УКР РУС

Ідеальний форвард для Динамо: хто такий Сорі Каба і чим він може допомогти Хацкевичу

2 січня 2019
Автор: Сергій Тищенко

Блогер "Футбол 24" Сергій Тищенко ділиться із скаутами київського Динамо своєю знахідкою і наводить ряд переконливих аргументів на користь гвінейського бомбардира.

Про те, що Динамо потрібен нападник, знають вже всі. Навіть найстатусніші персони в ієрархії клубу – головний тренер та президент – відверто кажуть, що команді нагально необхідний забивний форвард. Взимку це буде пріоритетом №1 на трансферному ринку.

Дійсно, так склалися обставини, що Динамо бракує нападника навіть кількісно, не кажучи вже про якість. Дійшло до того, що фланговий півзахисник Вербіч був змушений грати на вістрі атаки протягом першої половини сезону.

Причини кадрового голоду в атаці

Буквально півтора сезони тому в Динамо існував величезний вибір нападників. Поєднати їх в одній команді було неймовірно важко. Не всі форварди могли розраховувати на місце в заявці, не кажучи вже про ігровий час.

Першим пішов Роман Яремчук. Він не зміг переконати Олександра Хацкевича на зборах, тож був проданий до бельгійського Гента. Преса писала, що вартість трансферу склала приблизно 2 мільйони євро.

Після першої частини минулого сезону Динамо припинило співпрацю із досвідченим Артемом Кравцем. Хацкевич прагнув повернути його у команду після поневіряння орендами. Але Артем не зумів виграти конкуренцію при новому наставнику, тож вирішив спробувати власні сили у чемпіонаті Туреччини.

Після завершення сезону клуб не став продовжувати співпрацю відразу із трьома форвардами – Дмитром Хльобасом, Жуніором Мораєсом та Дьємерсі Мбокані. Першому набридло чекати свого шансу в першій команді. А досвідчені легіонери Мбокані та Мораєс вже були доволі віковими, мали проблеми зі здоров’ям і серйозні фінансові вимоги. Клубу, який прагнув змін, звичайно ж, не варто було триматися за таких гравців.

Початок нового сезону Динамо зустріло із одним Артемом Бєсєдіним та найкращим бомбардиром чемпіонату дублерів (практично без досвіду дорослого футболу) Назарієм Русиним в атаці. Зрозуміло, цього було дуже мало. До того ж Бєсєдін пропустив значний період через травму.

Ціле літо в Києві чекали нападника. Називалися різні прізвища. Починаючи від іменитих форвардів типу Черчі, завершуючи перспективними нападниками – Альфердо Морелосом та різними латиноамериканцями. Олександр Хацкевич дочекався тільки зовсім юного Владислава Супрягу із СК Дніпро-1, який чудово проявив себе на юнацькому чемпіонаті Європи.

На жаль, матчі чемпіонату показали, що Русин абсолютно не підходить під філософію Хацкевича, а Супряга ще зовсім юний для того, аби претендувати на місце в старті. Коли травмувався Бєсєдін, у тренерського штабу Динамо не було іншого виходу, як перевести в лінію атаки Вербіча.

Звичайно, все не може триматися на одному форварді, яким би працьовитим не був та скільки б довіри не мав Артем Бєсєдін. Жоден гравець не витримає постійних матчів без перерви. Все це рано чи пізно завершується травмами. Тому Динамо просто необхідний форвард, який не тільки збільшить конкуренцію в лінії атаки, але і суттєво допоможе команді в плані турнірних завдань.

Новий форвард для Динамо – "наступник Рауля" в Реалі, який здолав рак і природжений бути найкращим бомбардиром

Вже зараз називаються різні прізвища нападників, які можуть взимку переїхати до Києва. Серед них колишній гравець Реала Фран Соль, івуарієць Вакун Бай із словацького ДАКа, Рікарду Гомеш із Партизана та алжирець Рашид Аліуї із французького Німа.

Кожен із них цікавий по-своєму. Безперечно, у випадку підписання контракту із Динамо кожен із них так чи інакше може принести багато користі. Але я б хотів запропонувати власну кандидатуру, яка, на мою думку, в плані ціни/якості абсолютно влаштує менеджерів Динамо. Це – гвінеєць Сорі Каба із клубу Ельче.

