УКР РУС

Калініч виводить "Фіорентину" в чемпіони-2015, "Рома" і "Наполі" фаворити на Скудетто, Коноплянка як загроза для Аллегрі

29 вересня 2015 Читать на русском

"Фіорентина" згадує своє лідерство з 1999-го і випереджає усіх-усіх в нинішньому році. Позбавлений першої позиції Манчіні називає команди, що боротимуться за чемпіонство, а "Ювентус" і "Мілан" ніяк не знайдуть себе.

Фаворит громить і залишається без лідерів

"Рома" безапеляційно і, таке враження, на одній нозі розбомбила "Карпі", спровокувавши першу тренерську відставку. Прощавайте, синьйоре Фабріціо Касторі! Є й погані новини. За день до свого 39-го народження Франческо Тотті встиг отримати травму після 6 хвилин перебування на полі. Та попри велетенську повагу до "Імператора" не його втрата на місячний період - найбільш дошкульна. Десь на стільки ж, як Тотті, вибув Едін Джеко. Боснієць у грі з "Карпі" і в голах своєї команди не взяв участь, і зв'язки правого коліна пошкодив. Не зіграє в ЛЧ і найближчих матчах чемпіонату хавбек Сейду Кейта.


У складі "Роми" грає унікальний цього сезону захисник: Лукас Дінь - єдиний з представників свого амплуа, хто в одному матчі і забив, і асистував. Відзначимо, що вже 10 гравців команди Гарсії розписувались у воротах суперників - більше нема в жодної італійської команди. А Мохамед Салах повторив гольову серію часів "Фіорентини" - у 3 поспіль матчах єгиптянин не покидає поле без забитого м'яча.

Ще кілька індивідуальних позитивів: Де Санктіс уперше за 5 років парирував пенальті; Жервінью перервав гольову засуху на 16-му матчі, центрбек Маонлас забив перший гол за 48 ігор у Серії А; П'яніч забив 9-й гол зі штрафного - за 4-річний період Міралем поступається лише Пірло (12 влучань).
 

Велике неаполітанське свято як черговий крок у прірву Аллегрі

100-й матч у рамках Серії А виявився тріумфальним для Лоренцо Інсіньє. Перший гол "Ювентусу", 13-й в чемпіонаті. Перемога над колишнім гегемоном додала віри в неаполітанські серця. Віри в Саррі і свої шанси виграти Скудетто. Шлях до нього ще довгий, але вперше за останні сезони він обіцяє бути цікавий і сповнений несподіваних сюжетних поворотів.  "Наполі" грає агресивніше і цікавіше порівняно з Бенітесом, що відзначає і лідер команди Марек Гамшік, якому знову знайшлось провідне місце в атакувальних побудовах "адзуррі". Показова статистика останньої гри з "Юве": неаполітанці відібрали м'яч на чужій половині 14 разів, туринці - лише двічі.

Найгірший за 46 років старт у Серії А (5 очок за 6 турів, 3 поразки) наближає відставку Аллегрі з кожним матчем. У пресу навіть просочилась інформація про два вирішальних випробування для Максіміліано. Якщо "Ювентус" програє у Лізі чемпіонів "Севільї", де розігрався джокер Коноплянка, і "Болоньї" в чемпіонаті, може пакувати валізи. Готова й заміна тренеру: Капелло в пріоритеті, якщо не вийде з доном Фабіо, на підхопленні Клопп, Маццаррі і Ліппі.
 

Безпорадність "Мілана" і Луїса Адріано

"Мілан" розчарував, програвши третій поспіль матч "Дженоа". Програли "россонері" без особливих шансів на успіх. Балотеллі знову боровся, як востаннє, але партнери нагадували безвольну й індивідуально слабку команду Індзагі. Луїс Адріано кілька разів непогано відборовся далеко від штрафного  - ось і весь актив бразильця. Бакка відпочивав, а вилучення Романьйолі позбавило Міхайловіча можливості маневрувати із замінами. Лише в Удіне "Мілану" вдалось ефектно перемогти. Інші 3 виїзди завершились сухими поразками. Востаннє така біда з "россонері" траплялась у 1996-му. Ще одне антидосягнення команди під орудою сербського наставника: 32 роки не траплялось, щоб "Мілан" пропускав у 6 стартових матчах сезону поспіль. Тоді серія обірвалась на 10-му поєдинку.  Кумедно, але на аналогічному відрізку минулого сезону Індзагі набрав на 2 очки і забив на 5 голів більше за Міхайловіча (11 проти 9, різниця 13:9 проти 8:9).
 

