УКР РУС

Італія – Іспанія: "Фурія" крізь дірку в обороні Манчіні прорвалась у фінал Ліги націй, перша поразка "Скуадри" за 3 роки

6 жовтня 2021 Читать на русском

"Фурія Роха" здолала "Скуадру Адзурру" (2:1) у півфіналі Ліги націй. Огляд матчу Італія – Іспанія читайте на "Футбол 24".

Італія спробувала здивувати пресингом на старті

Востаннє команди зустрічалися у півфіналі Євро-2020. Тоді в серії пенальті тріумфувала Італія, хоча Іспанія показала прекрасний футбол і нейтралізувала сильні сторони суперника. "Скуадра Адзурра" програла боротьбу за м'яч і мусила відмовитися від високого пресингу, який впевнено розбивали піренейці.

Сьогодні з перших хвилин Іспанія знову захопила контроль над м'ячем, однак зіткнулася з організованим пресингом біля штрафного майданчика. Італійці класно накривали на чужій половині, внаслідок чого створювали гостроту. К'єза та Бастоні в дебюті непогано пробивали здалеку, пізніше хороший момент створили для Інсіньє.

Луїс Енріке випустив у стартовому складі наймолодшого дебютанта в історії збірної Іспанії – 17-річного Гаві. Саме на його зону активно насідала Італія. Хлопчина не справлявся, програвав багато дуелей, втрачав м'яч і мусив фолити. Але італійці не зуміли витиснути з цього бодай один гол. А "Фурія Роха" з часом перевела гру в центр поля. До того ж Гаві освоївся та виправився.

Іспанія знайшла дірку – дубль Торреса

Іспанії знадобилося хвилин 15, щоб знайти слабке місце в структурі суперника – правий фланг оборони. "Фурія Роха" вийшла на матч з гнучкою групою атаки Оярсабаль-Торрес-Сарабія. Ситуативно двоє з них зміщувалися на фланг Ді Лоренцо, туди ж активно підключався з глибини Алонсо. Італія не була готовою до такого і сама також страждала від пресингу.

Іспанці розтягували Ді Лоренцо та Бонуччі, а інший центрбек – Бастоні – не дуже грамотно обирав позицію, чим погіршував ситуацію. До речі, вихід Бастоні (та К'єлліні на лаві запасних) став сюрпризом від Роберто Манчіні. Нестандартний хід не спрацював. Захист апеннінців часто провалювався.

Італія – Іспанія – 1:2 – відео голів та огляд півфіналу Ліги націй

Алонсо, Сарабія та Оярсабаль розбивали на фланзі італійську оборону, а Торрес майстерно завершував атаки у штрафному майданчику. На 17-й хвилині Ферран замкнув простріл Оярсабаля та відкрив рахунок у зустрічі, а під завісу першого тайму в схожому епізоді скористався ще одним кросом Мікеля та оформив дубль. Ще була помилка Доннарумми – врятував на лінії Бонуччі.

Вилучення Бонуччі вбило інтригу, але Італія не склала зброю

Другий тайм перетворився у формальність, адже перед перервою Італія залишилася в меншості. Російський арбітр Карасьов вилучив Бонуччі після двох жовтих карток. Першу він отримав за розмови (кому розмовляти з суддею, як не капітану?), а другу – за удар ліктем в Бускетса (тут без питань).

Маючи кількісну перевагу, Іспанія очікувано довела володіння м'ячем до 85%. Італія сподівалася на контратаки. В одній з таких шанс мав К'єза, однак пробив неточно та ще й з офсайду. Натомість іспанці раз по раз заходили у чужий штрафний майданчик. Бракувало тільки удару, щоб зробити рахунок розгромним і закрити матч. Піно створив супершанс – Алонсо пробив у воротаря.

А через кілька хвилин Піно створив супершанс вже на власні ворота, помилившись після кутового. К'єза та Пеллегріні подарунком скористалися – капітан Роми скоротив відставання. Кінцівка зустрічі пройшла в нервах. Іспанія не вирішила все завчасно та ледь не поплатилася. Але все ж виграла, вийшла у фінал і зустрінеться з переможцем пари Бельгія – Франція.

"Скуадра" втратила рекордну серію

"Скуадра Адзурра" підійшла до поєдинку з 37-матчевою безпрограшною серією. Це світовий рекорд. Востаннє італійці програвали ще у вересні 2018-го, а серію започаткували нічиєю в товариському матчі з Україною.

Нинішня збірна Італії – якісна потужна команда, ця серія аж ніяк не випадкова, але сьогодні хлопці Роберто Манчіні зустрілася з сильнішим суперником. Іспанія ще потужніша, ще майстерніша в усіх компонентах. Безпрограшна серія могла перерватися на Євро. Тоді пощастило, сьогодні – заслужена поразка.