УКР РУС

Гай: Не зустрів в житті людини, яка б мене засудила за футболку перед грою з "Карпатами"

7 вересня 2015 Читать на русском

"Футбол 24" представляє ексклюзивне інтерв'ю півзахисника "Габали" Олексія Гая. Екс-гравець "Шахтаря" та "Чорноморця" вперше прокоментував історію з неодягненими футболками на підтримку української армії, а також розповів про те, як живеться і грається українській групі в Азербайджані.

- Роман Григорчук розповідав, що дружина відмовляла його від поїздки в Баку: мовляв, важко буде адаптуватися, в першу чергу дітям. У вас були подібні сумніви?

- Не хотілося залишати Україну і нам, так. З іншого боку, чудово розуміли: залишитися тут буде дуже непросто. Ми між собою вирішили, що переїзд в Азербайджан буде відмінною можливістю побачити щось нове. Взагалі, я впевнений, що, якщо сім'я поруч, то все буде добре.

- До чого було найскладніше звикнути?

- Взагалі жодних проблем. Менталітет хіба що трохи інший. На дорогах непросто - це так. Якщо навчишся їздити в Баку - тобі вже ніде страшно не буде!

- Серйозно?

- Люди взагалі правил не знають: можуть на зустрічну виїхати, підрізають, сигналять постійно. Потрібно бути вкрай уважним.

- Без аварій хоч?

- Поки що все нормально, тьху-тьху.

- Реакція місцевої публіки на ваше прибуття була приблизно такою: "Навіщо нам потрібен 32-річний гравець, можна було б придбати когось більш серйозного".

- Хто б про мене що не говорив, я йду своєю дорогою. Я впевнений у собі, незважаючи ні на що. Я ні на кого не звертаю увагу. Можна сказати, це мій життєвий принцип.

- Напевно всередині колективу вас сприймали, як креатуру головного тренера, тобто футболіста, який буде користуватися особливою довірою. У зв'язку з цим, як складалися відносини з місцевими гравцями?

- Ні, нічого такого я особливо не відчув. Та й якось не до цього мені було. Відштовхуюсь від своєї гри і ні про що більше не думаю. Взагалі, ми спочатку були готові до того, що їдемо в чужу країну. З самого початку налаштовувалися і нічого дивно не побачили.

- Чи можна сказати, що в "Габалі" є українська група, яка тримається дещо відокремлено?

- Я б не сказав, що ми спілкуємося лише між собою. Звичайно, мене можна найчастіше побачити в компанії наших, це нормально і природно. Взагалі, гравцям необов'язково бути великими друзями, щоб виходити на поле і перемагати.

- У "Габали" був дуже складний шлях у груповий етап Ліги Європи. Згадаєте момент, коли вам здавалося, що в наступний етап дорога закрита і вже нічого не допоможе?

- Постійно по краю ходили. Жодного разу не було відчуття, що повністю контролюємо хід гри. Всі матчі були дуже важкими. Дуже задоволені, що в підсумку таки зуміли пролізти в групу.

- У чому нинішня "Габала" сильніша і в чому слабша, ніж той "Чорноморець", який шумів в Європі?

- "Чорноморець" був сильнішим в плані зіграності. Крім цього команда частіше проводила час разом за межами тренувань і матчів. Тут же прийшло чимало нових футболістів зовсім недавно, ми всі потихеньку один до одного притираємося. Закінчиться цей процес - станемо ще сильнішими.

- Склад "Чорноморця" змінився відсотків на 95. Ви хоч приблизно уявляєте, проти кого вийдете у спарингу? (Інтерв'ю відбулося в суботу, за день до матчу "Чорноморець" - "Габала", - прим. Авт.)

- Не можу сказати, що стежу пильно, але уявлення маю. Знаю, що будуть грати в основному молоді хлопці. В цьому немає нічого поганого.

- Екс-тренер "Габали" Юрій Сьомін розповідав, що найбільше в Азербайджані його розчаровувала відвідуваність. Що засмучує вас?

- З ЮрПаличем згоден повністю. Бувають ігри, коли на стадіоні просто порожньо. Але часто граємо і при заповнених. Як коли. Я так думаю, що ми своєю грою повинні вболівальників на трибуни заманити. Тим більше, що футбол в Азербайджані лише розвивається. Всі проходять через такий період.

- Декілька тижнів тому прогриміла історія про те, що гравець "Габали" Джавід Гусейнов є співучасником убивства журналіста. Як ця жахлива історія виглядає всередині колективу?

- Я не хочу це коментувати або давати якісь оцінки. Немає в цій трагічній історії нічого хорошого. Нехай компетентні органи дадуть свою оцінку. Я робити висновки не можу.

- Щодо Григорчука: як змінився його підхід в роботі у порівнянні з тим, що ви бачили в "Чорноморці"?

- Практично ніяк. Яким був, таким і залишився. Все звично і зрозуміло. Принаймні для мене.

- Для вас - це зрозуміло. А для інших? Григорчук розповідав, що спочатку гравці спізнювалися на теоретичні заняття.

- Був такий момент, так. Зараз вже вони більш зібрані. Розуміють, що можна робити, а чого краще уникати. Тепер уже всі знають, що дисципліна - одна з головних умов в клубі при новому тренері.

- Після голів "Панатінаїкосу" бразилець Додо та решта побігли до Григорчука святкувати разом з ним забитий м'яч. Наскільки швидко Григорчуку вдалося знайти спільну мову з гравцями?

- Спочатку для більшості гравцем було занадто багато нового і незвичного. Вони не відразу все сприймали. Не відразу розуміли, що це потрібно. Зараз є результат. Ніхто не сумнівається, що був обраний правильний курс. Тепер команда грає за свого тренера.

- На ваше бажання покинути Україну хоча б якоюсь мірою вплинула історія з футболкою у підтримку української армії, яку ви відмовилися одягнути перед грою з "Карпатами"?

- Ні. Одне від іншого абсолютно не залежало.

- Що спонукало вас виступити персонально?

- Я вчинив так, як відчував. Зробив те, що було в мене на душі.

- Конкретизуйте, що у вас на душі з цього приводу.

- Я не хочу пояснювати, а тим більше виправдовуватись, чому я вчинив так і як я до цього прийшов. Нехай кожен думає в міру своєї зіпсованості.

- Вас ніяк не турбувала реакція публіки?

- Багато писали в Фейсбуці. Я лише переконався в тому, наскільки у нас злі люди і наскільки нетерпимі по відношенню до тих, хто думає не зовсім так, як вони. Я читав їхні відгуки з задоволенням. Це їхнє право. Я ж нікого не засуджую.

Можу сказати одне. В інтернеті багато писали і обурювалися, в житті ж я не зустрів жодної людини, яка б мене засудила за те, що я не вдягнув футболку перед грою "Чорноморець" - "Карпати". Усі лише підтримували.

Гліб Корнієнко

Читайте також: 

Григорчук з "Габалою" обіграв "Чорноморець" у Одесі

Гай та Антонов приносять "Габалі" лідерство в Азербайджані (ВІДЕО)

Перший віце-президент "Габали": 10 років шукали такого тренера, як Роман Григорчук

Григорчук: В Азербайджані про мене казали таке, що хотілося до суду піти

Жеребкування Ліги Європи - Григорчук проти Кононова і Мхітаряна, старі знайомі "Дніпра"