УКР РУС

Польща розписала нічию з Іспанією: "Фурії" бракує зірок 2012-го, "Кадра" заслуговує на плей-офф, а Лєвандовскі – MVP

19 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках стратегічно важливого поєдинку 2-го туру Євро-2020 збірні Іспанії та Польщі переможця не виявили.

Іспанія та Польща після 1-го туру Євро-2020 синхронно й гучно сіли в калюжу. "Фурія" розкатала нульову нічию зі Швецією при 800+ передачах, 85% володіння та 11 ударах з меж штрафного, а "Кадра" несподівано зазнала поразки від скромної Словаччини – як наслідок, обидві збірні опинилися на межі вильоту з турніру. Особливо важкою ситуація була у поляків, адже в разі поразки у Севільї вони б втратили навіть теоретичні шанси на плей-офф.

Іспанія – Польща – відео голів

Луїс Енріке при формуванні складу обмежився косметичними змінами. На поле вийшла та ж основа, що і в матчі проти шведів, але замість Феррана Торреса на правому фланзі атаки з'явився Жерар Морено. Бускетс, який одужав після коронавірусу, не потрапив навіть у заявку,а в центрі поля вийшла трійка Коке-Родрі-Педрі. Пауло Соуза, своєю чергою, замінив Рибуса на Пухача, а під Лєвандовскі розташував Швідерскі та Зєліньскі – Лінетті ж, попри гол словакам, залишився у запасі. Позицію дискваліфікованого Крихов'яка закрив Юзвяк.

Поляки одразу зі стартовим свистком полетіли в атаку, ледь не заробивши пенальті на 2-й хвилині, а вже на 6-й "Кадра" могла відкривати рахунок дальнім ударом метрів з 25-ти – це Кліх розрядив свою гармату. М'яч пролетів у сантиметрах над правою дев'яткою. Після цього іспанці прокинулись, перехопивши ініціативу й почавши розкатувати свої фірмові перепасовки у флангових трикутниках. На 10-х хвилинах вони почали пристрілку – Ольмо бахнув з лівого краю штрафного в ближній кут (Войцех спіймав м'яч), Пау Торрес спробував забити лонгшотом (неточно), а Беднарек в останню мить не дав Мораті замкнути пас у воротарський майданчик.

Іспанія не підіймала темп, але й не віддавала Польщі м'яча, розкатуючи його у затяжних комбінаціях. Зрештою, такий малюнок гри вилився у закономірний гол: Жерар Морено змістився з флангу на лінію штрафного й вирізав передачу на межу воротарського – Мората ж, вискочивши з-за спини Берешинскі, розстріляв ворота. 1:0!

Хвилин на 10 команди взяли паузу в активності, аби розмінятись шикарними гольовими нагодами в останній третині тайму. Так, іспанці могли закрити гру вже на 34-й хвилині зі стандарту: Морено взявся його виконувати, закрутивши мяч у лівий нижній – м'яч пролетів у сантиметрах від каркасу воріт! Поляки огризнулися кросом на ближню стійку, яку несподівано замкнув Швідерскі (Ляпорт не дограв у цьому епізоді) – трохи неточно!

На 42-й Кароль зіграв ще краще, хитнувши захисників перед штрафним і потужно пробивши у дальній кут, але м'яч поцілив у стійку. Лєвандовскі опинився на добиванні, однак влучив у Сімона! "Фурія" ж на 45-й повинна була карати гостей за марнотратство, однак Морено після прострілу на лінію воротарського спрямував м'яч повз площину воріт. Зрештою, відпочивати футболісти відправились за мінімальної переваги Іспанії у рахунку.

Господарі не зробили жодних висновків після ураганного фіналу першого тайму. Другий тайм вони розпочали у тому ж руслі, стерильно розкатуючи м'яч на флангах і дозволяючи полякам тікати в контратаки. "Кадра" ж довго вибачати підопічних Луїса Енріке не збиралася: на 54-й хвилині Юзвяк без усілякого спротиву навісив з правого флангу, а Лєвандовскі, поштовхавшись з Ляпортом, замкнув ударом головою – точно в лівий кут! 1:1.

Не встигли поляки потішитись, як у їхні ворота призначили пенальті за фол Модера проти Морено – Жерар хитнув Якуба, а той наступив йому на ногу. Сам же постраждалий вирішив виконати "11-ти метровий", однак м'яч після його удару влучив у стійку! Мората тут же кинувся добивати, але влучити у майже порожні ворота Альваро не зміг. На табло горіла 58 хвилина...

Здавалося б, ця невдача мала вибити іспанців з колії, а поляків – надихнути. Втім, нічого подібного не сталося. В наступні 30 хвилин після пенальті "Фурія Роха" створювала момент за моментом: постріл Морати з правого краю карного майданчика потягнув Щенсни, Ляпорт після помилки голкіпера на кутовому пробив повз порожні ворота, а свіжий Ферран Торрес головою замикав навіс на 11 метрів – неточно!

