УКР РУС

Гент – Олександрія: хороша проба сил у Європі для "жовто-чорних", класний матч Безуса та Пластуна, пасивний Яремчук

13 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Останній матч у цьогорічній Лізі Європи для Олександрії завершився виїзною поразкою від Гента.

Олександрії в цьому матчі втрачати вже було нічого, тож гості з перших хвилин пішли у атаку, заробивши низку кутових. Втім, на цьому стартовий натиск підопічних Володимира Шарана завершився, а слово взяли футболісти Гента – в першу чергу Яремчук, удар якого з меж штрафного на 4-й хвилині заблокували, а на 6-й Роман вистрілив повз ворота. На 7-й же слово взяв Безус, який протягнув м'яч через центр та віддав розрізну передачу на хід Депуатру – Лоран вийшов віч-на-віч з Паньківим і пробив у ближній кут. 1:0!

"Жовто-чорні" не здавалися, організувавши низку підходів до володінь голкіпера Камінскі. Найнебезпечніший епізод стався на 14-й хвилині, коли Безбородько зачепився за м'яч у штрафному, поставив корпус та скинув "круглого" на Третьякова – Максим прострілив вздовж уже порожніх воріт, але ніхто не зміг замкнути! Після цього Безбородько вирішив сам завдати удару з гострого кута, але вдалося лише заробити кутовий. Покарання за марнотратство прийшло миттєво: Безус на 17-й хвилині головою скинув подачу з флангу в центр штрафного, а Депуатр пробив під праву стійку з близької дистанції – 2:0.

Олександрія за інерцією провела ще кілька перспективних атак, але доволі швидко Гент заволодів ініціативу остаточно. Це вилилось у низку моментів: так, на 26-й хвилині Яремчук головою замкнув подачу з кутового (Паньків парирував), а на 34-й Депуатр вистрілив у ближню дев'ятку з гострого кута після передачі Безуса – він влучив у зовнішній бік сітки! Красива атака вдалася господарям на 36-й: Безус на дриблінгу красиво пройшов Бабогла та віддав передачу на Яремчука, який у штрафному розкрутився навколо Дубри й пробив у падінні в дальній нижній кут – дуже слабко! На 40-й же з лівого краю Безус стріляв сам, але знову врятував Паньків.

Зрештою, перший тайм завершився за рахунку 2:0. Другий господарі розпочали набагато спокійніше, а от Олександрія ж активно йшла уперед. Так, на 47-й хвилині Ковальцю вдався класний обвідний удар із середньої дистанції повз дальню стійку, а на 50-й Безбородько стріляв з лінії штрафного – Пластун став на шляху м'яча. Крім того, було організовано кілька кутових і кросів, однак на другому поверсі у Гента все було надійно.

Не можна сказати, що гол Олександрії назрівав, але на нього вже точно награли. Зрештою, він прилетів на 54-й хвилині – і що це був за гол! Справжнє голасо від Мірошниченка, який наважився на постріл метрів з 30-ти точно в лівий нижній кут. За дві хвилини по цьому "жовто-чорні" забили і другий гол – це Безбородько отримав передачу в штрафний, вийшов віч-на-віч з Камінскі та пробив під ближню стійку. На жаль, друге взяття воріт Гента скасували через мінімальний офсайд у Дениса.

Олександрія провела ще кілька небезпечних підходів, але бельгійці вирівняли хід зустрічі – хоча нічого, крім низки контратак з подачами, перехопленими Паньківим, "буйволи" не вигадали. Наступний момент гостей стався аж на 67-й хвилині, коли Безбородько ледь не замкнув простріл з правого флангу на майже порожні ворота. Ще краший епізод запороли на 69-й, коли передачу від Ковальця в спини захисникам на Безбородька вирішив перехопити Третьяков, пробивши з близької дистанції – замість удару сталося щось дуже незрозуміле. На 70-й зі штрафного стріляв Запорожан, а на 71-й з лівого краю штрафного бив Лучкевич – обидва постріли заблокували.

На 70-х хвилинах Олександрія взагалі загнала Гент у його штрафний. Підопічні Володимира Шарана проводили крос за кросом, простріл за прострілом, однак постійно до замикання не вистачало ліченої миті. З реалізацією у гостей був повний кошмар. На жаль, в останні 10 хвилин сили почали покидати наших футболістів, а "буйволи", освіживши атаку, перехопили ініціативу – щоправда, з небезпечних моментів в ендшпілі зустрічі можна згадати хіба що дальній удар Домпа в руки Паньківу. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Гента.

Таким чином, Гент набрав 12 очок, вигравши групу І. Олександрія завершила виступи у Лізі Європі з трьома заліковими балами в активі й на четвертій сходинці в таблиці.