Хто такий Сорі Каба

Сорі Каба народився 28 липня (за іншими даними – 10 квітня) 1995 року в столиці Гвінеї, місті Конакрі. У 2012-му переїхав до Іспанії, де приєднався до маловідомої команди Алкобендас. У 2016-му його запросив Ельче, який тоді виступав у другій Сегунді (третій за рівнем турнір в Іспанії). За 2,5 роки Каба зумів себе зарекомендувати із щонайкращого боку. Пройшов усі щаблі юнацьких команд та отримав місце у першій команді.

У минулому сезоні Ельче зумів вибороти путівку у першу Сегунду. Каба у 34 матчах забив 13 м’ячів. Зараз його статистика така: 16 матчів, 8 голів. Дуже хороший показник.

За оцінками авторитетного німецького порталу Transfermarkt, ціна Каби – 800 тисяч євро. Контракт гвінейця з іспанським клубом розрахований до літа 2021 року. Враховуючи фактор України (де не все спокійно) і тому подібне, ціна буде більшою.

Ельче – команда другої частини турнірної таблиці Сегунди. Зараз посідає 15 місце серед 22 команд, лише на чотири очки випереджаючи зону вильоту. За Ельче також виступає українець Іван Зотько. Свого часу, після "дубля" Металіста, уродженець Житомирщини пробував свої сили у Валенсії, але там не зумів закріпитися вище другої команди, тож перейшов до Ельче. Там справи Івана йдуть не найкращим чином. Український центральний захисник програє конкуренцію, а ЗМІ повідомляють, що Зотько покине Ельче вже цієї зими.

За збірну Гвінеї Сорі Каба провів тільки один матч. Наразі його активно не викликають, що спрощує життя для клубу.

Навіщо він Динамо?

1. Максимально підходить під стиль Хацкевича. Зріст Сорі Каби – 191 сантиметр. Він чудово почувається у штрафному суперника. Прекрасно бореться за флангові передачі, може одним дотиком завершити атаку, має сильний удар. Завдяки грі корпусом вміло чіпляється за м’яч, доволі технічний. Може прикрити м’яч, поборотися за довгу передачу, відігравши на партнера.

Вміє Каба і працювати на команду. Відходить у середину поля, де шукає м'яч, намагається дочекатися помилки суперника. Доволі швидкий, незважаючи на зріст, при потребі вміє втекти від опонента. Враховуючи наявність Вербіча та Циганкова, які здатні забезпечити форварда якісними асистами у штрафному майданчику суперника, Каба без проблем може втілити моменти в голи. При цьому гвінеєць завдяки майстерності самотужки вирішує епізод на власну користь та забиває. У силовому чемпіонаті України африканець із хорошою антропометрією та швидкістю не повинен загубитися.

2. Каба – недорогий. Ельче – команда лише із другої за силою іспанської ліги. Такий клуб повинен заробляти. Якщо є пропозиції щодо гравців – вони їх розглядають. Враховуючи рівень турніру – ціна не повинна бути високою. Зрозуміло, це не 800 тисяч, про які пише Transfermarkt, але й не 10 мільйонів, які просять за Франа Соля.

При цьому Динамо зможе запропонувати Кабі доволі хороший особистий контракт. Головне тут виграти конкуренцію в інших клубів та переконати гравця. Сам футболіст зможе не тільки покращити особисте фінансове становище, але й отримати можливість зарекомендувати себе у єврокубках.

Цікавий факт: агентом Івана Зотька є Максим Карагодін. Цей агент працює у Динамо із Олександром Андрієвським. Як і віце-президент Динамо Євген Красніков, Максим родом із Харкова. Наскільки я знаю, Карагодін та Красніков не тільки знайомі, але й перебувають у дуже гарних стосунках. Тож при потребі цей агент зможе без проблем посприяти трансферу Каби.

3. Характер. Сорі Каба, прибувши в Іспанію ще хлопчаком, зумів зробити себе сам, хоча не завжди мав можливість бодай тренуватися із однолітками. Завдяки характеру, завдяки любові до футболу спромігся подолати всі труднощі і стати гравцем професіонального клубу.

