УКР РУС

Євро-2023: Ізраїль вибив Грузію в серії пенальті, ставши першим півфіналістом турніру – прикрий виліт представників УПЛlight

1 липня 2023 Читать на русском

Молодіжні збірні Грузії та Ізраїлю зустрілися у чвертьфіналі чемпіонату Європи (0:0, 3:4 по пенальті). Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч Грузія U-21 – Ізраїль U-21 стартував о 19:00 за київським часом. Ця зустріч відкрила програму чвертьфіналів на молодіжному Євро-2023. Грузія, яка є одним із двох господарів турніру, сенсаційно виграла важку групу з Португалією, Нідерландами та Бельгією, не зазнавши жодної поразки. Ізраїль фінішував другим у своєму квартеті, випередивши Німеччину.

У стартовому складі Грузії опинилися Георгій Гочолейшвілі, який виступає за Шахтар, а також Георгій Цітаішвілі. Колишній вінгер молодіжної збірної України і чемпіон світу U-20 у складі "синьо-жовтих" минулий сезон провів у складі польського Леха, але досі належить київському Динамо.

Грузія U-21 – Ізраїль U-21: онлайн-трансляція матчу Євро-2023 – гравці Динамо і Шахтаря у битві за півфінал

Початок гри був рівним, але вже на 5-й хвилині Ізраїль втратив супершанс. Тургеман продерся крізь весь захист суперників, вийшов віч-на-віч із Мамардашвілі, проте пробив повз ворота. Фантастичний момент змарнували гості. Цей епізод позитивно вплинув на ізраїльтян, які на тривалий час перейшли на половину поля Грузії. Ще один класний шанс від Ізраїлю – Глух потужним ударом здалеку ледь не влучив у дев'ятку.

Продовжили домінувати гості, не цураючись дальніх ударів по воротах Мамардашвілі. Втім, без серйозної небезпеки для кіпера Валенсії – момент Тургемана був найкращим у дебюті гри. У Грузії ж попереду не було нічого. До 20-ї хвилини. Георгій Гочолейшвілі забив, але гол скасували – перед тим м'яч залишив межі поля.

Після цього грузини за інерцією провели ще кілька атак без ударів по воротах, а Ізраїль знову міг забивати. Оскар Глух потужно приклався з-за меж штрафного – сейв Мамардашвілі! Ближче до свистка на перерву господарі знову перехопили ініціативу, але загалом перший тайм був за Ізраїлем, який переважав, але забити не зміг.

Як і старт першого тайму, другу половину краще розпочав Ізраїль. Вже на 47-й хвилині Гандельман з кількох метрів не зумів вразити ворота Грузії – спершу стійка, а потім і захисник врятували господарів. Черговий супершанс біля воріт Мамардашвілі. Гри рукою і потенційного пенальті не побачили як арбітр, так і VAR, який нарешті почав працювати на Євро.

Після цього команди взяли паузу, а на полі з'явився нападник Гішам Лейоус, який свого часу виступав за Карпати і Рух. Невдовзі після його виходу на авансцену вийшов Цітаішвілі. Спершу Георгій ледь не завершив ефектний прохід (захисник заблокував у останній момент), а після змарнованого моменту ще й отримав жовту за зрив атаки і, зрештою, пішов з поля.

Ізраїль відповів двома небезпечними ударами за кілька секунд, з якими впорався Мамардашвілі. Значно ближче були гості до забитого м'яча, але постійно заважали то грузинський кіпер Валенсії, то неточність самих ізраїльтян.

Ближче до кінця основного часу Ізраїль підсів. Візуально стало помітно, що у Грузії залишилося більше сил на вирішальні хвилини. Підопічні Гая Лузона раз за разом страждали від судом, а грузини створили свій чи не найкращий момент у матчі. Гагуа з ходу замикав простріл з флангу – вище. До воріт було метрів 7... Був шанс і у Каландадзе, який не влучив у ворота після подачі кутового. Зрештою, 0:0 після основного часу, хоч наприкінці гри вже Грузія була ближчою до переможного гола, не забивши з дуже перспективного штрафного. Екстра-тайм.

У ньому грузини знову мали перевагу. Зокрема, в одному з епізодів двоє гравців господарів завадили один одному пробити, а ще одного разу арбітр залишив без уваги прохання щодо призначення пенальті. Зате в розпорядженні команд була ціла серія 11-метрових – за 120+ хвилин голів так і не було.

Дуель Гіоргі Мамардашвілі та Даніеля Перетца завершилася перемогою голкіпера Ізраїлю, який взяв удар Гагуа, а ще одного разу за нього зіграла стійка. Ізраїль взяв гору в серії пенальті та став першим півфіналістом Євро-2024, зробивши заявку і на вихід на Олімпіаду.