УКР РУС

Іспанія вийшла у півфінал Євро-2023, дотиснувши Швейцарію в овертаймі – "Фурія Роха" вберегла шанси України на Олімпіаду

2 липня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Молодіжні збірні Іспанії та Швейцарії зустрілися у чвертьфіналі чемпіонату Європи. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Україна мала свій інтерес у цій зустрічі

Чвертьфінальний поєдинок Євро-2023 між збірними Іспанії та Швейцарії був дуже важливим для України. По-перше, у ньому визначався наш суперник у півфіналі, якщо підопічні Руслана Ротаня туди пройдуть. По-друге – від успіху "Фурії" залежала доля путівки на Олімпійські ігри-2024.

Поразки Іспанії та України на стадії 1/4 фіналу залишили б "синьо-жовтих" без матчу за право зіграти на Олімпіаді (він же матч за 5-те місце). У ньому зіграють найкращі команди групового етапу. Якщо крім "Фурії" до півфіналу Євро-2023 вийдуть Франція та Англія, то двома найкращими залишаться Україна та Грузія.

Іспанія виставила основу, але не отримала приросту в потужності

Піренейці у порівнянні з грою проти збірної України U-21 зробили 10 замін у складі. На швейцарців вийшла основа, хоча резервний склад взагалі не поступається за якістю, досвідом і тактичними можливостями. "Наті", своєю чергою, вийшли у тому ж лайн-апі, що й проти Франції U-21 в останньому турі.

Перший тайм нічим не здивував. Іспанці працювали приблизно в тому ж руслі, як і проти України. При грі без м'яча команда Санті Денії відходила у середній блок і тиснула на флангах, а нападник пресингував зону перед штрафним. Загалом, у такому малюнку "Фурія Роха" не вражала – захисники "наті" мали забагато свободи в першій фазі, а крім того виникало забагато простору між лініями.

З Україною таких проблем було менше, але так сталося через відсутність лідерів та певні проблеми "синьо-жовтих" у позиційній роботі. Швейцарія теж багато зиску не отримала, однак сильніші колективи здатні жорстоко покарати іспанців.

На м'ячі подобалась мобільність "вісімок" у центрі поля (Сансета і Бланко). Крім того, в очі впадала шикарна робота ногами у виконанні голкіпера Тенаса та непогані відкривання "десятки" Баени. В останній же третині поля Іспанія не вражала – можна відзначити тільки блукання Абеля Руїса на лінії захисників та кілька кросів.

Швейцарія U-21 в першій половині тайму намагалася розтягувати структуру "Фурії Рохи", але підстраховка з боку опорників працювала надійно. Загалом "наті" стартували так, щоб обмежити супернику частку роботи з м'ячем – до 20-х хвилин альпійці володіли ним протягом 53% ігрового часу. Потім піренейці повернули ініціативу.

Як і очікувалось, підопічні Патріка Рамена міцно тримались у єдиноборствах, вигравши 20 дуелей з 35-ти. Зате іспанці краще виглядали у повітрі, що позначалось на стандартах. В цілому ж, перший тайм виявився рівним.

До перерви – майже без моментів, але Іспанія U-21 була гострішою

Стартові півгодини не потішили румунських фанів гостротою. Команди організували кілька ударів з околиць штрафного або зі стандартів. Пригадати можна хіба що постріл Родрі Санчеса після зміщення з правого флангу – його сповільнила нога захисника, тож голкіпер спіймав м'яч. Хавбек Бетіса постійно намагався повторити цей маневр, але "наті" були готовими.

Цікавіше стало в останні 15 хвилин перед перервою. Іспанія U-21 могла забивати двічі. На 30-й хвилині подача від Родрі Санчеса на Абеля Руїса ударом не завершилась, однак м'яч відскочив на лівий кут штрафного – звідти пробив Міранда. М'яч міг залетіти у ворота, але на його шляху опинився захисник!

На 39-й же хвилині Серхі Гомес вийшов віч-на-віч з голкіпером, але переграти Сайпі не вдалося.

Швейцарія U-21 відповіла обвідним пострілом Рідера метрів з 22-х – сфера пролетіла поруч з лівою стійкою! Зрештою, відпочивати футболісти пішли за нулів на табло.

