УКР РУС

Італійська весна Динамо – від Індзагі-старшого через Флоренцію до Індзагі-молодшого

15 березня 2018 Читать на русском

"Футбол 24" перед матчем Динамо – Лаціо пригадує історію протистоянь киян із італійськими клубами у весняних стадіях європейських турнірів.

Зустріч київського клубу з римськими "орлами" в 1/8 фіналу Ліги Європи нинішнього сезону є третім українсько-італійським двобоєм навесні. Попередні два протистояння для Динамо завершилися вильотом із єврокубків. Більше того, кияни навіть не здобули жодної перемоги.

Динамо – Лаціо: анонс матчу 1/8 фіналу Ліги Європи

Навесні 1998 року "біло-сині" поїхали в Турин на перший матч 1/4 фіналу Ліги чемпіонів проти Ювентуса. Це було протистояння двох тактичних геніїв – Валерій Лобановський проти Марчелло Ліппі. Перетерпівши тиск "Старої синьйори" впродовж майже години ігрового часу, "динамівці" використали перший же по-справжньому гольовий момент. Калітвінцев подав кутовий із правого флангу, Ребров головою скинув м’яч у район дальньої стійки, звідки Дешам вибив його прямісінько в Гусіна. Хавбек киян зумів із кількох метрів відправити м’яч під поперечку воріт нинішнього спортивного директора Лаціо Анджело Перуцці.

Але виграти той поєдинок команді Лобановського не судилося: Філіппо Індзагі на 70-й хвилині з другої спроби переграв Шовковського в ближньому бою. Та навіть ця нічия видавалася перед матчем-відповіддю серйозним успіхом. Особливо зважаючи на те, що за ударами у площину перевага Юве була тотальною – 15:3.

Повторний матч, однак, закінчився розгромною поразкою "біло-синіх". Хет-трик Індзагі, феноменальна гра Зідана, гол від Дель П’єро на закуску – все це побачили 100 тисяч вболівальників киян ще на старому НСК "Олімпійський". На 29-й хвилині Зізу втік від Головка та викотив м’яч на Піппо-нахабу, який опинився перед порожніми воротами – 0:1. На старті другої половини гри Ребров вдало зіграв на добиванні після сейву Перуцці, але туринці банально були сильнішими. Індзагі двічі забив головою після подач із кутового, а довершив розгром Пінтуріккіо.

Ліга чемпіонів 1997/98, 1/4 фіналу

Ювентус – Динамо – 1:1

Голи: Ф. Індзагі, 70 – Гусін, 57

Динамо – Ювентус – 1:4

Голи: Ребров, 54 – Ф. Індзагі, 29, 65, 73, Дель П’єро, 88

Що було далі? Юве в півфіналі за сумою двох матчів здолав Монако (4:1 вдома та 2:3 на виїзді) і поїхав на "Амстердам Арену" за Кубком чемпіонів. Але в фіналі вдруге поспіль програв – Реал під керівництвом Юппа Хайнкеса, завдяки голу Предрага Міятовіча, розпочав свою епоху домінування в Лізі чемпіонів. "Зебри" після 1998 року ще тричі грали у вирішальних поєдинках, але незмінно поступались – в 2003-му Мілану по пенальті, а в 2015-му та рік тому – Барселоні та тому ж Реалу в основний час.

Динамо через рік оновило рекордну планку для українських клубів у головному євротурнірі – 1/2 фіналу, втратило спочатку Шевченка та Лужного, потім Реброва, а ще через три завершило свою майже десятирічну гегемонію в українському чемпіонаті. На міжнародній же арені останнім вагомим успіхом став півфінал останнього Кубка УЄФА: у розіграші 2008/09 "динамівці" програли майбутньому тріумфатору – донецькому Шахтарю.

Лаціо-2000. Суперклуб імені Верона, Недведа і Саласа – де вони зараз

Наступного разу шляхи Динамо з італійським клубом під час євровесни перетнулись майже через два десятиліття. У сезоні 2014/15 "біло-сині" в чвертьфіналі Ліги Європи зустрічались із Фіорентиною. Сергій Ребров після закордонного вояжу до Англії, Туреччини та Росії встиг повернутися у Київ і перейти на тренерську роботу. Команда під його керівництвом першою відкрила рахунок завдяки диво-голу Ленса-Томовіча, але не втримала велетня Бабакара. Він у доданий арбітром час ударом через себе з кількох метрів переграв тепер вже ветерана Шовковського.

Нічия на своєму полі, та ще й результативна, не віщувала нічого доброго перед матчем-відповіддю. Динамо ледве витримало стартовий натиск "фіалок", але потім команду підвів Ленс. Нідерландець, який вже мав жовту картку, поліз малювати пенальті й миттєво отримав другий гірчичник на 40-й хвилині. Розплата настала відразу: Гомес за 3 хвилини кострубато замкнув простріл Хоакіна. А на 90+3-й хвилині Варгас "проламав" Хачеріді та ще раз довів: в українських команд – чималі проблеми з концентрацією до кінця поєдинку.

Ліга Європи 2014/15, 1/ 4 фіналу

Динамо – Фіорентина – 1:1

Голи: Ленс – Бабакар, 90+2

Фіорентина – Динамо – 2:0

Голи: Гомес, 43, Варгас, 90+3

Вилучення: Ленс, 40 (Д)

Що було далі? Фіорентина у півфіналі без шансів програла спеціалісту по Лізі Європи Севільї (0:5 – загальний рахунок), але зуміла під керівництвом Монтелли зайняти 4-те місце в Серії А. Через рік "фіалки" в 1/16 фіналу Ліги Європи вилетіли від Тоттенхема, а через два – від менхенгладбахської Борусії та не потрапили в єврокубки. У сезоні 2017/18 Фіорентина наразі йде дев’ятою і вже може сміливо забути про міжнародні турніри ще на рік.

Ребров привів Динамо до чемпіонства у 2015-му та 2016-му рр., вивів "динамівців" до 1/8 фіналу ЛЧ минулого року, але з тріском програв Шахтарю чемпіонат і поїхав піднімати рівень аравійського футболу. Кияни мають слабкі шанси кинути викликам "гірникам" і в цьому сезоні, тому Ліга Європи залишається чи не єдиним турніром, у якому новий керманич клубу Олександр Хацкевич може досягти успіху.

Динамо зіграло внічию з Лаціо в Римі: огляд матчу

Поки баланс матчів київського Динамо з італійськими клубами в європейських кубках аж ніяк не позитивний (+0, =3, -2). Більше того, кияни вже двічі завершували перший матч унічию, а потім програвали повторний поєдинок. Зустріч із Лаціо на столичному НСК "Олімпійський" у четвер, 15 березня, може стати першою переможною для "біло-синіх". Але, вочевидь, Сімоне Індзагі прагне досягти успіху в Києві, як вже зробив його старший брат 20 років тому.

Антон Федорців, "Футбол 24"