УКР РУС

Іспанія – Швеція: анонс матчу Євро-2020

14 червня 2021 Читать на русском

Іспанія починає Євро-2020 домашнім матчем проти збірної Швеції. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Іспанія виявилась однією з найбільш проблемних країн Євро-2020. Спочатку право на його проведення через санітарні обмеження втратив Більбао, внаслідок чого матчі довелося переносити на севільську Ла Картуху – це олімпійський стадіон із біговими доріжками, який ви можете пам'ятати по трансляціях Суперкубка та фіналу Кубка країни. Збірна ж підійшла до турніру зі скандалами, які почалися ще півтора роки тому із поверненням Луїса Енріке на посаду тренера – його асистент вивів "Фурію Роху" на Євро й бажав залишитись основним, однак коуч не поступився. Прямо перед турніром новий-старий коуч відчепив від заявки усіх футболістів Реала включно з Рамосом, вибісивши мадридські видання, а всього за тиждень до чемпіонату Європи в таборі збірної спалахнув COVID-19.

Євро-2020: Іспанія без лідера, скандали найкращого гравця планети, легендарний ірокез та "діти" Ібри – прев'ю групи E

Тривогу фанатів викликають не тільки ці новини. Іспанія в принципі зараз є нестабільною командою – сьогодні піренейці можуть знищити Німеччину з рахунком 6:0, а завтра цей же склад буде мучитись із Грузією. Частково це пояснюється зміною поколінь: за "Фурію Роху" протягом останнього року дебютували Ферран і Пау Торреси, Адама Траоре, Дані Ольмо, Ерік Гарсія та Педрі, а тут ще й Ляпорт прописався у основі збірної – він вирішив облишити надії прорватись у заявку Франції, отримавши іспанський паспорт. Луїс Енріке так сильно експериментував із основою, що і зараз важко зрозуміти, хто вийде у старті на Швецію – Морено чи Мората, Альба чи Гайя, Сімон чи де Хеа? Варіантів дуже багато.

Втім, навіть на тлі таких перестановок Іспанія могла б показати більше у матчах проти сильних команд. За останній рік команда двічі зіграла внічию з Португалією (по 0:0), не перемогла ослаблених де Буром голландців (1:1), втратила очки зі Швейцарією (1:1), програла Україні (0:1) і не здолала Німеччину на виїзді (1:1). Щоправда, німців та українців вона ще й громила, а ті ж "селесао" відверто відскочили – але ситуація все одно виглядає тривожно. "Фурія Роха" занадто часто втрачає контроль над грою й має проблеми з динамікою, а в тактичному плані колектив виглядає прогнозовано. Це – шанс для шведів.

"Тру Крунур" зустрічалися з іспанцями у відборі до Євро-2020, видавши два конкурентних поєдинки. Тоді піренейці були значно потужнішими в кадровому плані, однак скандинави дали гідний бій – на виїзді вони зазнали розгрому, але двічі пропустили з пенальті, а вдома шведи зачепились за нічию. "Вікінги" кваліфікувались на турнір з другого місця, втративши очки лише у матчах з іспанцям та норвежцями (1 поразка, 3 нічиї). З того часу особливих проблем у таборі збірної не виникало. Лишень Златан Ібрагімовіч порушував інформаційну тишу, вимагаючи місце у заявці. Зрештою, нападник його отримав – занадто він вже здорово виглядав у Мілані.

Щоправда, 2020-й рік Швеція провалила, зазнавши шести поразок у десяти матчах і забивши всього один гол при десяти пропущених. Втім, суперники були серйозні – Португалія, Хорватія, Франція та Данія. Варто не забувати, що шведи, все ж таки, є потужними середняками, а не грандами. У 2021-му результати покращились: Франції дали бій у Парижі (поразка 2:4), хорватам помстилися (2:1), а Грузію, Косово, Вірменію та Фінляндію просто не помітили – в цих матчах скандинави забили 10 голів.

Шведи успішно провели оновлення складу. У заявці, порівняно з успішним ЧС-2018, з'явилось 10 нових футболістів, причому деякі з них вже претендують на статус зірок. Так, Ісак у Сосьєдаді виграв Кубок Іспанії й забив 17 голів у 34-х матчах Ла Ліги, а Деян Кулусевскі став лідером Ювентуса й героєм фіналу Кубка Італії. Словом, збірна дуже цікава й міцна, хоч і середнячкова. Типова Швеція.

Кадрова ситуація

Іспанію прямо перед Євро вдарив COVID-19, який ризикував викосити половину команди, але піренейці зуміли відбитися "малою кров'ю" – вони втратили тільки двох футболістів. Відсутність захисника Дієго Льоренте ніхто б і не помітив, однак разом з ним на карантин загримів Бускетс. Від гри Серхіо залежить ледве не вся структура гри "Фурії Рохи". Це – проблема.

Коронавірус не обійшов і збірну Швеції. Позитивним тест виявився у Сванберга і Кулусевскі, яких ізолювали від збірної – нових випадків не зафіксували, але втрати дуже серйозні. Крім того, на Євро-2020 не зіграє Ібрагімовіч, який ушкодив коліно й не встигав відновитись. Щоправда, Златана взяли у тренерський штаб.

Орієнтовні склади на матч Іспанія – Швеція

Іспанія: Де Хеа – Аспілікуета, Торрес, Ляпорт, Гайя – Льоренте, Родрі, Коке – Морено, Мората, Ф. Торрес

Швеція: Олсен – Лустіг, Ліндельоф, Еландер, Аугустінссон – Ларссон, Екдаль, Ольссон, Форсберг – Ісак, Берг

Прогноз "Футбол 24" – 1:1

Очевидно, що Іспанія є фаворитом цієї зустрічі. За "Фурію Роху" грає і фактор рідного поля, і потужний склад – як не крути, а суперзірок в основі піренейців буде побільше, ніж у шведів. Крім того, у контрольному матчі проти Португалії напіврезерв Луїса Енріке виглядав дуже перспективно, хоча балансу та хорошої реалізації команді явно не вистачало. Голи у ворота Швеції точно прилетять.

Питання лише у тому, скільки їх буде. Коли у тебе є такий нападник, як Мората, завжди можна очікувати промахів з метру по порожніх воротах, а якісно організована Швеція великої кількості нагод не дасть. При цьому "Тре Крунур" ще й постійно будуть контратакувати – як показали матчі з Францією та Хорватією, скандинави здатні доводити їх до якісного звершення. Іспанці ж слабко зони за спинами своїх агресивних фулбеків.

І тут потрібно згадати про страшні проблеми "Фурії Рохи" в топ-матчах. Іспанія занадто багато разів не вигравала у організованих колектив, тож і на Євро слід очікувати проблем. Саме тому варто ризикнути, поставивши на нічию.

Герой дня: феноменальний Горан Пандєв забивав Німеччині та Австрії – обережно, Україно!