Іспанія U-21 забила з нічого

На початку другого тайму малюнок гри особливо не змінювався. Швейцарія солідно оборонялась, Іспанія непогано пресингувала, а моментів не виникало. Матч виглядав відверто нудно. Лише з 60-х хвилин поєдинок трішечки розкрився – команди розмінялись кількома контратаками без завершення.

Явного натяку на гол не було, однак на 68-й хвилині Іспанія U-21 відкрила рахунок! "Наті" втратили м'яч у центрі поля, після чого сталася розрізна передача у зону між правим фулбеком і центрбеком збірної Швейцарії U-21. Там простір отримав Абель Руїс, який увірвався в штрафний і дочекався підтримки від Серхіо Гомеса.

Абель покотив йому під удар, а той пробив точнісінько під ближню стійку – 1:0! З одного боку, гол нелогічний. З іншого – Серхі Гомес у схожій ситуації виходив віч-на-віч, тож альпійці самі винні.

Швейцарія відплатила тією ж монетою. Іспанців покарали за пасивність

Підопічні Патріка Рамена намагались організовувати якісь атаки, однак в основний час нічого небезпечного створити не вдалося. Ба більше – швейцарцям доводилось йти великими силами уперед, що відкривало Іспанії U-21 можливості для контратак.

"Фурія Роха" час від часу взагалі притискала суперника. Команда Санті Денії явно додала обертів, хоча проблема з організацією моментів нікуди не зникла. За 20 з гаком хвилин після забитого м'яча піренейці мали всього два шанси забити гол – обидва зі стандартів. В обох випадках пробивав / замикав Серхі Гомес, однак Сайпі парирував.

Все йшло до заслуженої перемоги збірної Іспанії U-21. Ця звитяга, однак, ставила запитання до гри "Фурії". Їй пророчать мінімум фінал, розхвалюючи на кожному кроці – але на статус однієї з найсильніших команд Євро-2023 піренейці не тягнуть. Складається враження, ніби вони завжди працюють впівноги.

І за такий футбол прилетіло покарання. На 90+2-й хвилині Амдуні скористався позиційною помилкою Паредеса, отримавши проникний пас від свіжого Фонмооса й вилетівши на побачення з Тенасом. Форвард Базеля потужно пробив у дальній кут – 1:1! Матч перейшов у овертайми.

В овертаймах сталося те, що мало статись

Спочатку здалося, що 30 доданих хвилин є зайвими й команди готуються до серії пенальті. Темп гри був низьким, а чогось цікавого на полі не виникало. Втім, поступово іспанці почали набирати оберти й загострювати.

Вже на 99-й хвилині Віктор Гомес відкрився на правому куті штрафного, отримав пас від свіжого Бернабе й пробив у ближню дев'ятку. Сайпі парирував! На 101-й же Абель Руїс прийняв проникну передачу на 11 метрів і вистрілив з-під двох захисників – поруч зі стійкою!

Зрештою, на 103-й хвилині Іспанія U-21 забила вдруге. Підопічні Санті Денії увімкнули пресинг перед чужим штрафним, двічі відібрали м'яч, після чого свіжий Орос перевів сферу вліво. У зону перед лівим кутом карного майданчика прибіг центрбек Міранда, який потужно вистрілив у дотик.

Хуан цілив у ближній кут, однак "круглий" рикошетом від ноги Блума полетів у дальній. 2:1!

За дві хвилини після старту другого екстра-тайму Вейга, який вийшов на заміну, міг добивати Швейцарію. Чергове успішне відбирання й контратака "Фурії" завершились потужним ударом Габріеля метрів з 19-ти – втім, м'яч пройшов поруч з лівою стійкою!

"Наті" огризнулись кількома лонгшотами, але відігратись так і не змогли. У підсумку, фінальний свисток зафіксував заслужену перемогу збірної Іспанії U-21. Піренейці виходять у півфінал Євро-2023 і 5 липня зіграють з тріумфатором пари Франція U-21 – Україна U-21!

Що найбільш важливо, "Фурія Роха" зберегла наші шанси на Олімпіаду.

Євро-2023: Ізраїль вибив Грузію в серії пенальті, ставши першим півфіналістом турніру – прикрий виліт представників УПЛ