Хороша проба сил для Олександрії

Бронзовий призер УПЛ у дебютному сезоні Ліги Європи виступив більш, ніж гідно. Так, команда набрала всього три очки завдяки трьом поспіль нічиїм, однак у жодному з шести матчів в єврокубках підопічні Володимира Шарана не виступали хлопчиками для биття – навіть у Вольфсбургу, де поразка була максимально повною, "жовто-чорні" зрівнювали рахунок. Олександрія явно не добрала очок через проблеми з реалізацією – і в поєдинках проти Гента це стало найбільш помітно. Вдома українці цілком могли вирвати перемогу, а в Бельгії навіть Пластун визнав, що "буйволам" пощастило втримати перемогу. В другому таймі їх просто відвозили, немов СК Дніпро-1 – аж 31% ігрового часу пройшов на половині поля бельгійців.

Олександрії дуже багато не вистачало у цьому турнірі – стадіону, досвіду, класу, везіння, кадрів. Тим не менш, вдалося відіграти з кожним на рівних, демонструючи сміливий і продуманий футбол – команда високо пресингувала й створювала моменти, правильно перебудовувалась і мала властивість набирати по ходу гри. Чим більше матчів у Європі проводили підопічні Володимира Шарана, тим більш розкуто вони виглядали, хоча починалися матчі дуже погано – здебільшого, голи пропускалися вже у стартові 15 хвилин. З Гентом же провалили цілий тайм.

Загалом, сезон став непоганою пробою сил. Виявилося, що невеличка команда з райцентру за грамотної роботи тренерського штабу та збалансованої кадрової комплектації цілком може відбирати очки у європейських середнячків – і робити це у рівних матчах. Далі вже йдуть питання амбіцій керівництва: трансферна політика, фінансування, стратегічні рішення – всі ці фактори визначать, чи зможе Олександрія виступати у Лізі Європи в наступних сезонах і чи зможе вона там прогресувати. Проба сил була вдалою, а тепер потрібно або закріпляти успіх, або визнати факт, що це була просто одноразова казочка.

Роман Яремчук не став ображати колишню команду

Український нападник Гента у поточному сезоні набрав просто інфернальну форму, забивши 10 голів у Лізі Жупіле та три м'ячі у Лізі Європи – жоден український нападник, крім Мораєса, не може похизуватися такими цифрами навіть в УПЛ. Не дивно, що навколо Яремчука зараз бігають скаути, змушуючи тренерський штаб "буйволів" нервувати, однак у матчах проти Олександрії Роман себе точно не продав. Причому двічі.

Яремчук нічим не запам'ятався ще у львівському поєдинку. У перші ж півгодини зустрічі в Генті українець виглядав значно активніше, завдавши чотири удари по воротах – всі були завдані з меж штрафного, два пройшли у площину. Крім того, таранний форвард чотири рази пішов у дриблінг в районі карного майданчика, тричі перегравши захисників. Аналогічна статистика у нього по єдиноборствам, однак головного – голів – він так і не організував. Після 36-ї хвилини активність Романа взагалі опустилася на нульовий рівень.

Такий футбол з боку українця мав би розчарувати бельгійських вболівальників, однак їм нічого ображатися. Саме завдяки трьом голам Яремчука у ворота Вольфсбурга, один з яких був рятівним у компенсований час, Гент виграв групу – ображати ж колишнього тренера забитими м'ячами, схоже, не в його правилах.

Безус – герой зустрічі, Пластун – король позиційної оборони

Роман Безус в останніх двох матчах у чемпіонаті Бельгії забив по голу, тож не дивно, що його поставили в основу на Олександрію. Для українця це був шанс потрапити в основну обойму Гента всерйоз і надовго – і той зробив усе, щоб скористатися можливістю. Вийшло просто шикарно: на рахунку Безуса 2 топових асиста, 4 передачі під удар партнеру, 2 постріли по воротах (всі у площину) та 3 спроби обіграшу на дриблінгу (100% успішних).

Статистичні портали Whoscored та Sofascrore визнали Романа найкращим футболістом зустрічі після автора двох голів – Лорана Депуатра, який забивав з пасів Безуса. Втім, нашому співвітчизнику потрібно серйозно додати в точності передач, яка виявилась однією з найнижчих серед гравців Гента, тримаючись на рівні 70%. Світла голова – це прекрасно, але така велика кількість неякісних пасів у центральній зоні для атакувального хабвека неприпустима.

Також на схвальні відгуки від преси та вболівальників заслужив Ігор Пластун. Центральний захисник не дуже багато працював у єдиноборствах (всього три рази), однак у позиційній роботі йому не було рівних. Зокрема, це виражається у показниках боротьби на другому поверсі – українець зняв 7 з 10 верхових м'ячів. Також він 8 разів виносив м'яч з меж штрафного й не дав Безбородьку пробити по воротах на старті другого тайму. Загалом, він провів дуже непоганий матч, хоча відсутність другого голу Олександрії – це випадковість.