УКР РУС

Французький суд відмовив Україні в екстрадиції власника Ворскли

11 листопада 2023 Читать на русском

Сумнозвісний олігарх Костянтин Жеваго знову уник примусового повернення на батьківщину.

Суд м. Шамбері відхилив апеляцію українського уряду щодо екстрадиції власника Ворскли Костянтина Жеваго, повідомляє Reuters.

Коломойський вкотре не зміг вийти з-під варти – теорія адвокатів не переконала суддю

Згідно з рішенням французької Феміди, Україна, перебуваючи у стані війни, була змушена відступити від виконання обов'язків за міжнародними договорами і не може гарантувати, що до Жеваго будуть застосовані фундаментальні процесуальні гарантії зокрема, в частині права на справедливий судовий розгляд та права на захист.

Нагадаємо, Жеваго підозрюють у розтраті 113 мільйонів доларів банку "Фінанси та кредит". У 2019 році Україна видала ордер на арешт 49-річного бізнесмена, а у 2021-му – міжнародний ордер. 28 грудня 2022 року олігарха було затримано на гірськолижному курорті Куршевель у Франції. У січні 2023-го французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити Жеваго під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну. 30 березня суд у Франції відмовив українським правоохоронним органам в екстрадиції.

У березні 2023 року господарський суд у Києві заарештував активи Жеваго на 46 мільярдів гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів. А 3-го серпня САП і НАБУ повідомили про ще одну підозру фігуранту щодо передачі хабаря екс-голові Верховного Суду Всеволоду Князєву.

"Міг зламати тебе, як сірник": форвард з Франківська про безпорадних суддів, видовищні Карпати і команду спиртзаводу