УКР РУС

Історії великих футболістів: Алан Ширер

26 грудня 2013 Читать на русском

Алан Ширер - зразковий нападник, який протягом 17-ти років своєї кар'єри забивав у середньому по 25 голів за сезон. В одній тільки англійській Прем'єр Лізі Ширер забив 260 м'ячів - цей рекорд ще не скоро буде побитий.

Народився майбутній бомбардир 13 серпня 1970 року в Ньюкаслі. Він мріяв виступати у складі "Ньюкасла", але коли в п'ятнадцять років отримав пропозицію перебратися в молодіжну команду "Саутгемптона", то не зміг відмовитися, адже футбол був сенсом життя для Алана. Він дякує за те виховання, яке дав тодішній тренер молоді, а в майбутньому - менеджер "Сотона" Дейв Меррінгтон. Юних футболістів не тільки вимотували на тренуваннях з дев'ятої ранку до п'ятої вечора, але й змушували відмивати роздягальню і чистити бутси для гравців першої команди.

Ширер і його партнери плювалися, але тішили себе надією, що рано чи пізно це переросте в щось велике. Ширер багато забивав у юнацьких змаганнях, а його тренери і партнери тільки дивувалися - як у 16-ти річного хлопчиська можуть бути ноги здорового мужика. Меррінгтон рекомендував Алана менеджеру "Саутгемптона" Крісу Ніколлу, і той не міг не прислухатися.

Ширер відомий як чудовий фінішер, гравець штрафної зони, але виступаючи в "Саутгемптоні" він був прекрасним розпасовщиком.

Першим великим турніром для Алана став чемпіонат Європи 1992 року. Граючи в основі Алан все ж ще не був тією "зіркою", якою йому доведеться стати в майбутньому.

Відразу після Євро Алан переходить до "Блекберна", і саме в цьому клубі Алан показує свої справжні бомбардирські здібності. Ширер проводить один сезон краще іншого. Визнається кращим гравцем Англії за версією журналістів, а потім і за версією футболістів. А в 1995 році завойовує свій єдиний за всю кар'єру титул чемпіона Англії.

У сезонах 94/95 і 95/96 забиває найбільшу кількість м'ячів у Прем’єр Лізі - 34 і 31 відповідно і у відмінному настрої підходить до Євро-96. На домашньому чемпіонаті Європи англійці дійшли до півфіналу, де поступилися німцям, а Алан забив 5 м'ячів і став найкращим бомбардиром того турніру.

Після Євро "Ньюкасл" робить рекордну на той час пропозицію в 15 млн. фунтів і Ширер переходить до свого улюбленого клубу.

По закінченні першого ж сезону в рідному клубі Ширер знову стає найкращим бомбардиром Прем’єр Ліги, а "Ньюкасл" займає друге місце в чемпіонаті, відстаючи на 7 очок від "Манчестер Юнайтед". 

У його кар'єрі була одна серйозна травма. Сталося це в липні 1997-го під час передсезонного матчу з "Челсі" - за прогнозами лікарів Ширер міг повернутися на поле лише в березні наступного року, і це в кращому випадку. Йому було страшно дивитися на свою кістку до і після операції, а його життя на той момент буквально зупинилося. Як і багато людей, що присвячують своє життя виключно футболу, Алан не міг знайти собі місця і вмирав від нудьги. Його заспокоювали листи фанів, які приходили на його поштову адресу щодня. Зрештою він зрозумів, що його травма на тлі проблем деяких інших людей не варта того, щоб впадати у відчай. Всупереч прогнозам, після тієї травми Ширер повернувся на поле не навесні, а вже в січні.

Пропустивши майже весь провальний сезон без Алана "Ньюкасл" зайняв 14 місце. На Мундіалі 98 року Ширер відзначився двічі, а команда вийшла в плей-офф, де по пенальті прикро програла аргентинцям.

Наступні два сезони Ширер наздоганяє згаяне (14 і 23 голи), але "Ньюкасл" все одно плентається у середині таблиці.

У 2000 році на Євро Ширер відзначився двома забитими м’ячами, але англійці програли вирішальний матч румунам 3:2 і не вийшли з групи. А для 30-річного Алана це Євро стає останнім топ-турніром зі збірною.

2002/03 рік. "Ньюкасл" пробивається у Лігу Чемпіонів, а Ширер і в свої 33 роки забиває 25 м'ячів за сезон.

Далі пішов спад "Ньюкасла" і разом з цим спад футбольної кар'єри Алана. В 36 років він завершує кар'єру, забивши 10 голів за останній сезон, так і не вигравши за 10 років жодного командного титулу з улюбленим клубом. Ширер досі залишається найкращим бомбардиром англійської Прем’єр Ліги - 260 м'ячів.

Андрій Бешлей, Футбол24