УКР РУС

Футбольний Хелоуїн. Топ-13 страшних подій і фактів українського футболу в 2016 році

27 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Напередодні "свята жаху" Хелоуїна "Футбол 24" підготував 13-ку страшних подій і фактів, які мали місце в українському футболі впродовж 2016-го року і до сьогодні.

1. Провал України на Євро-2016

Те, що українські вболівальники змушені були пережити влітку, мабуть, і до сьогодні змушує декого прокидатися серед ночі від жаху. Після того, як збірну України з усіма почестями провели до Франції, наша команда зганьбилася вже на стадії групового раунду. Якщо після поразки від німців ще залишалися надії на краще, то після 0:2 від Північної Ірландії залишалося лише бігти в аптеку по заспокійливе (чи щось міцніше). Матч із Польщею мало що міг вирішити, проте і він був програний. Результат виступу України у фінальній частині Євро-2016: 3 матчі, 3 поразки, 0 голів. Жах та й годі.

Чого б ти досяг з Україною на Євро-2016? Тест

2. Зникнення клубів УПЛ

Якщо виступ збірної на Євро – це явище непостійне, то зникнення з футбольної карти України професійних футбольних клубів вже переросло в лякаючу тенденцію. В 2016 році такими стали ужгородська "Говерла", запорізький "Металург" і харківський "Металіст". Клуби досить довго і болісно "вмирали", намагаючись відтягнути час свого зникнення, проте невблаганний фінансовий тягар і різноманітні санкції таки зробили свою справу.

Першим "пішов" "Металург", який офіційно припинив своє існування навесні 2016-го року. "Металіст" дограв сезон 2015/16, але на наступний сезон вже не пройшов процедуру атестації. Він частково отримав шанс на реінкарнацію в образі аматорського клубу "Металіст-1925", проте від минулої слави 3-ї за силою команди України залишилися лише спогади. "Говерла" також дограла сезон 2015/16 і навіть намагалася домогтися права на участь в поточному сезоні. Завадили цьому неосяжні борги перед колишніми футболістами, що стало приводом до відмови у видачі атестату на участь в УПЛ ужгородцям.

Печорний: Стадіон "Металіста" продадуть, а виручені гроші віддадуть футболістам

3. Договірні матчі

Воістину страшна проблема, яка прямо пов'язана з боргами і фінансовими складнощами деяких клубів, нікуди не зникає. Особливо багато "цікавих" та "інтригуючих" матчів проводиться в нижчих дивізіонах України, зокрема, в турнірах молодіжних команд та Першій лізі. Сумам, які фігурують на біржах ставок під час таких матчів, можуть позаздрити поєдинки рівня англійської Прем'єр-ліги і Ліги чемпіонів. Але вони навряд чи означають природній інтерес до змагань, а скоріше підштовхують до думки, що наш футбол тяжко хворий. В 2016-му році суд вже притягнув до відповідальності двох гравців молодіжної команди "Металіста", проте покарання в розмірі декількох тисяч гривень виглядає швидше, як жарт, ніж як реальний крок до припинення існування "футбольних спектаклів".

Ставки понад 100 тисяч євро на матч Першої ліги. Букмекерські реалії українського футболу

4. Борги клубів

Борги українських клубів останні сезони стали постійним супутником реалій українського футболу. Особливо в цьому напрямку "відзначився" "Дніпро", який має багатомільйонні борги перед екс-гравцями, тренерами, агентами і чинними співробітниками клубу. Цей фінансовий клубок, який продовжує збільшутиватися, схоже, не дуже цікавить керівництво клубу. Черговим "китайським попередженням" для "Дніпра" стало нещодавнє зняття 6 очок в УПЛ через заборгованість перед екс-наставником Хуанде Рамосом і його тренерським штабом. Це рішення опустило "Дніпро" в зону вильоту (11 місце).

