УКР РУС

Група С: Збірна Хорватії. На чолі з Білічем і Срною

23 травня 2012 Читать на русском

Напевне, ці сльози Даріо Срни хорватські вболівальники запам’ятали назавжди. "Картата" дружина, яка завершила груповий етап фінальної частини чемпіонату Європи 2008, поступилась команді Туреччини у серії пенальті.

Тоді турки ще не знали, яка помста на них чекає. Але про все по-порядку.

У кваліфікації на ЄВРО-2012 хорвати потрапили у групу разом із Грецією, Ізраїлем, Латвією, Грузією та Мальтою. Прогнозовано основна боротьба за першу сходинку повинна була точитись між еллінами та "картатими".

Перша очна зустріч греків та хорватів відбулась вже у другому турі групового етапу. Окрилена перемогою над Латвією 3:0, "рок-банда" Славена Біліча на власному полі зібралась повторити свій успіх. Однак вболівальники у матчі голів так і не побачили.

А от справжня неприємна несподіванка для хорватів трапилась у Грузії. На останніх секундах матчу гол Кобіашвілі не дав хорватам здобути бодай пункт.

Ключовим у відборі став другий поєдинок проти греків. Куди впевненішими виглядали елліни вже на власному полі. Голи Самараса та Гекаса дозволили тріумфаторам ЄВРО-2004 взяти гору над Срною та компанією. Відтак відбірний цикл дружина Біліча закінчила на другій сходинці, поступившись грекам двома пунктами. Попереду матчі плей-офф. І як же втішились фанати балканської команди, коли дізнались, з ким доведеться зустрітись у стикових поєдинках. Жереб впав на "старих знайомих" - збірну Туреччини.

З подвійною мотивацією виходили хорвати на першу гру проти турків. "Картаті" з помстою не затягували і вирішили усі питання ще у Стамбулі. Стартовий штурм воріт Волкана закінчився голом Оліча вже на другій хвилині матчу. Манджукіч ще до перерви подвоїв перевагу. А рахунок до розгромного після подачі Даріо Срни довів Чорлука. У матчі-відповіді відмінна гра у захисті дозволила підопічним Біліча зберегти свої ворота недоторканими.

На полях українсько-польського ЄВРО збірній Хорватії доведеться торувати шлях до плей-офф у компанії відвертих фаворитів - іспанців та італійців, але списувати з рахунків балканців зарано. Адже "картаті" не раз доводили, на що здатні на футбольних форумах.