УКР РУС

Франція розгромила Болгарію: травма Бензема б'є по тактичній гнучкості "Ле Бльо", Мбаппе веде гру, а Жиру – легенда

9 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках контрольного поєдинку збірна Болгарії зазнала нищівної поразки від Франції у Парижі (0:3).

Товариські матчі
завершено
-

Для французької збірної поєдинок проти Болгарії був останнім у підготовці до Євро-2020. Ніхто не сумнівався у тому, що "Ле Бльо" винесуть скромного суперника, тож основна інтрига була зосереджена на Бензема – Карім повернувся у національну команду тиждень тому, не забивши пенальті у матчі з Уельсом і віддавши асист на Дембеле. Тепер публіка бажала побачити голи скандального нападника.

Мбаппе заморозив рішення про майбутнє – форвард оголосив свої умови ПСЖ

Перший тайм пройшов так, як і очікували фанати на Стад де Франс. Господарі тримали м'яч 72% ігрового часу й майже не випускали гостей з їхньої третини поля, розігруючи ефектні комбінації з проникними передачами. Вже на 2-й хвилині Мбаппе міг відкривати рахунок, розхитавши захисника на лівому краю штрафного й пробивши повз дальній кут. Після цього Кіліан отримав ще дві нагоди відзначитись, вистріливши з лінії карного майданчика на 12-й хвилині й вирвавшись віч-на-віч на 27-й – в обох випадках болгарів врятував голкіпер Наумов.

Зрештою, активність форварда ПСЖ принесла успіх на 29-й хвилині, коли той увірвався на лівий край штрафного, хитнув захисника й прострілив. Передачу заблокували, однак м'яч відскочив на Грізманна – Антуан же, недовго думаючи, завдав удару в падінні через себе. 1:0!

Бензема теж виділявся, однак у завершальній фазі йому постійно не вистачало. Карім кілька разів виходив на хороші позиції, але пробити точно йому не вдавалося – а на 36-й хвилині йому ще й не пощастило з падінням після спроби замикання навісу. Нападник вже за дві хвилини після приземлення попросив заміну, тримаючись за коліно. На поле вийшов Жиру.

До перерви господарі могли подвоїти свою перевагу, однак голкіпер болгарської збірної був проти. На 40-й хвилині він врятував при контратаці 2-в-2 з ударом Грізманна метрів з 14-ти, а на 44-й він парирував постріл Жиру під поперечку. Відпочивати команди відправились на мінімальної переваги "Ле Бльо".

У роздягальні Дідьє Дешам провів заміну, знявши Ернандеса й випустивши Діня. Втім, головною зіркою на полі залишався Мбаппе: вже за три хвилини після відновлення гри Кіліан стріляв з лівого краю штрафного в дальній кут (Наумов парирував), а на 51-й він пробивав у порожні ворота після невдалого виносу Наумова – втім, удар накрили. На 66-й форвард ПСЖ знову міг відзначитись, вистріливши з лінії карного майданчика у неприкритий ближній кут, однак і тут йому не пощастило – м'яч пройшов поруч зі стійкою.

В останні півгодини змісти гри не змінювався. Французи домінували, обстрілюючи ворота суперника, Мбаппе марнував моменти, а кураж не покидав Наумова – зокрема, на 69-й хвилині він парирував класний постріл Діня з лівого краю штрафного. До 80-ї хвилини "Ле Бльо" вели за ударами з рахунком 23:1, але на табло все одно горіли невиразні 1:0.

Здавалося, що горді болгари таки втримають гідний рахунок (нехай і програшний), однак так довго терпіти нереально. На 84-й хвилині французи таки добилися свого: Павар прострілив з правого краю штрафного на лінію воротарського, а Жиру пробив у дотик – 2:0. Цей гол зламав гостей, а господарі на емоціях встигли провести ще і третій гол. Його на 90-й хвилині забив все той же Жиру, замкнувши передачу від свіжого Бен-Єддера. 3:0! Франція святкує розгромну перемогу.

Бензема потрібен Франції

Карім у матчі проти Болгарії провів всього 38 хвилин, жодного разу не влучивши у площину воріт, але навіть цього часу було достатньо, щоб зрозуміти – Каріма не вистачало "Ле Бльо". Нападник проводив всього другий матч у складі національної команди, не маючи в партнерах жодного знайомого по Реалу, однак навіть за таких умов йому вдалося склеїти атаку французів й створити додаткові проблеми супернику.

Показовою стала гольова атака. Бензема у цьому епізоді не дав болгарам відбитись, створивши ситуативний трикутник у центрі, отримавши передачу й одразу запустивши м'яч на хід Мбаппе у штрафний. Після цього він намагався замкнути простріл Кіліана – передача не пройшла, однак за форвардом "вершкових" побігли одразу два захисники.

Також непогано розкрили Каріма епізоди на 11-й та 27-й хвилинах. В обох випадках Бензема здорово тримав дистанцію перед лінією оборони, залишаючись відкритим аж до підходу на лінію штрафного – звідти нападник Реала пробивав у дальній кут (неточно) та запускав Мбаппе віч-на-віч з Наумовим.

