УКР РУС

Інтер не приречений у фіналі ЛЧ проти Ман Сіті – "клітка" для Холанда, роль екс-зірки Шахтаря і згадка про часи Шевченка

8 червня 2023 Читать на русском

Сімоне Індзагі має козирі, які допоможуть Інтеру нав'язати боротьбу Манчестер Сіті у фіналі Ліги чемпіонів.

Манчестер Сіті – явний фаворит фіналу Ліги чемпіонів. Суперкомп'ютер Opta виділяє Інтеру лише 26% на трофей. З цим важко сперечатися, зважаючи на форму та силу команди Гвардіоли в цьому сезоні. Втім, Інтер може створити Пепу проблеми.

Індзагі зробив Інтер кубковим монстром

Сімоне за два роки в клубі двічі завоював Кубок Італії та двічі – Суперкубок. Інтер під його керівництвом виграв 21 кубковий матч з 32. Як підрахував The Athletic, цей показник перемог (65%) більший, ніж команда має в Серії А (63%), і навіть більший, ніж у Сіті Гвардіоли в Лізі чемпіонів (63,5%).

Гвардіола побудував шедевр – перемога в Лізі чемпіонів закріпить велич цього Манчестер Сіті

"Кубкова команда" – ефемерна характеристика, яку важко підкріпити статистикою. Але Реал чи, наприклад, Айнтрахт раз по раз підтверджують, що прагматизм і правильна ментальність може творити дива в матчах на виліт. Інтер близький до того, щоб закріпитися в цій компанії.

Компактність і надійність в обороні

Інтер грає за схемою 3-5-2, в якій крайні захисники сідають в одну лінію з центральними, а середину поля щільно перекриває трійка хавбеків. Сила "нерадзуррі" в компактності. Під час позиційної оборони вони залишають мінімум простору на власній третині. Мхітарян готовий до фіналу, а це означає, Сіті матиме труднощі з побудовою атак через півфланги, де екс-зірка Шахтаря і Барелла завжди дисципліновано відпрацьовують без м'яча.

Сімоне Індзагі здатен вимкнути з гри Холанда. Всі центральні захисники мають достатній зріст, щоб закрити повітря. Мобільні Бастоні та Дарміан матимуть постійну підтримку, внаслідок чого супербомбардир не зможе отримувати легкі м'ячі. Інтер на шляху до фіналу Ліги чемпіонів пропустив один гол за 6 матчів плей-офф, ще три "сухі" матчі були в групі. Порту, Бенфіка і Мілан, звісно, не дуже страшні суперники, однак цифри вражають.

Джеко, Лаутаро і Лукаку – сила в простоті

З фазою оборони все більш-менш зрозуміло, але як Інтер збирається забивати, якщо Манчестер Сіті не випускає суперників за центр поля? Що ж, можна з впевненістю припустити, що Сімоне Індзагі не буде загравати з пресингом Гвардіоли. Найдієвіший варіант виходу з оборони – закидання на Джеко. У півфіналі з Міланом боснієць показав, наскільки круто може чіплятися за дальні передачі, та скільки користі від цього отримує команда.

Едін працює у зв'язці з Лаутаро. Чемпіон світу розташовується під Джеко, реагує на скидки (Мхітарян і Барелла також допомагають з підбираннями) і розганяє швидкі атаки через вільні зони. Класична взаємодія двох форвардів. До речі, вже 20 років Лігу чемпіонів не вигравала команда, яка діє з двома нападниками. Останнім був Мілан Шевченка та Індзагі-старшого.

Всі форварди Інтера зараз в чудовій формі. Джеко переживає енну молодість і в 37 ще виконує грандіозний обсяг роботи. Коли в нього закінчуються сили – виходить Лукаку. Після провального ЧС-2022 бельгієць привів себе до ладу (12 голів + 6 асистів). Коли Ромелу в формі, його майже нереально зупинити під час контратаки. Лаутаро просто проводить класний стабільний сезон.

Інтер має надихати приклад Брентфорда, який за аналогічною схемою і схожими принципами двічі в цьому сезоні прибив Манчестер Сіті.

Онана – ключовий гравець фіналу

Від голкіпера залежатиме успіх "нерадзуррі". Онана змусив усіх забути про допінговий скандал і в цій Лізі чемпіонів вберіг Інтер від восьми (!) голів відповідно до системи xGOT. Це дуже серйозний показник. Камерунцю на лінії воріт доведеться мати справу з найкращим бомбардиром сезону – Холанд забиває з неочевидних позицій.

Втім, Онана важливий не лише прямими обов'язками. Саме йому належить перекидати пресинг Манчестер Сіті точними пасами на Джеко та Лукаку чи діагоналями на Дюмфріса та Дімарко. Андре у цьому неймовірно вмілий. Він спробує не лише зберегти власні ворота, а й організувати небезпеку на чужі.

"Стули пельку та повертайся у ворота": скандальний воротар з рекордами веде Інтер у півфінал ЛЧ