"Лаціо" йде вгору

Суперники "Дніпра" здобули першу перемогу на виїзді, ще й у меншості, ще й вольову. І це без Матрі та Кандреви.Є всі підстави вважати, що на цей тріумф вплинуло повернення у склад центрхава Лукаса Більї. З аргентинцем "Лаціо" в усіх іграх поточного сезону перемагало. "Верона" разом із "Карпі" залишились єдиними колективами без перемог. Команда Мандорліні взагалі не може взяти очки у 12 поспіль матчах СеріАлу. "Лаціалі" ж перервали серію без перемог на "Бентегоді", яка трималась 24 роки, і знову обійшли "Рому". Останній факт, мабуть, найприємніший дня "орлів" підсумок туру. П'яте місце, 3 очки відставання від лідера, одне - від зони ЛЧ. Перспективно.

 

Новачки й аутсайдери

"Фрозіноне" заробило 21 жовту картку - більше, ніж будь-хто в сезоні. Утім "леви" недарма так нещадно б'ються. Великий тиждень почався тріумфальною нічиєю на полі "Ювентуса". Голи Діонізі та Соддімо не лише принесли першу в історії перемогу в Серії А, а й дозволили залишити зону вильоту. Там тепер двоє інших новеньких: "Карпі" лише чекає на першу вікторію в історію турніру, "Болонья" виграла одну гру, зате програла решту. Ну, і згадана раніше "Верона", що всі свої 9 голів пропускає незмінно після перерви. "Ювентус" недалеко втік - 15-й рядок.

Цифра тижня і сезону

Шість турів, 60 матчів. І лише в одному була зафіксована нульова нічия. Причому там, де "біди" Ваш автор точно не сподівався. Адже "Карпі" та "Наполі" на двох забили 18 голів, а пропустили 22.

Операція Калініч, або такого не чекав ніхто

Хет-трик екс-форварда "Дніпра" вивів "Фіорентину" на перше місце. Ще більш диний цей результат, адже протистояв флорентійцям "Інтер", що до зустрічі з нестримними Калінічем та Ілічічем пропустив аж 1 гол у 5 турах. "Віола" не була так високо із сезону 1998/99 або 503 матчдні. Лише три прізвища, які грали за ту попередню команду: Батістута, Руй Кошта і Тольдо. Повторити їх досягнення - дорогого варте. Той же хорватський монстр став другим після легендарного земляка Алена Бокшіча автором хет-трика в Серії А. Голи Калініча допомогли "Фіорентині" очолити ще одну цікаву італійську таблицю: за 2015-й рік "фіалки" набрали найбільше очок зі всіх команд а Апеннінах (55). Тож тріумфальне повернення команди Пауло Соузи не випадкове, а вдячність за побудову чудового механізму флорентійці мають відчувати і до Вінченцо Монтелли. До голу Салаха на "Джузеппе Меацца", забитого у минулому сезоні, "Віола" програла 12 поспіль дуелей "Інтеру" в його святині.


Поразка "Інтера" спричинила повторення конфузу грандів 21 рік потому: вперше з жовтня 1994-го "Ювентус" і обидва клуби з Мілана програли в одному турі. Манчіні справедливо відзначив, що нічого страшного не трапилось, і несподівано записав у головні фаворити на Скудетто "Рому" з "Наполі" через "найкращу укомплектованість" цих команд. Свій 300-1 матч у Серії А провалив Хандановіч. Словенський голкіпер привіз перший гол на рівному місці, невдало парирував удар Ілічіча і заблукав при інших взяття воріт "Фіорентини". Але головна причина поразки - провал центральної вісі. Уперше в сезон настільки розчарували Медель, Міранда, Кондогбія, Гуарін. Усі провалились в один момент, і це не тільки заслуга "фіалок", а й провал "Інтера". Міланців, схоже, почала обтяжувати слава лідера і новоявленого фаворита без втрат. Тепер буде легше? Насамкінець знову слово Манчіні: "Ясність у боротьбі за Скудетто настане з 12-13 туром, а наше завдання - повернення в ЛЧ".

Тарас Котів, "Футбол 24"