Атака збірної Франції і раніше була потужною, але найбільш ефектно підопічні Дідьє Дешама проявляли себе у контрвипадах. Карім же дозволяє надовго закривати суперника в штрафному: він завжди відкритий, з ним завжди можна обігратись, він завжди витягує на себе увагу одразу кількох суперників – і при цьому він ще й демонструє прекрасні навички форварда. Епізод із закиданням Погба на лівий край карного майданчика під удар Бензема яскраво продемонстрував вміння алжирця сканувати простір і відкриватись під передачі за спину

Бензема працює по всьому полю, однак його рухи пов'язані не з класичним пошуком м'яча. Так форварди намагаються компенсувати відсутність вільного простору попереду, однак таким чином вони часто руйнують структуру – кількість варіантів попереду зменшується, а в центрі поля з'являються зайві футболісти. Карім же не руйнує структуру – він сам її створює, перевантажуючи зони, атакуючи їх і відкриваючи простір партнерам. Нападник Реала не гальмує атаку, а тільки додає їй темп.

Після заміни алжирського шантажиста "Ле Бльо" почали грати вертикальніше. Команда для виходу в атаку стала ще активніше використовувати закидання на хід Мбаппе, а в завершальній фазі господарі частіше полягалися на кроси та індивідуальні дії лідерів. Все це було здорово організовано, але з Карімом збірна Франції виглядала більш гнучкою й різнобарвною. У матчах проти Німеччини та Португалії цей фактор міг би зіграти вирішальну роль.

Мбаппе – визначний гравець Франції

Втім, Каріма важко назвати головним футболістом у цій збірній. Він лишень посилює її гру, створюючи тактичну різнобарвність – ключовим же виконавцем є Мбаппе. У поєдинку проти Болгарії практично всі моменти в першу годину гри були пов'язані з діями Кіліана: в його активі мінімум чотири реально небезпечних удари, передача під удар Грізманну у контратаці 2-в-2, вихід віч-на-віч та участь у гольовій атаці – саме після його заблокованого прострілу Гріззі пробив у падінні через себе.

І це тільки найбільш яскраві епізоди за участі нападника ПСЖ. У нього було приблизно 5-6 проривів до штрафного без гострого завершення – десь підводили партнери, а десь болгарські захисники в останню мить вступали у гру. Французи цілком і повністю довірились таланту Мбаппе, нещадно експлуатуючи його швидкість, однак взаємодія з Бензема продемонструвала здатність Кіліана діяти тонше. Коли в нього є варіанти заплести комбінацію з вриванням у штрафний, Мбаппе комбінує.

Звісно, це був матч проти скромної Болгарії, де всім зіркам легко бути яскравими. На цьому тлі одразу пригадується поєдинок проти України, де форвард нічого цікавого не продемонстрував. Втім, тут варто розуміти два аспекти: по-перше, Мбаппе рідко буває таким інертним – як правило, навіть під інтенсивним тиском форвард ПСЖ б'є рекорди по обіграшам на дриблінгу й лідирує за кількістю моментів. По-друге, з Україною він не сильно відрізнявся від партнерів – в позиційному наступі "Ле Бльо" протягом останнього року задихалися без простору. З появою Бензема ця проблема, схоже, була вирішена.

Так чи інакше, за об'ємом роботи в атаці Мбаппе є головним футболістом французької збірної. Зокрема, у поєдинку проти Болгарії він зробив 21 дотик у штрафному суперника – після 2006 року ніхто у складі "Ле Бльо" не зустрічався з м'ячем у цій зоні настільки ж часто.

Звісно, варто не забувати і про результативного Жиру та тонку гру Грізманна, без яких Франція не добилася б двох фіналів та статусу одного з головних фаворитів Євро-2020. Втім, Олів'є не є виконавцем, який веде гру – Антуан же, в першу чергу, концентрується на чорновій роботі. Для нього голи в принципі є лишень приємним бонусом за непомітну допомогу партнерам.

Ніхто у цій збірній не вміє обігрувати, тікати від захисників і стріляти по воротах краще, ніж Мбаппе. Тим паче, ніхто не вміє це робити в одній атаці, протягом 60-70 хвилин, в 80% матчів сезону. Без Кіліана французи на Євро далеко не зайдуть – це факт.

Жиру – легенда

Втім, без результативності Жиру підопічним Дідьє Дешама також буде важко. Мбаппе має певну схильність до марнотратства, а от Олів'є свої моменти звик реалізувати одразу – зробивши коротку пристрілку перед перервою (Наумов врятував при його ударі під поперечку), нападник Челсі добив Болгарію двома замиканнями прострілів за сім хвилин. Таким чином, він став першим за сім років футболістом "Ле Бльо", якому вдалося оформити дубль після виходу на заміну.

Загалом, Жиру провів вже 6 голів в останніх 11 матчах за збірну. Прямо зараз нападник претендує на статус найкращого бомбардира в історії Франції – в його активі 46 забитих м'ячів, а до рекорду Анрі не вистачає всього п'яти результативних пострілів. Крім того, Олів'є вже порівнявся із Зіданом за кількістю зіграних матчів у футболці "Ле Бльо" – нині обидва входять у топ-5, маючи по 108 виступів.

Можна навіть не сумніватись, що Жиру поб'є рекорд Анрі. Це доволі дотепно, адже всю кар'єру Олів'є критикували. В Арсеналі фанати не любили за марнотратство, та і зірковості йому не вистачало. В Челсі ж і збірній він став класичним стовпом, від якого очікували тільки голів головою – і де ці критики зараз? Невідомо. Відомо лишень, що Жиру скоро стане головним форвардом в історії Франції.

Євро-2020: Бензема заліпив єдину дірку Дешама, Роналду на чолі зірок АПЛ, неоптимістичні проводи Льова – прев'ю групи F