УКР РУС

Іспанія перемогла Норвегію та разом з Шотландією вийшла на Євро-2024 – Холанд не зміг кваліфікуватись через відбірbomb

15 жовтня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна Іспанії в рамках матчу 7-го туру відбору на чемпіонат Європи-2024 втримала мінімальну перемогу над Норвегією. Звіт читайте на "Футбол 24".

Ключова битва

Поєдинок в Осло мав величезне значення для обох збірних. Іспанія йшла на другій позиції у групі А, однак відрив від Норвегії становив всього два очки. "Фурія Роха" при цьому зіграла на один матч менше, тож шанси "вікінгів" на пряму путівку у Євро-2024 були крихкими – їм за будь-яку ціну треба було перемагати піренейців, а потім сподіватись на їхню осічку з Грузією чи Кіпром.

У весняній зустрічі з Іспанією не зміг взяти участь Холанд, однак тепер Ерлінг був готовий зіграти з перших хвилин. Він і зіграв, а от Сьорлот залишився у запасі через хворобу. Луїс де ла Фуенте, своєю чергою, провів невеличку ротацію – після перемоги над Шотландією на банку сіли Оярсабаль, Бальде й Меріно, а замість них вийшли Фаті, Фран Гарсія та Фабіан Руїс.

Перемога означала б для Іспанії прямий вихід на Євро-2024, тож сподіватись на милість "Фурії" господарі не могли. Піренейці не збиралися відбувати номер.

Норвегія відсиділа перший тайм. Іспанія на одній нозі створила кілька топ-моментів – Мората і Карвахаль стали найкращими

Перший тайм виявився небагатим на події. Норвегія діяла дуже обережно, здебільшого концентруючись на стримуванні гостей та зрідка вилітаючи у контратаки. Підопічні Столе Сольбаккена мали тільки кілька вривань у штрафний, найгостріше з яких завершилось заблокованим ударом Холанда.

Іспанія теж не форсувала події. У перші 20 хвилин в активі "Фурії Рохи" був тільки постріл Карвахаля з гострого кута в руки Нюланду. Втім, друга ж ударна атака завершилась голом – Карвахаль на 21-й виконав діагональ у карний майданчик на Фаті, а Страндберг у спробі перервати передачу прокинув м'яч повз голкіпера. Мората заніс м'яч у порожні, однак взяття воріт не зарахували через мінімальний офсайд.

На 28-й хвилині Каравахаль знову нагадав про себе, шикарно пробивши з лету з дистанції – повз дальню дев'ятку. На 41-й Мората головою замикав крос від Торреса (над поперечкою), а перед перервою Родрі хряпнув метрів з 30-ти у правий кут. М'яч знову пройшов повз каркас. Ось і вся гострота у першому таймі.

Король офсайдів таки забив чистий гол. Це усе, що можна сказати про другий тайм

У роздягальні Луїс де ла Фуенте провів подвійну заміну. Позицію центрбека освіжили Давідом Гарсією (Ле Норман пішов відпочивати), а замість Фаті вийшов Оярсабаль. Вже за три хвилини після відновлення гри Іспанія відкрила рахунок.

Все почалося з відкривання Феррана Торреса на правому краю штрафного. Форвард Барси завдав звідти потужного удару в дальню стійку, однак м'яч влучив у Морату – а від нього відскочив на Оярсабаля. Мікель пробив у захисника, а Гаві спрямував вдалий рикошет у ворота. 0:1!

Гол могли скасувати через офсайд у Альваро, але цього разу VAR став на бік іспанців.

Втім, "Фурія Роха" не поспішала розвивати успіх. Гості працювали у вайлуватому стилі. Навіть якщо проходили хороші атаки, піренейці намагалися розіграти їх до вірного – у підсумку, вони більше гралися, ніж дійсно грали. За 30 хвилин після свого гола команда мала три удари – два поганих лонгшоти у виконанні Феррана й свіжого Педраси, а також неточний постріл Оярсабаля з правого краю штрафного повз лівий нижній кут.

Столе Сольбаккен на 58-й хвилині зняв з пробігу Бобба та Патріка Берга, кинувши у бій Нусу та Сьорлота. Це могло спрацювати на 62-й та 64-й хвилинах, коли Сьорлотт виконав дві класні скидки на лінії штрафного. Звідти стріляли Едегор і Нуса – втім, Мартін пробив вкрай невдало, а удар Антоніо спокійно взяв Сімон.

