УКР РУС

Історія чемпіонатів Європи у фотографіях. Франція-1960: Москва проти "хунти", воротарі у кепках і судді-товстуни

24 березня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" зібрав рідкісні архівні фото, котрі зафіксували моменти першого, історичного, Кубка Європи з футболу.

"Футбол 24" розпочинає цикл публікацій з нагоди старту влітку Євро-2016. Не будемо мучити вас статистикою чи деталями матчів півстолітньої давності. Ми вам краще покажемо. Почнемо за хронологією. Перший на черзі - Чемпіонат Європи (тоді носив назву Кубка Націй) 1960-го у Франції.

Серед перших чемпіонів - динамівець Києва

Ви знали? Юрій Войнов (четвертий ліворуч у верхньому ряду) - "опорний півзахисник" (хоча у ті часи такого терміну ще не було) київського "Динамо". Так, один з перших чемпіонів Європи!

Ідея Анрі Делоне

Проведення чемпіонатів Європи - ідея, втілена у життя французом Анрі Делоне (Henri Delaunay). На фото він (перший генеральний секретар УЄФА) - останній праворуч. На жаль, до фіналу придуманого ним дебютного Євро-1960 француз не дожив.

8 кг срібла

На згадку про Анрі Делоне й назвали трофей, котрий вручають найкращій збірній Європи. Французький ювелір Мішель Шобтйон побачив його таким. 8 кілограмів срібла!

"Хунта" проти Москви

Турнір пішов в народ важко (і то ще м'яко сказано). Про це не прийнято згадувати, але перший відбірковий матч до першого Євро в історії... не відбувся. СРСР та Іспанії належало з'ясувати, хто сильніший, у Москві, але через напружені стосунки з "хунтою" (як знайомо, правда ж?) іспанського "диктатора Франко" матч було скасовано.

У радянських легендах навіки залишилася версія, що іспанці просто злякались програти. Ага, ті самі Ді Стефано, Хенто та інші зірки "Реала", які в тому ж 1960 зіграли фінал Кубка чемпіонів проти "Айнтрахту" (7:3). Той самий фінал, який досі вважається чи не найбільш яскравим в історії усіх єврокубків! От якраз вони і злякались...

Карикатура того часу з газети "Радянський спорт". Ну ну...

Перший турнір тоді складався лише з півфіналів, матчу за 3-е місце та фіналу.

Результати 1/2 фіналу: СРСР - Чехословаччина - 3:0, Франція - Югославія - 4:5.

Матч за 3-е місце: Чехословаччина - Франція - 2:0

Фінал: СРСР - Югославія - 2:1 (у додатковий час)

Яблуку було де впасти

Перший турнір у 1960 році у французьких містах Марсель і Париж ажіотажу не викликав. Зверніть увагу на трибуни паризького стадіону "Велодром" під час поєдинку Франція - Чехословаччина.

Кепка - все для воротаря!

Ну, і звісно ж, воротарі у кепках - це щось із чимось, як для сьогодення! А тоді вважалось нормою.

Арбітри - не обов'язково спортсмени

А ще зверніть увагу на статуру бельгійського арбітра матчу Франція - Чехословаччина. Ну явно не атлет! П'єрлуїджі Колліни на нього немає!

СРСР - перший чемпіон

Як святкували перемогу перші чемпіони? Та як усі! Хтось пив зі стаканчиків, хтось - прямо "з горла"!

"Переможців зустрічали, як героїв"

"Переможців зустрічали, як героїв" (с)? Та ні, зустрічали, як зазвичай. От щось салютів навколо Льва Яшина та Ігоря Нетто (з трофеєм) не видно.

Але це був лише початок. Опісля було набагато веселіше...

Далі буде.

Руслан Меженський, Футбол 24