УКР РУС

Хрісто Стоїчков: Нехай Суарес буде Суаресом - навіть з Мессі

23 липня 2014 Читать на русском

Екс-гравець "Барселони" живе у Маямі, працює у спортивній редакції каналу "Univisión TV". Болгарський фахівець долучається до щоденної програми про футбол та коментування матчів. Стоїчков дав поради новачку "Барси" Луїсу Суаресу як емоційно пережити наслідки укусу Джорджіо К'єліні на мундіалі.

- Як вам Луїс Суарес?

- Як на мене, то він прекрасний гравець, один з найкращих форвардів. Крім того, у нього характер, необхідний для гри у великих клубах. Проте схильність до укусів може стати проблемою у "Барсі".

- Чому?

- Бо це переслідуватиме його упродовж життя. Після такого вчинку важко буде грати у "Барселоні". Суперники, арбітри та преса - всі ускладнюватимуть життя. Суарес гратиме під пильним оком ЗМІ серед провокацій, що триматиме його у постійному напруженні.

- За час кар'єри Вас провокували?

- Багато разів. Суперники вдаються до провокацій, сподіваючись на гнівну реакцію - їхнє завдання полягає у виключенні опонента з гри. Коли гравець запальний, то... гаплик! Іноді важко стриматися. Крім того, арбітри не зважають на те, що тобі сказали, а як ти відповів. Для одних така реакція безкарна, а для тебе - жовта картка, для інших гірчичник, а для тебе - червона картка. Кожна гра - це психологічна війна. Ще й та набридлива преса, яка лише чекає на якесь пікантне слівце з твоїх уст! З цим нелегко впоратися.

- Ви відчули це на власній шкурі...

- Я був неправий в епізоді, коли наступив на арбітра Урісара. Після того епізоду мені було дуже складно. Суаресу у "Барсі" також буде важко після свого вчинку.

- Як Ви пережили двомісячну дискваліфікацію?

- Це була катастрофа. Я живу футболом, а мені забороняють грати. Це рівноцінно перекриттю повітря. Звісно, що сім'я, друзі та партнери підтримували мене у той період. Проте у кінці дня, коли я вже лежав у ліжку, відчував моральний занепад, оскільки у неділю не міг вийти на поле. Так тривало кожного тижня. Я прийшов у "Барселону" з багатьма мріями. Однак після того інциденту мене непокоїла дука, що вже марно.

- Як Вам вдалося дати собі раду з цим?

- Мені зарадили два фактори. Перший - людський. Йохан Кройф часто захищав мене і опікувався мною. Він дав мені 10 днів відпочинку і я поїхав на Різдвяні свята у Болгарію. Я побув наодинці, де було значно менше галасу. На батьківщині я трохи заспокоївся. Крім того, Кройф запевнив мене, що він боротиметься за мене до останнього.

- А другий фактор...

- Я повірив у себе, як ніколи. Я також працював, як звір. Я усвідомлював, що через мою помилку мене забракло багатьом уболівальникам, які вірили в мене. Саме тому я постановив, що єдиним способом компенсувати моральну шкоду є якнайкраще підготуватися і повернутися у найкращій формі. Я так і робив кожного дня від тренування до тренування. Під час товариської гри в Ампості я навіть віддавався, неначе у фіналі якогось єврокубку. Пригадую, ми перемогли з рахунком 3:0, а я забив два голи.
 
- Однак для того, щоб не опускати рук, слід бути психологічно стійким...

- Я приїхав у Барселону з чіткими намірами і, незважаючи на невдалі моменти, я врешті-решт тріумфував. Раджу Луїсу Суаресу спробувати позбутися своєї проблеми і боротися за здійснення своїх мрій. Спочатку важко, проте згодом все буде гаразд.

- Тож план дій для Суареса...

- Добре відпочити, очистити голову від своєї провини на мундіалі і думати лише про позитивне вирішення проблеми. Звісно, якщо він вже тричі вдавався до укусів гравців суперника, то проблема у ньому самому, яку він й повинен вирішити. Іншого варіанту нема, оскільки у "Барсі" він перебуватиме під тиском цілодобово. Права на помилку у нього вже нема. Лише його позитивне ставлення  - порятунок для нього.

- Але де шукати позитив у чотирьох місяцях дискваліфікації?

- Облишмо це. Хіба у світі мало гравців, які готові платити, аби виступати у "Барселоні"? Суарес повинен повернутись у стрій сильнішим. Тепер пора його адвокатам та агентам поборотися за зменшення покарання. Думаю, що вони чогось доб'ються.

- Суарес - це майбутній Стоїчков?

- Хай вам грець! Навіщо ускладнювати життя людині? Хай Луїс залишається Луїсом і хай з ним буде вже гаразд. Думаєте, що варто порівнювати Суареса зі мною чи з якимось іншим успішним гравцем "Барселони"? Хай Суарес буде Суаресом. Футбол не обмежується лише характером Суареса. Багато чого залежить від новачків "Барси" і від того, як команда впорається без Вальдеса, Пуйоля чи навіть Хаві. Значення матиме і взаємодія Мессі з іншими форвардами...

Інтерв'ю "Марки" адаптував та переклав Андрій Холявка