Чи зможете ви переконати Коломойського погасити борги "Дніпра"? Тест від "Футбол 24"

Ситуація у полтавській "Ворсклі" також не тішить. Хоч клуб і не має таких захмарних боргів, як "Дніпро", проте гравці, тренери і адміністративний персонал отримують свої зароблені кошти із запізненням в 9 місяців. Більш детально ознайомитися з фінансовим становищем клубів УПЛ можна у матеріалі "Футбол 24" "Фінансова ситуація клубів УПЛ за жовтень: "Дніпро" випробовує персонал 10 місяців, 9-й місяць боргу "Ворскли", "Зоря" платить"

5. Масова бійка в матчі "Шахтар" – "Динамо"

Жахаючим став не лише виступ збірної України на Євро, але й деякі події в чемпіонаті, які йому передували. Українське Ель Класіко, яке відбулося на "Арені Львів" на початку травня 2016 року, стало черговим надемоційним протистоянням між "Шахтарем" і "Динамо", проте на цей раз емоції перейшли усі межі дозволеного і вилилися у відверту бійку між гравцями. Що характерно, вовтузили один одного футболісти національної збірної України, яким через декілька тижнів потрібно було розпочинати підготовку до Євро-2016 у складі одного колективу. Пізніше Ярмоленко і Степаненко (дії яких стали каталізатором конфлікту) публічно залагодили протиріччя між собою. Але хіба ж це виправить те, що побачили і почули тисячі глядачів матчу?

6. Виліт "Шахтаря" з Ліги Чемпіонів від "Янг Бойз"

"Шахтар" розпочав сезон 2016/17 під керівництвои нового наставника. Паулу Фонсека одразу взявся до справи і почав вносити відчутні корективи у гру "гірників". Перед португальцем стояла задача вивести команду до групового раунду Ліги чемпіонів, проте справжнім шоком став виліт донеччан уже в 3-у кваліфікаційному раунді від скромного клубу "Янг Бойз". Після першого матчу (2:0 у Львові) "Шахтар" приїхав до Швейцарії довести справу до кінця, і здавалось би, вже ніщо не завадить йому спокійно пройти відверто слабшого суперника. Проте гостьова зустріч закінчилася поразкою "гірників" із рахунком 0:2 в основний час і програною серією післяматчевих пенальті (2:4). Гіршого старту в єврокубках для "Шахтаря" годі й вигадати.

Перший гучний провал. Головні висновки з матчу "Янг Бойз" – "Шахтар"

7. Виліт "Ворскли" від "Локомотиви"

Хорватські клуби цьогоріч добряче полякали українців. "Ворскла" отримала в суперники по 3-му кваліфікаційному раунду Ліги Європи загребську "Локомотиву", найбільш яскравим достоїнством якої була зваблива дівчина прес-аташе. В ігровому плані полтавчани навряд чи поступалися супернику, проте спромоглися лише на нічию (0:0 на виїзді) і поразку (2:3 вдома) в двоматчевому протистоянні.

Сачко розповів, чого не вистачило "Ворсклі", щоб пройти "Локомотиву"

8. Провальний дебют і виліт з єврокубків "Олександрії"

Виступ "Олександрії" в сезоні 2015/16 зібрав чимало компліментів від футбольних фахівців. Команду Володимира Шарана дехто навіть називав українським "Лестером". Підсумком стало місце клубу в єврокубках. У кваліфікаційному раунді Ліги Європи "Олександрія" отримала в суперники сплітський "Хайдук" і зосереджено готувалася до історичного дебюту в єврокубках. Для того, щоб прийняти суперника, було суттєво вдосконалено домашню арену клубу, а для самого міста приїзд "Хайдука" мав би стати справжнім святом. Проте команда з тріском провалила обидві зустрічі з хорватами із загальним рахунком 1:6 на користь суперника. Жахливий результат на фоні великих очікувань.

9. Криза в грі "Динамо"

Кінець сезону 2015/16 для "Динамо" вже поставив чимало запитань перед тренерським штабом клубу, проте багато що пробачалося через вихід до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів і чемпіонство. Влітку команду залишив помічник Реброва Рауль Ріанчо і декілька основних футболістів. Найбільш гостро ознаки кризи вболівальники клубу відчули вже восени, коли команда зазнала поразок у чемпіонаті від "Зорі", "Ворскли", втратила по 2 очки з "Чорноморцем" і "Олександрією", а також у 3-х матчах Ліги чемпіонів заробила лише 1 очко. Сергій Ребров неодноразово підкреслював, що ніякої кризи немає, а є лише немотивовані футболісти. Проте, як це не називай, те, що відбувається зараз в "Динамо", лякає фанів не менше, аніж захмарні цифри заробітної плати окремих футболістів.

