УКР РУС

Гравці Першої ліги. Частина І

15 жовтня 2010

Першому українському дивізіону, на відміну від Прем’єр-ліги, ЗМІ приділяють не так багато уваги, як би того хотілося вболівальникам вітчизняного футболу. Тому сайт телеканалу новин "24" спробує відслони цю занавісу.

У першій частині нашого матеріалу ми поговоримо про визначальних гравців Першої ліги поточного сезону. Тобто про найкорисніших футболістів команд, лідерів, виконавців, які одним пасом чи ударом можуть вирішити долю матчу і схилити шальки терезів на користь свого клубу. А також про футболістів, які постійно перебувають на слуху. Цілком можливо, що вже наступного сезону вони тішитимуть своєю грою глядачів елітного дивізіону.

Матвій Бобаль ("Закарпаття", форвард, 26 років)

26-річний форвард ужгородського "Закарпаття" на цей момент є центральною фігурою футбольного містечка на Західній Україні. Раніше Матвій прославився іграми за футбольний клуб "ІгроСервіс" із Сімферополя, якого сьогодні, на жаль, не існує. Бобаль забив за кримський клуб в сукупності 56 голів у 97-ми матчах, ставши найкращим бомбардиром першості у сезоні 2006/2007 (16 м'ячів), 2007/2008 (23 м'ячі). Далі кар’єра гравця пішла на спад, хоч він і перебрався у "Таврію" в Прем’єр-лігу. Однак, нові висоти Матвію не підкорились. Сергій Пучков лиш 9 разів випускав Бобаля на поле за цілий сезон. І ось у футболіста виник шанс знову зарекомендувати себе там, де він уміє це робити – в Першій лізі. Бобаля запросив не хто інший як Ігор Гамула. Саме в Ужгороді Матвій народився, виріс і став футболістом, тому повернення на Батьківщину мало стати таким собі другим народженням для гравця. Але Бобаль спочатку більше відзначався поза футбольним полем, ніж на ньому. Ходили чутки про загульне життя форварда, а на післяматчевих прес-конференціях, яких так довго усі чекають від Ігоря Гамули, наставник ухилявся від прямих питань про те, що ж діється з Матвієм. Та зрештою, в матчі 13-го туру проти "Геліоса" Бобаль вистрілив "каре", відправивши аж 4 м’ячі у ворота сонячних. Сьогодні Бобаль з дев’ятьма голами в активі знову очолює список бомбардирів ліги.
Звісно, біда нашого футболу в тім, що перехід від першого дивізіону до Прем’єр-ліги дається дуже важко, як клубам, так і футболістам. Бобаль не зумів заграти в еліті, зате він є королем тут. Хтозна, можливо він стане тим джокером Гамули, що поверне "Закарпаття" у Прем’єр-лігу. Хоча, конкурентів в ужгородців предостатньо.

Руслан Гунчак ("Буковина", півзахисник, 31 рік)

Три роки віддав футбольному клубові "Харків", у футболці якого зіграв 93 матчі і провів 10 голів. Був незамінним опорником і виконавцем штрафних ударів з дальньої дистанції. Після вильоту "городян" перебрався в Азербайджан в клуб "Сімург". Там удача футболісту не усміхнулась і Руслан повернувся в Україну – в "Буковину", яка тільки вийшла з Другої ліги. Зрозуміло, це стало підсиленням для чернівецького клубу. Доклався до переходу Гунчака власник клубу пан Чумак, якому колись належав "Харків". У цьому сезоні Гунчак заявляє про себе не тільки як про хорошого півзахисника, але і як про бомбардира, лідера колективу. Гунчак забив вже дев’ять голів і є одним з найкорисніших гравців ліги. Завдяки його досвіду і зусиллям "Буковина" перебуває в групі лідерів чемпіонату.

Валентин Полтавець ("Дністер", півзахисник, 35 років)

Жива легенда одеського футболу. У 33-річному віці не повісив бутси на цвях і перебрався до малесенького Овідополя виступати за "Дністер". Більшість фахівців тоді крутили пальцями біля скроні, проте на зло всім скептикам Валентин показує прекрасний футбол і без нього уявити скромний першоліговий клуб з Одеської області неможливо. На підтвердження наших слів виступає і статистика: за два з "хвостиком" років, проведених за "Дністер", Полтавець провів понад 70 матчів і забив 26 голів.