Нічого цікавішого до 80-х хвилин вболівальники в Осло не побачили. Луїс де ла Фуенте спробував освіжити гру Сансетом (Гаві пішов на банку), а Столе Сольбаккен провів ще дві заміни – на полі з'явились Айєр і Тортсведт. Останній міг запустити камбек Норвегії, виконавши точний крос з лівого флангу на ближню стійку. Холанд замкнув головою, однак удар знову прийшовся по позиції Сімона.

Іспанія моментально відповіла розрізним пасом Сансета, після якого Мората вийшов сам на сам з Нюландом і перекинув його. Рюєрсон в останню мить вибив м'яч з лінії воріт, а лайнсмен після цього підняв прапорець. Альваро знову потрапив у офсайд, а трохи згодом його замінили на Хоселу.

Арбітр компенсував вісім хвилин, однак нових голів так і не забили. У підсумку, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу збірної Іспанії, якій вдалося відірватись від Норвегії на п'ять очок при матчі в запасі. "Фурія Роха" вийшла на першу позицію в групі й кваліфікувалася на Євро-2024, адже у скандинавів є лише один тур – наздогнати піренейців і Шотландію (у скоттів теж 15 очок) вони не зможуть.

Неоднозначна Іспанія

Команда Луїса де ла Фуенте здобула три перемоги поспіль у офіційних матчах, не пропустивши жодного гола. Такого з "Фурією" не траплялося з осені 2017-го, коли під керівництвом Хулена Лопетегі оформили серію у п'ять "сухих" матчів поспіль. Що найбільш важливо, Іспанія стала єдиною європейською збірною, якій вдалося вийти на 16 останніх великих турнірів (14 разів при цьому піренейці ставали першими у відбірковій групі) – з 1994-го вона їх не пропускає.

А влітку цей колектив виграв Лігу націй, перегравши Італію та Хорватію. Круто! От тільки до футболу іспанців виникає чимало питань. У кваліфікації до Євро-2024 "Фурія Роха" видала всього два ефектних матчі – проти Грузії (7:1) та Кіпру (6:0). Усі інші поєдинки виглядали дуже неоднозначно.

Весняний розгром Норвегії не був переконливим – скандинави швидко пропустили, однак до 80-х хвилин залишались у грі й створювали гострі моменти (і це без Холанда). А потім сталася поразка у Шотландії (0:2). Матч-реванш з "тартановою армією" теж ледь не завершився поразкою, причому скотти забили першим ударом по воротах. В Осло ж піренейці більшу частину своїх ударів провели з дистанції (9 із 13-ти), хоча варто не забувати про офсайди Морати.

Останні два матчі найкраще характеризують збірну Луїса де ла Фуенте. Іспанці працюють у невисокому темпі, дають грати супернику (якщо він не паркується й забуває навіть про удари), але при цьому створюють вдосталь моментів. Жодних проблем із входом у штрафний та загостренням команда не відчуває.

Пресинг і контрпресинг у "Фурії" теж на рівні. Взагалі, відмінностей з епохою Луїса Енріке небагато – ті ж 72% середнього володіння, та ж асиметричність флангів, ті ж принципи дій на чужій третині. Луїс де ла Фуенте лише відмовився від експериментів на кшталт Родрі в центрі захисту. Що найбільш важливо, він зберігає стиль і ефективність в умовах масштабного кадрового оновлення.

Загальний вайб нинішньої Іспанії віддає вайлуватістю й невеличким спрощенням. У Луїса Енріке було важко виділити нападника через розмитість функціоналу передньої трійки, а от у його наступника розквітни чисті центрфорварди – і побільшало дальніх ударів. Цієї прагматичності "Фурії" не вистачало на ЧС-2022.

Тим не менш, звичної анігіляції суперників не помітно. Вони самі вимикались, сідаючи в глухий автобус і контратакуючи банальними закиданнями – і все одно середнячки залишалися в грі до останнього. Такого футболу іспанцям може виявитись недостатньо для перемоги на Євро, де всього одна осічка означатиме виліт. А "Фурія" виходить на великі змагання виключно для тріумфів – на менше команди такого калібру не розраховують.

На топ-турнірах гранди не мають права недотискати суперника, але Іспанія займається цим регулярно. Щоправда, у Лізі націй влітку збірна виглядала краще, але принципової різниці з відбором на Євро-2024 не було. Втім, варто зазначити, що на повну потужність у кваліфікації грає лишень Англія, а от інші гранди демонструють схожий з іспанцями підхід – Франція, наприклад, ще більш інертна.

Подивимось, куди цей підхід заведе "Фурію Роху".

Відбір на Євро-2024: Швейцарія ледь уникла сенсаційної поразки від Білорусі, Чехія з проблемами дотиснула Фарери