УКР РУС

Гаряче дербі Копенгагена

20 серпня 2012 Читать на русском

Копенгагенське дербі є одним із наймолодших у Європі. На батьківщині його називають «Нова фірма», запозичивши термін, звісно, в шотландців.

Річ у тім, що золотий для данського футболу 1992 рік був водночас дуже непростим періодом для двох потужних і давніх команд — КБ та Б-1903. (Ці дивні абревіатури розшифровуються дуже просто: КБ — «Копенгагенський футбольний клуб», а Б-1903 — «Футбольний клуб 1903».) Обидва клуби переживали фінансові труднощі, які зрештою підштовхнули їх до об’єднання під новою емблемою та назвою «Копенгаген». Це сталося 1 липня 1992 року — через тиждень після переможного для Данії фіналу Євро 1992.

Аби усвідомити масштабність події, слід зазначити, що КБ був 15-разовим чемпіоном Данії, Б-1903 — 7-разовим, а історія клубів тягнулася з кінця 19 століття. Навіть тепер, через 20 років, національний рекорд КБ ніхто не перевершив.

Банер фанів "Копенгагена": "Просто візьміть —  це наше місто!"

Але найближчим до цього є «Брондбю» — команда із західного передмістя Копенгагена, що має в активі 10 перемог у чемпіонаті. Клуб було створено 1960 року, а його розквіт припав на кінець 1980-их — середину 1990-их. Утворення нового клубу із двох «доходяг» насторожило вболівальників «Брондбю», тим паче, що у користування «Копенгагену» віддали недавно збудовану національну арену Паркен. У перший же свій сезон «Копенгаген» узяв золото, ще за рік — срібло. Так і почалося їхнє протистояння.

Підтримка "Брондбю" не поступається

Баланс сил не зажди був однаковий. Так, «Копенгаген» захопив ініціативу в протистоянні на його початку, проте в середині 1990-их «Брондбю» взяв перевагу на свій бік, здобувши три поспіль перемоги в чемпіонаті (1996-98) та п’ять поспіль перемог у дербі (1996-97).

Відтоді «Брондбю» здобув лише два національні титули, тоді як «Копенгаген» — вісім. Успішний хід столичного клубу почався 2000 року, коли його очолив Рой Годжсон. Команда виграла чемпіонат і перемогла свого принципового суперника. Переконливу перемогу 3:1 зробив історичною ще й гол Сібусісо Зуми, який згодом було визнано голом десятиліття у Данії.


Наступний сезон став розчаруванням для «Копенгагена»: маючи десятиочкову перевагу над «Брондбю», вони її розгубили й поступилися першим місцем… за різницею м’ячів.
Через рік «Копенгаген» узяв реванш, здолавши суперника в додатковий час передостанньої гри сезону.
Невдовзі, 2005 року, «Брондбю» встановив рекорд дербі, розгромивши суперника з рахунком 5:0.


Як і всередині більшості дербі, у Копенгагені також існувало класове протистояння. «Брондбю», як команда із робітничого передмістя — проти «Копенгагена», команди з центру столиці, району бізнесменів. Часті і потужні спалахи насилля, зокрема й на стадіонах, призвели до того, що тепер при купівлі квитків на дербі, вболівальники повинні давати відбитки пальців.

Фани «Брондбю» проти поліції

Запальні данські фани

Напередодні матчу в Брондбю (вересень 2008). Внаслідок сутичок було заарештовано 173 особи.

 
Минулої суботи команди розійшлися миром — 1:1. "Копенгаген" впевнено лідирує, "Брондбю" осів на дні турнірної таблиці.
 
Марко Лютий
.