На 80-й Мората завершив комбінацію збірної Іспанії виходом на лінію воротарського, однак у жорсткій боротьбі він впав (без фолу, хоча підстави свиснути його були). Найкращу ж нагоду вирвати перемогу піренейці змарнували на 85-й хвилині, коли Сарабія скинув м'яч Мораті під удар з меж воротарського. На щастя для Польщі, Щенсни прочитав епізод, вчасно накривши удар.

Гості не здавалися, намагаючись тікати у контратаки й випускаючи на заміну спочатку швидких, а потім високих футболістів. На жаль для "бяло-червоних", до завершення справа ніяк не доходила. Ні в основний час, ні у компенсований. Зрештою, фінальний свисток зафіксував результативну нічию.

Таким чином, Іспанія набрала 2 очки, залишившись на третій позиції у групі Е. Польща відстає від неї на 1 заліковий бал, а від другої сходинки команду відділяють всього 2 пункти. "Кадра" зберегла шанси на плей-офф.

Іспанії бракує зірок 2012-го

Після матчу проти збірної Швеції найбільшим мінусом у грі Іспанії здавалася слабка реалізація. У поєдинку проти Польщі цей недолік знову проявив себе – чого лишень коштує невдале пенальті з добиванням повз порожні ворота. При 10-ти ударах з меж штрафного та 5-ти явних гольових нагодах (згідно з класифікацією Opta) Фернандо Торрес чи Вілья влаштували б полякам розгром, але нинішні нападники серйозно поступаються у якості завершення. Морено не щастить, Мората нервує й приймає поспішні рішення, Ольмо не б'є по кутах, а Ферран Торрес скидує м'яч партнерам при перебуванні у п'яти метрах від воріт Щенсни – і робить це невдало.

Такі речі, як реалізація, важко налагодити. Томас Тухель навіть забороняв Вернеру додатково працювати над влучністю після тренувань, адже на такому рівні проблема полягає не в техніці. У нинішнього покоління іспанських нападників є все, крім психологічної впевненості – у своїй кар'єрі вони ніколи не були фігурами "номер 1". Мадрид і Турин гралися Моратою в бадмінтон, Морено до 29 років бігав по андеграунду Ла Ліги, а у Торреса та Ольмо всього півтора-два непоганих сезони на дорослому рівні (причому Ферран навіть не основний у Сіті). Звідки ж тоді взятися впевненості на Євро?

Втім, звалювати все на нещасних нападників несправедливо. Іспанії сильно не вистачає грамотного руху в опорній зоні. "Фурія Роха" при Луїсі Енріке будує свої атаки через флангові трикутники, де багато закручено на індивідуальну роботу з м'ячем, але команді критично бракує топового диспетчера. У нинішній збірній майже немає людей, здатних під тиском якісно працювати між лініями – таких, як Сеск, Давід Сілва чи Іньєста. Роботу окремих зон активності нікому зв'язати.

Необхідним цілком параметрам відповідає Алькантара (ще одна перлина гвардіолівських 2010-х), але у перших двох турах Луїс Енріке випустив Тьяго лишень на 25 хвилин. Вочевидь, проблема пов'язана з його фізичними кондиціями. В якості основного диспетчера збірної зараз награють Родрі, але цей варіант виглядає дуже сумнівно – він не дає ширину, помиляється позиційно й у другому матчі поспіль є одним з найгірших за гостротою пасів.

Картинка клікабельна

Характерною є і карта прогресивних передач у перших двох матчах Іспанії на Євро-2020. Лідери за цим показником не асистували з центру поля та у центр, а Родрі у подібній роботі взагалі був відсутнім. Вся гострота йшла виключно з флангів.

А ось так центр поля збірної Іспанії виглядав на карті ігрових зв'язків у матчі проти Польщі. Порожнеча у центрі, нуль просування вперед від Родрі. При Сеску, Іньєсті та Давіді Сілви такої маячні не було.

Проблема збірної Іспанії полягає не у неможливості відтворення футболу 2012 року. Цим тренерський штаб не страждає – нинішня "Фурія Роха" ідейно наслідує принципам фірми, але в ігровому плані це абсолютно оригінальний колектив. Він виглядає цікаво, але сиро. З лідерами 2012-го проект запрацював би саме так, як і бажає Луїс Енріке, але ті зірки вже давно на пенсії чи на заробітках – а рівноцінної альтернативи в тренера немає. У Вісенте Дель Боске під рукою була розсип унікальних футболістів, а нині збірників доводиться шукати у молодіжках та серед зірок другого ешелону.

Прикро, адже навіть на тлі всіх проблем збірна Іспанії виглядає симпатично. Контроль м'яча, комбінації, красиві паси та хороші моменти – все це залишається на місці, однак без ігрової цілісності "Фурія" ще не раз ділитме очки з командами рівня Польщі та Швеції. Саме тому не варто поспішати зі ставками на перемогу над Словаччиною.