"Тут мене грабують, а вдома – уб’ють". Росія видає футболіста із клубу Дрогба на тортури і смерть – шокуюча історія

Саме такі риси є важливими для сьогоднішнього українського футболу взагалі та Динамо зокрема. Циганков і Бурда теж свого часу проявили неймовірну силу волі, щоб врешті стати тими, ким вони зараз є.

4. Бізнес. Зараз в Україні непрості часи. Великих грошей у футболі вже немає. Потрібно вчитися заробляти самому. Кабі – тільки 23. Теоретично, за умови прогресу та розвитку у Києві, Каба може бути проданий до топ-чемпіонату за набагато більші гроші.

5. Наступник Ісмо Бангура. Каба, як і Бангура, родом із Гвінеї. Свого часу Ісмаель став справжнім голеадором у Динамо – багато забивав та дуже швидко став новим лідером київської атаки. Потім опинився у затінку Мілевського, що не дозволило йому прогресувати у Динамо.

Ризики в Україні

Так склалося, що з африканцями у наших клубах виникають великі проблеми. Рік тому Шахтар взяв Ларрі Кайоде. Нігерієць досі не може проявити себе. Не думаю, що причина у неймовірній формі Жуніора Мораєса або ж особистих травмах. Ймовірніше, поки Ларрі грав в оренді – це був інший гравець, голодний до футболу. Тільки-но підписав повноцінний контракт – припинив демонструвати хоча б якийсь клас.

Не так давно Динамо багато намучилося із Дьємерсі Мбокані. Вередливий африканець постійно мав проблеми із Сергієм Ребровим. На нього дуже сподівався Хацкевич, але Мбо грав лише тоді, коли цього хотів – на жаль, траплялося це не так часто. Браун Ідейє прославився не стільки футбольними досягненнями, як тим, що був звинувачений у заведенні позашлюбних дітей.

"Аруна просив дитину, це – його ініціатива". Киянка стверджує, що народила від екс-динамівця

Лукман Аруна після Динамо так і не зміг собі знайти хоч якусь стабільну команду. Папе Діакате та Айїла Юссуф постійно мали проблеми із здоров’ям. Із позитивних прикладів можна відзначити тільки Бангура та Ель-Каддурі.

Проблеми із поведінкою африканців притаманні не тільки нашим грандам, але й командам простішим, наприклад, Зорі. Приміром, Бонавентуре попив багато крові у Юрія Вернидуба та Сергія Рафаїлова.

Починаючи отримувати хороші зарплати, африканці втрачають мотивацію та інтерес до футболу. Тренеру належить завжди знаходити потрібні слова, щоб тримати африканців у тонусі. При цьому варто не забувати про важкі перельоти у збірну.

Погано приживаються у Києві і гравці з Іспанії. Різниця між футболом і побутом в Україні та Іспанії – дуже велика. В Динамо був приклад із Лукасом Пересом та Марко Рубеном. Перший відразу побив горшки із Блохіним, тож за першу команду майже не грав. За Рубена заплатили дуже серйозні гроші, але результативністю він не відзначився. Зараз іспаномовних у Динамо немає.

Хацкевичу не вельми вдається працювати із легіонерами. Всі ми бачили проблеми бразильців, які влітку перейшли до Динамо. При тому, що Че Че, Сідклей та Буено – доволі цікаві гравці, просто потрібно знайти до них підхід. Те ж можна сказати і про данського новачка Дуелунда. Каба, вочевидь, також потребуватиме індивідуального підходу та довіри тренера.

Важливий момент полягає в тому, що Каба – ще несформований футболіст. Із ним потрібно багато працювати. На жаль, ця риса не притаманна сьогоднішньому тренерському штабу. Якщо використовувати сильні сторони ще якось вдається, то розвивати гравців – важкувато.

Висновок

В особі Сорі Каби Динамо може отримати дуже талановитого нападника із характером, який, на мою думку, підходить під стиль Олександра Хацкевича. Причому, придбати його можна за доволі помірковані гроші. Разом з тим вистачає різного роду ризиків. Але де їх немає?

П’ять молодих гравців Динамо, яким варто негайно піти в оренду