УКР РУС

Хацкевич довіряє, Шахтар пропускає, а Карпати тонуть. Підсумки 17-го туру УПЛ

27 листопада 2017 Читать на русском

"Футбол 24" представляє підсумки 17-го туру чемпіонату України.

1. Іспанський вектор згубить Карпати

Даріо Друді та Олег Смалійчук провалилися з вибором Серхіо Наварро, в якого нічогісінько не вийшло в Карпатах. Коли їхній протеже зганьбився, дует іспанофілів на певний час сховався в тінь, а виправляти ситуацію доручили Сергію Зайцеву. Можна сказати, що він впорався із завданням: команда стала організованішою, значно менше пропускала, в неї з'явився бодай якийсь стержень.

Зайцев: Дайте Друді команду в Африці, нехай там собі тренує

Як тільки все заспокоїлось і фанати перестали погрожувати, функціонери з сумнівною репутацією знову вийшли на перший план. Формальний головний тренер Олег Бойчишин – заручник ситуації. Судячи з коментарів футболістів, він мало що вирішує. Гравці зізналися, що установку на матч з Олександрією робив Друді. Даріо прагне керувати всіма процесами (на полі і поза ним) та не хоче допускати жодного втручання зі сторони, через що, як сказав капітан Худоб'як, в клубі існують штрафи за спілкування з пресою.

У вчорашньому матчі Карпати в певний момент знову посипалися, виглядали кумедно та безвольно. Справа тут не в поразці і не в рахунку. Просто складається враження, що вищезазначений дует не розуміє дійсності, не має досвіду ведення таких справ, робить все наобум. Вони користуються довірою президента, не вчаться на помилках і живуть в якомусь ірреальному світі, куди затягують весь клуб. Залишається сподіватися, що хтось схаменеться, а така політика не доведе львів'ян до Першої ліги.

У чому Карпати нагадують... нинішню Борусію Д, і це не дуже добре

2. Олександрію прорвало

А от для Олександрії найважливішим є саме результат матчу. "Жовто-чорний" колектив з початку сезону грав на нормальному рівні – питання було у відсутності очок. Десь недопрацьовували футболісти, десь бракувало удачі. "Містяни" тривалий час йшли поблизу дна і навіть у зоні вильоту, але, на відміну від усіх сусідів по турнірній таблиці, тема можливого вильоту олександрійців ніколи не піднімалася.

Олександрія – Карпати – 3:0 – Відео голів та огляд матчу

Всі розуміли, що рано чи пізно їх прорве, і результати підуть вгору. Нарешті це сталося. Перемога над Шахтарем навряд чи була показовою, інша справа – вдале простистояння з Карпатами. Не дарма останній матч приніс Володимиру Шарану значно більше задоволення, ніж сенсаційний успіх: його хлопці обіграли рівного суперника, а з цим у них досі були проблеми. Саме вміння схилити на свою користь хід рівного матчу два роки поспіль виводило команду в Лігу Європи.

Здолавши Шахтар, олександрійці відчули впевненість у власних силах, що потягнуло за собою нові залікові бали і відновлення боротьби за верхню шістку. Олександрія знову стала бойовою одиницею, і цього потрібно боятися, в першу чергу, іншим середнякам.

3. Шахтар повинен попрацювати над організацією оборони

Перед матчем з Наполі, де "гірникам" ніяк не можна було багато пропускати, всі звернули увагу на проблеми Шахтаря в обороні. Вони є, Паулу Фонсека про них постійно говорить, але вони залишаються. Звичайно, не можна рівняти пропущені м'ячі в Лізі чемпіонів та в УПЛ, позаяк причини різні: в Європі – сила суперників та нестача належної фізичної підготовки, а в Україні – недолаштування, розконцентрація та легковажність щодо сприйняття голів середняків.

Шахтар востаннє на внутрішній арені зіграв "на нуль" проти Динамо, бо саме від киян чемпіони боялися отримати у власні ворота, тоді як голи інших команд проблемою для них не виглядають. У матчі з Олімпіком дубль Прийомова дійсно не став проблемою – у "оранжево-чорних" пішла гра в атаці. Але чому, коли забивався перший гол Олімпіка, Володимира загубили на ближній стійці, чому Сондей без будь-якої опіки розстрілював П'ятова з меж штрафного майданчика, чому той же Прийомов за повної вседозволеності опорників, вільно оформив дубль?

Тренерський штаб мусить для себе відповісти на головні запитання та виправити ситуацію. Шахтар пропускає непристойно багато "необов'язкових" голів.

4. Молодь Динамо відчуває довіру

Олександр Хацкевич заявляв, що деякі провідні гравці не поїхали на єврокубковий виїзд в Албанію, щоб підготуватися до гри зі Сталлю. Наставник всім давав зрозуміти, що лідери підлікуються, і в 16 турі чемпіонату зіграє найсильніший склад. Після цих слів виникло неабияке здивування, коли в стартовому складі киян з'явилися імена Шапаренка, Миколенка та і Шепелєва, в той час як Мораєс, Піваріч і Гармаш залишилися на лаві запасних.

Хацкевич: Шапаренко та Миколенко – це футболісти, до яких сьогодні немає претензій ні по ставленню, ні за якістю

Можливо, білоруський спеціаліст таким чином хотів заплутати суперника. Втім, він повірив і не прогадав: молоді гравці його переконали у своїй здатності вирішувати серйозні завдання. Шапаренко добре вийшов на заміну проти Скендербеу, а сьогодні взагалі був найкращим на полі, через нього будувалася левова частка атак гостей. Миколенко непогано тримав свій фланг у тонусі, взаємодіючи з Циганковим.

Циганков: Приємно грати з вихованцями Динамо

Ці хлопці ще працюють над першим шансом закріпитися в основі. Шепелєв же в числі "одинадцяти провідних" вже був і втрачав своє місце саме через недовіру тренера. Зараз, коли 20-річний хавбек відчуває, що головний тренер робить на нього ставку, поки Гармаш сидить на лаві запасних, а Корзун не потрапляє у заявку, у його діях знову проявляється впевненість і солідність.

Головне завдання Хацкевича – правильно розпорядитися потенціалом цих футболістів (про Русіна також не варто забувати). Поки що вони хочуть віддаватися на повну, щоб бути в першій команді. Важливо не загасити цей пил, а використати його на користь команді та самим гравцям.

5. Боротьба за третє місце загострюється до межі

Феноменальна нічийна серія Вереса перервалася перемогою над Чорноморцем, внаслідок чого команда Юрія Вірта набрала 25 очок і несподівано вискочила на третю сходинку. Ворскла, яка привезла 3 пункти з Маріуполя, та Олімпік, який не здобув жодної перемоги в 4 останніх іграх, мають стільки ж.

Ворскла у меншості перемогла Маріуполь та вийшла на четверте місце

Зоря хоч і перебуває трішки позаду (-2), але все одно виглядає головним претендентом на бронзові медалі. А ще є Маріуполь, який поки що пробуксовує. Однак з урахуванням потенційних +3 у справі Динамо, "приазовців" також не можна скидати з рахунків.

Під завісу осінньо-зимової частини сезону загальна ситуація якось активізувалася, протистояння зійшли з нічийних рейок, команди почали реально боротися за перемоги. Можливо, це просто ілюзія та видавання бажаного за дійсне. Що ж, до зимової перерви ще 2 тури, які прояснять ситуацію.

Символічна збірна 17-го туру УПЛ