Криза в "Динамо". Ребров, Блохін, Газзаєв, Сьомін – кому належить цитата? Тест від "Футбол 24"

10. Провальні виступи "Карпат" у чемпіонаті й Кубку України

Нинішньому становищу "Карпат", мабуть, не допоможе і церква, куди свого часу з командою ходив Михайло Кополовець. Над львівською командою нависли чорні хмари і сонця вже давно не видно ані в Прем'єр-лізі (станом на 27.10.2016 "леви" мають 1 очко і останню сходинку таблиці), ані в Кубку України. Львів'яни від початку сезону встигли змінити вже другого тренера, а ситуація як була невтішною, так і залишається. Останньою жахливою грою "Карпат" став кубковий матч із першоліговою "Полтавою". Після поразки від полтавчан команда мала жорстку чоловічу розмову із фанами, які вже тривалий час перебувають на матчах своїх улюбленців, немов у нічному кошмарі.

"Карпати" знов програли у футбол. Найгірші серії львів’ян у чемпіонаті

11. Трансфер Гладкого в "Динамо"

Літня трансферна кампанія "Динамо" цілком заслуговує на потрапляння до рейтингу жахіть українського футболу, адже Сергій Ребров навряд чи був задоволений таким підсиленням у вигляді вільних агентів. Проте особливо болючим саме для прихильників клубу став перехід екс-нападника "Шахтаря" Олександра Гладкого. Не всі одразу навіть повірили такій новині, сприйнявши її, як невдалий жарт, чи вигадку ЗМІ. Проте присутність Гладкого була так само реальна, як і відсутність у команді альтернативи для Мораєса. Український форвард потрапив у немилість до фанатів "Динамо", а гра, яку він демонструє в складі команди, тільки погіршує ситуацію. Цікаво, чи довго буде тривати це співробітництво?

Гецко: Віддати пас на Гладкого – це все одно, що вибити в аут

12. ДТП Радченка в Хорватії

Справді жахлива звістка надійшла влітку 2016-го року з Хорватії, де екс-гравець "Металіста" Олександр Радченко потрапив у аварію, перебуваючи за кермом напідпитку. Артем разом із пасажиром був доставлений до лікарні. Медичні тести виявили у вихованця харківського "Металіста" алкогольне сп'яніння – рівень алкоголю в крові українця перевищував допустиму в норму в 11 разів. "Хайдук" одразу ж відреагував на грубе порушення закону і командної дисципліни гравцем і публічно засудив поведінку Радченка, повідомивши, що на нього чекає суворе покарання. Але у підсумку все закінчилося для Артема ще гірше – клуб вирішив розірвати з ним контракт і повідомив про те, що Радченко – більше не гравець команди на своєму офіційному сайті.

"Віскі і педаль в підлогу". Радченко і ще два українські гравці, яким нетверезе водіння коштувало кар'єри

13. Зустріч П'єрлуїджі Колліни із журналістами

Наостанок, хотілося б згадати нещодавній прес-клуб за участю куратора українських арбітрів П'єрлуїджі Колліни. Італієць очікував відбутися формальним монологом, аби уникнути незручних запитань від журналістів про результати своєї роботи в Україні, проте Костянтин Андріюк таки змусив пана Колліну похвилюватися, коли поставив тому гостре запитання, а решту 10 адресував йому за допомогою статті на "Футбол 24". Судячи з роздратованої реакції куратора, журналіст каналу "2+2" ще довго приходитиме до італійця в нічних жахіттях.

П'єрлуїджі Колліна в Україні: зарплата та підсумки роботи. Інфографіка

Український футбол: очікування і реальність

Можете щось додати? Напишіть в коментарях