донецьку.

- У всіх футболістів позаду напружений сезон, який забрав чимало фізичних і моральних сил. Як у цій ситуації мотивувати гравців?

- За тренувальним процесом можу сказати, що хлопці думками на полі, а не десь на курортах. Претензій ні до кого немає. Так, у багатьох зараз відпустка, але ті кого запросили у збірну розуміють, що важливо на належному рівні провести поєдинки з Узбекистаном і Францією. До того ж у хлопців є мета - зарекомендувати себе так, щоб через рік отримати шанс зіграти на чемпіонаті Європи.

- Чи може Андрій Воронін, враховуючи його ефективну гру за московське "Динамо", стати одним з лідерів збірної?

- Раз Вороніна викликали, значить, в нього вірять. Зрозуміло, право бути запрошеним у національну команду Андрій заслужив своєю грою за клуб. Я й до цього підкреслював, що ми розраховуємо на цього футболіста: коли він буде в хорошій формі, обов'язково викличемо. Зараз він здорово виступає в "Динамо" і, сподіваємося, принесе велику користь головній команді країни.

- У Росії виступають і інші українські футболісти - зокрема, Віталій Федорів та Ілля Михальов з "Амкара". Слідкуєте за цими виконавцями?

- Ми в обов'язковому порядку дивимося за всіма українцями, які представляють інтерес для збірної. На жаль, у Федорова мало ігрової практики. Михальова знаю ще по юнацькій збірній. Таке рішення повинен приймати головний тренер. Якщо Ілля зарекомендує себе на молодіжному рівні, думаю, отримає шанс проявити себе і в національній команді.

- Матч з Узбекистаном відбудеться на київському стадіоні "Динамо", а з Францією - на донецькій "Донбас Арені". Це не принесе додаткових труднощів?

- Не так важливо, на яких аренах пройдуть поєдинки. Головне, що виступаємо в нашій країні, при своїх вболівальниках, на підтримку яких дуже розраховуємо.