Чарлес Невуче "("Закарпаття", форвард, 25 років)

Нігерієць у себе на батьківщині вважався дуже перспективним. Був певний період головною надією молодіжної нігерійської збірної, таланти якої відомі цілому світу (провів за неї 23 поєдинки і 12 разів відзначався). У 2008-му році опинився в Ужгороді. Допоміг "Закарпаттю" вибороти путівку в елітний дивізіон, з 16-ма голами посівши другу сходинку у списку бомбардирів.
Напередодні нового сезону був звільнений з клубу за нахабні прогули. Та кінець кінцем був поновлений у команді і вже в цьому сезоні забив сім голів (один в кубку).
М’яч, забитий "Дністру", має шанси стати найкращим у чемпіонаті:

Сулейман Діабі ("Кримтеплиця", форвард, 23 роки)

Мабуть, найбільш розпіарений гравець Першої ліги. Івуарієць грає в команді з 21-річного віку. Одразу яскраво засяяв у першому дивізіоні. Високий (190 см), швидкий, з гольовим чуттям хлопчина одразу звернув на себе увагу скаутів клубів Прем’єр-ліги. Ним довго цікавились "Карпати", але вразити тренерів футболісту не вдалось. Чи то перегорів, чи то знову дався взнаки перехід в рівнях. Минулого сезону забив 12 голів, однак так претендентів на футболіста не знайшлось. І тоді "Кримтеплиця" пішла у ва-банк, заявивши перед календарним матчем 4-го туру зі "Львовом", що Сулейманом нібито цікавиться мадридський "Реал". Поки інформацію роздував клуб і його тренер, сам гравець у тому поєдинку був блідою тінню самого себе. Та й вазаглі у поточній першості Діабі відзначився лиш раз. Але його ім’я є досі візитною карткою "Кримтеплиці", а постать гравця - однією з найпомітніших у Першій лізі.

Ігор Ільків ("Львів", захисник, 25 років)

До 22-х років був нікому не відомим гравцем. Виступав за дублюючі команди "Карпат" та івано-франківське "Прикарпаття". У 2007-му році запрошений до футбольного клубу "Львів", який тоді очолював Степан Юрчишин. За рік з молодий колектив отримав право грати у Прем’єр-лізі, звідки хоч і вилетів, та показав себе достойно. Звісно, деякі гравці "Львова" впали в око прем’єр-лігівським клубам. Попри наявність багатьох хороших виконавців у складі львівської команди, першим інтерес влітку 2009 року виявили саме до Ільківа, конкретні пропозиції якому прийшли від "Таврії" та донецького "Металурга". Однак, після вмовлянь вболівальників, фанатів та журналістів, Ігор вирішив залишитись у команді. З першої спроби "синьо-золотим" не вдалось повернутись в еліту, весь кістяк команди пішов на підвищення в клуби УПЛ, а Ільків залишився вірним "Львову", де грає і зараз. Його можна схарактеризувати як надійного в обороні та креативного в нападі гравця (захисна лінія львів’ян вже другий сезон поспіль залишається найнадійнішою в першому дивізіоні). Альґімантас Любінскас награвав його навіть на позиції лівого півзахисника. Довгі діагональні передачі Ігоря і штрафні у його виконанні колись лякали команд вищого дивізіону, а сьогодні їх бояться суперники "Львова" в Першій лізі.

Окана-Стазі Бюрнель ("Сталь", форвард, 27 років)

За алчевську команду провів більше сотні матчів. Таких легіонерів в Україні вважають вже "своїми". Конголезець виступає в Україні ще з 2003 року. Бюрнель є постійним "живчиком", мотором "Сталі". Від нього оборона суперників завжди очікує неприємностей, адже Окана-Стазі не просто може зіграти гостро на вістрі атаки, скориставшись передачею партнера, але й сам собі створити епізод і його реалізувати.

Павло Ксьонз ("Олександрія", півзахисник, 23 роки)

Ще в юначому віці намагався зробити кар’єру в київському "Динамо". Відіграв рік за другу й третю команди і пішов по орендах. Не зумів затриматись на довго ні в "Закарпатті", ні в "Харкові", ні в "Іллічівці". З 2010 року розпочав виступи за "Олександрію". Вже у нинішньому сезоні зумів відзначитись двома голами, а також є одним з кращих асистентів чемпіонату.

Владислав Коробкін ("Буковина", форвард, 27 років)

Минулого сезону разом з чернівецькою "Буковиною" підвищився у класі. Забив 14 голів, ставши кращим бомбардиром зони "А". Але і тут, можливо, зіграла свою роль різниця у класі, оскільки в 14-ти матчах цього сезону Владислав забив лиш три м’ячі. Та вболівальники Чернівців прекрасно знають бомбардирський хист Коробкіна і вірять, що його ось-ось "прорве".

Наступна частина нашого матеріалу буде ще цікавішою, адже ми будемо говорити про найперспективніших футболістів першого дивізіону.

Северин Стецюк, Телеканал новин "24"