Польща заслуговує на плей-офф

"Кадра" у Севільї сподобалась. "Бяло-червоні" віддзеркалили схему, намагалися високо пресингувати й тримали високий темп. Так, вони дуже багато допустили біля власних воріт, однак і біля чужих гості виглядали симпатично – Польща набила 1,19 xG (у іспанців – 1,13), створила 2 явні гольові нагоди, зрівняла рахунок по перерві й бадьоро контратакувала, підсівши лишень у останній третині зустрічі. Підопічні Паулу Соузи зіграли душевно й заслужили на свою нічию. Не стільки по грі, скільки по її духу.

Таку команду хотілось би бачити у плей-офф більше, ніж прагматичних шведів. "Тре Крунур" ставлять на доволі простий футбол, намагаючись засушити матч, вимотати суперника й прибити його у одній з контратак – у першому таймі проти словаків, наприклад, скандинави провели всього 2 удари по воротах на 0,09 очікуваних голів. За Швецією спостерігати на Євро взагалі нецікаво – своїм сухим стилем вона тішить лишень власних вболівальників. Польща ж є антиподом "вікінгів": занадто складна для збірних схема білд-апу, постійні експерименти зі складом, купа яскравих особистостей на полі, швидкі атаки при безладі в обороні – все це характерно для колективу Паулу Соузи.

При цьому очевидно, що обом збірним при виході в плей-офф світить швидкий виліт. Тож навіщо нам ще один нудний поєдинок без моментів? Краще подивитись на черговий героїчно-істеричний перформанс неідеальних, але душевних поляків. У футболі треба грати, а не заважати це робити іншим.

Втім, шанси Польщі на вихід в 1/8 фіналу прямо зараз виглядають доволі сумнівно. Іспанія навряд чи віддасть очки Словаччині, а Швеція, попри нудність, суттєво переважає "Кадру" в організації, керованості та особливо – в обороні. Душа душею, а проти сили йти важко. Принаймні, на даному етапі розбудови польської збірної.

Лєвандовскі – молодець

Лєвандовскі був просто створений для збірної Німеччини, якій після відходу Клозе досі не вдалося знайти рівноцінну "дев'ятку". Роберт ідеально б вписався у систему Йоахіма Льова, великою мірою списану з баварської ігровій моделі, але доля одягнула нападника у польську сорочку з білим орлом. Бути ж лідером "Кадри" – це дуже невдячна робота.

Вболівальники рідко цінують його внесок у результати Польщі, однак нещадно критикують за кожну невдачу. Чужий, невмотивований, онімечений, непотрібний – саме цими словами можна описати ставлення польської кузьми та Леоненків до Боббі.

Дійсно, Лєвандовскі важко вписатись у ігрову модель збірної. Роберт звик до інших швидкостей, інших відкривань, інших обіграшів та інших завдань на полі – у Баварії він, попри свою платинову важливість, є лишень елементом у відпрацьованому механізмі, а в "Кадрі" центрфорвард отримує статус пророка, покликаного "тащити" команду на власних плечах. Льова намагається це робити й достатньо забиває, але розрив у рівні з партнерами занадто помітний.

Зі словаками Лєвандовскі дійсно провалився, дозволивши Шкріньяру вимкнути себе, хоча у моменті з голом Лінетті мало хто помітив грамотний рух капітана зі звільненням зони у штрафному. На Іспанію ж нападник налаштувався, як слід, завдавши двох пострілів по воротах (обидва в площину), віддавши 1 пас під удар і ставши другим після Альби за показником гостроти передач. Крім того, Роберт зібрав на собі 3 фоли й зробив 5 дотиків у штрафному (у партнерів було не більше двох).

Без марнотратства не обійшлося, але Лєвандовскі, зрештою, забив красивий гол, замкнувши подачу з правого флангу. Звісно, у єдиноборстві із захисинком він зіграв грубо, але саме так у чужому штрафному й потрібно діяти. Трохи жорсткості нікому не завадить.

Всі свої звершення Роберт робив на тлі феєричної відірваності від команди. На карті передач це виглядало ось так...

...а на полі мініматюра "Лєвандовскі і підтримка партнерів" приймала ось такий вигляд:

Роберт у поєдинку проти Іспанії виклався на 100%, підтвердивши свій елітний рівень. Буде прикро, якщо такий нападник вилетить уже на груповому етапі – а щоб цього не сталося, необхідно увімкнути 200% потужності у матчі зі шведами. Поки ж варто визнати, що у Севільї капітан "Кадри" був найкращим серед поляків.

Швеція здобула мінімальну перемогу над Словаччиною: "Тре Крунур" розчаровують, Ісак робить різницю, а Берг – пасажир