УКР РУС

Хоффенхайм – Шахтар та інші матчі 1-го туру ЛЧ, де рахунок не по грі, якщо аналізувати очікувані голи xG

20 вересня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Шахтар заслужив на поразку, а Манчестер Сіті як мінімум не програти Ліону. "Футбол 24" аналізує матчі 1-го туру Ліги чемпіонів 2018/19, беручи до уваги метрику xG.

Що таке очікувані голи (xG)? Це модний сьогодні у футбольній аналітиці статистичний орієнтир, який розраховує рівень небезпеки ударів і визначає їхню вагу – наскільки велика ймовірність того, що вони завершаться взяттям воріт. Це такий собі альтернативний результат до того, який висить на табло, сумарна оцінка реальної гостроти атак. Моменти команд, які завершуються ударами, оцінюють за такими параметрами: дистанція до воріт і кут, з якого пробивають; частина тіла, якою завдають удару; кількість дотиків гравця перед тим, як пробити; якість пасу на гравця, який б'є – наприклад, чи був це навіс чи розрізна передача.

"Може, найлегший суперник у групі", "Невдаха Пятов", а Ракицькому і Пошу червону: німецькі ЗМІ про Шахтар – Хоффенхайм

Беручи до уваги показник xG, не всі стартові матчі Ліги чемпіонів, зокрема, і зустріч Шахтар – Хоффенхайм, завершились справедливим підсумком. Як казав один з першопрохідців в аналізі моделі очікуваних голів, норвезький тренер Егіл Ольсен, "не можу довіряти перемозі 1:0, якщо наша команда мала 1 удар, а суперник – 10. Удари є навіть важливішим показником за голи в оцінці якості гри". Інакше кажучи, ті голи, які ваша команда не добрала в матчі, виграному за очікуваними голами, вона частенько компенсує в наступних. А перемога, здобута доволі випадково і не дуже по грі, може не отримати продовження.

У вівторок відбулось 8 перших матчів групового раунду ЛЧ 2018/19. Барселона била ПСВ з рахунком 4:0, але розгром став реальністю тільки завдяки генію Лео Мессі. Насправді каталонці награли на трохи більше ніж 2 реально гольові моменти. ПСВ не був настільки нульовим, але напрацював лише на 0,6 гола. Загалом легка і заслужена перемога, хоча й не на такий великий розрив.

Інтер вирвав драматичну перемогу над Тоттенхемом. Мауро Ікарді забив перший гол здалеку за дуже багато часу. Красень, але насправді перевага міланців була крихітною: 1,1 – 0,8. Нічия була б більш по грі, проте знову все вирішила геніальність одного аргентинського нападника.

Монако та Атлетіко не зовсім награли на 2 голи. Причому французький клуб був ближчим до мети (0,9 – 0,7), однак програв.

Той самий мінімум вирішував долю зустрічі Брюгге – Борусія Д. Тут уже підсумок справедливіший. Дортмунд мінімально переміг не тільки на табло (1:0), а й за вагою ударів (0,8 – 0,5). Хоча дуже фартовий гол Пулішіча (заблокував гравця, який виносив м'яч, був закономірним фінішем гри, де все йшло до 0:0).

Галатасарай заслужено переміг Локомотив, але розгром і навіть просто тріумф у 2 забиті м'ячі вже був перебором. За очікуваними голами 1 (плюс 1 пенальті) – 0,9. Результат 3:0 не повинен вводити турків в ейфорію – вони не настільки круті.

Шальке нашого Коноплянки розійшовся миром з Порту. При тому, що з гри німці створили більше: 0,8 – 0,5. Різницю на користь "драконів" роблять 2 пенальті. Сумнівні, варто сказати.

Ліга чемпіонів: як Коноплянка втратив шанс зіпсувати шалений рекорд Касільяса, а іспанський суддя засудив Шальке

Наполі було потрібно вигравати в Сербії (далі Ліверпуль і ПСЖ). Команда Анчелотті точно награла на перемогу (1,6 проти 0,6), але Црвена Звезда відстояла нулі.

Ліверпуль був кращим за ПСЖ, але парижани не надто відстали: 1,5 (плюс 1 пенальті) – 1,2. Закономірна перемога фіналістів попереднього розіграшу ЛЧ.

Аякс майже не дав шансів АЕКу, і метрика xG це доводить: 1,5 – 0,4 за гостротою моментів. Однак і до розгрому справу можна було не доводити.

Баварія виграла за всіма статтями: 3 – 0,8. Той випадок, коли все збігається (рахунок на табло 2:0), але лісабонський клуб – нині слабенький орієнтир для оцінки якості вашої команди.

Підбираємось до найцікавішого, група Шахтаря. Манчестер Сіті заслужив бодай на нічию проти Ліона (1,2 – 1), але курйоз Делфа, яких махнув повз м'яч виявився вирішальним моментом на користь гостей. Багато ударів і шуму з нічого – французи діяли ефективніше при меншій кількості загроз. Вбивчі контратаки та несподівано стійкий захист – чемпіонам України буде важкувато проти "ткачів".

Манчестер Сіті – Ліон – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Шахтар нагадав Динамо у матчі проти Зорі. Ті ж самі удари в стінку, а в суперника і так гостріші контри. А вирішальний для нічийного результату гол прилетів завдяки майстерності Майкона (дуже схоже на недавній гол Сидорчука в Запоріжжі) при виконанні дальніх ударів. На скільки Хоффенхайм переграв донеччан: 1,8 – 0,5. Перший гол Ісмаїлі забивав також з не найвигіднішої позиції.

Шахтар – Хоффенхайм – 2:2 – відео голів та огляд матчу

Німці отримували занадто багато місця для зручніших ударів, але самі собі винні, що не змогли забити більше або пропустити менше. Шахтарю ще працювати і працювати, легкість багатьох протистоянь в УПЛ непростимо розслабляє лідерів чемпіонату перед єврокубками, а володіння м'ячем на рівні 60 і більше відсотків – ніщо в сучасному футболі, коли в тебе нема невблаганних кілерів на вістрі і плану Б.

Реал вражав проти Роми: 3,7 – 0,6, і жодної згади про відсутність Роналду. Так, довго не могли започаткувати голеаду, але розгром, оформлений дуже пізно (на 90+4-й), цілком справедливий.

Вікторія Пльзень забивали красиві голи з важких позицій. ЦСКА Москва мав більше ударів, але і так програв у якості моментів, якщо не рахувати пенальті: 1 – 0,8. А в підсумку вирвана росіянами нічия 2:2.

Валенсія поступилась Ювентусу всюди, хоча той годину грав у меншості після вилучення Роналду. Навіть якщо не рахувати пенальті (1:2), туринці були кращими (1,8 – 1,1).

Ще один не дуже справедливий результат. Манчестер Юнайтед громить дебютантів ЛЧ на папері, але за вагою моментів, якщо не враховувати 1 пенальті, усього лише нічия 1,3 – 1,3.

"Коли тобі вже не пробачають всього, як за УЄФАдрид": найкращі меми, присвячені вилученню Кріштіану Роналду