УКР РУС

Хто стане суперником "Шахтаря" у Лізі Європи? Сенсаційні м’ясники із Кіпру, Григорчук і компанія

5 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" окреслює найкращі та найгірші варіанти, які можуть спіткати команду Фонсеки під час сьогоднішнього жеребкування 4-го кваліфікаційного раунду ЛЄ.

О 14:00 добродії від УЄФА знову ганятимуть кулі, щоб сформувати пари вирішального кваліфікаційного раунду Ліги Європи. Для України ситуація – гірше не придумаєш. Клуби, які ми тут сподівалися побачити – "Ворскла" та "Олександрія" безславно зійшли із дистанції. Натомість вигулькнув "Шахтар", який в ідеалі мав би боротися за вихід у груповий етап Ліги чемпіонів.

Ну, зате "гірники" очолюють посів із найвищим коефіцієнтом. Тут ще той парад невдах – за "Шахтарем" розташувалися "Олімпіакос", "Андерлехт", АЗ, "Фенербахче"… З ними донеччани, звісно ж, не зіграють. Поранені хижаки люто позирають у бік вольєру із несіяними командами – саме звідти їм дістануть жертву. Усіх гіпотетичних суперників "Шахтаря" розділимо на три умовні категорії.

Легкий жереб

"Войводина" і "Црвена Звезда" (Сербія), "Динамо" (Тбілісі, Грузія), "Тренчин" (Словаччина), "Сеннерюск" (Данія), "Шкендія" (Македонія), "Партизані" (Албанія).

Сербська "Войводина" вчора вибила з турніру мінське "Динамо" наших Габовди, Нойка та Будника. Та це свідчить тільки про те, що вона сильніша від білоруського віце-чемпіона. Загалом сербський футбол переживає не найкращі часи, про що розповідав екс-захисник "Карпат" Іван Мілошевіч. І феєричний виліт "Црвени Звезди" від "Лудогорця" у кваліфікації ЛЧ – тому підтвердження.

Є тут чемпіони Словаччини і Грузії, які, при всій повазі не суперники для "Шахтаря". Цікаво було б побачити у дії, скажімо, сенсаційного срібного призера чемпіонату Данії – клуб "Сеннерюск". Ну а "Шкендія" і "Партизані" стануть справжнім подарунком жереба для команди Фонсеки.

Посередній жереб

"Астра" (Румунія), "Хайдук" і "Локомотива" (Хорватія), АЕК (Кіпр), "Істанбул" і "Османліспор" (Туреччина), "Бейтар" (Ізраїль), "Славія" (Чехія).

"Гірники" мають хорошу нагоду перетнутися з кимось із дуету хорватських кривдників "Ворскли" та "Олександрії", щоб помститися за те приниження, яке пережив український футбол. Може випасти "Шахтарю" і одна з головних сенсацій 3-го раунду кваліфікації – АЕК із Ларнаки. Віце-чемпіони Кіпру обіграли у Москві "Спартак" і відправили багатостраждальний клуб відпочивати від єврокубків. Тут кермують піренейці: половина складу – іспанці, капітан (Давід Катала) – іспанець, як і головний тренер Іманоль Ідьякес.

Міг би нарешті приїхати в Україну уродженець Миколаєва із австралійським паспортом Микита Рукавиця. Але перед стартом нового сезону він змінив "Бейтар" на "Маккабі" із Хайфи. "Астра" і два турецькі клуби також не виглядають нездоланним бар’єром.

Складний жереб

"Русенборг" (Норвегія), "Астана" (Казахстан), "Ароука" (Португалія), "Грассхоппер" (Швейцарія), "Брондбю" (Данія), "Габала" (Азербайджан).

Уявляєте, який же наш Роман Григорчук молодець, якщо потрапляти на його команду немає ані найменшого бажання?! "Габала" вибила із турніру сам "Лілль", а це означає, що азербайджанці не будуть зайвими навіть у груповому етапі ЛЄ. "Астана" - також не подарунок. Найуспішніший клуб Казахстану на міжнародній арені минулої осені приємно дивував рівною грою у спільній групі ЛЧ із "Галатасараєм", "Бенфікою" та "Атлетіко", але зараз вилетів із кваліфікації чемпіонської ліги, поступившись "Селтіку". Тим не менше, далекий переліт в Астану не обіцяє "Шахтарю" легкого життя.

Якщо "Янг Бойз" віце-чемпіон Швейцарії, то "Грассхоппер" лише четверта команда першості. Та все ж наступати на ще одні акуратно замасковані швейцарські граблі зовсім не хочеться. Міцними фортецями здаються північні "Русенборг" та "Брондбю". Четвертий клуб Данії ефектно вибив берлінську "Герту", до речі.

А ось сенсаційна маленька "Ароука", яка стала 5-ю у Лізі Сагреш, це, вочевидь, краще з гіршого для "гірників". Все-таки Фонсека досконало знає можливості своїх земляків.

Сторінка автора у Facebook

Перший гучний провал. Головні висновки з матчу "Янг Бойз" – "Шахтар"