УКР РУС

Фінляндія – Україна: Динамо віддало ключового гравця, феєрія зірочок Шахтаря, заміна Маліновському і шанси на Євро U-21

9 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Фінляндія програла Україні (0:2) у 7 турі кваліфікації на молодіжний Чемпіонат Європи 2021. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Відбір Євро 2021 U-21, 7 тур

Фінляндія U-21 – Україна U-21 – 0:2

Голи: Конопля, 22, Сікан, 45+1

Фінляндія: Яаскеляйнен – Тіхі (Н. Мяенпяя, 67), Халме, Вайніонпяя – Валакарі, Лінгман (Хюварінен, 67), Оксанен, А. Мяенпяя (Атакаї, 46) – Сойсало, Челльман (Ставіцкі, 70), Ілятупа (Ассенун, 46)

Україна: Трубін – Конопля, Забарний, Чеберко, Дубінчак (Корнієнко, 63) – Бондаренко, Булеца, Батагов (Чех, 88) – Луньов (Цітаішвілі, 63), Сікан (Кащук, 90+3), Топалов (Назаренко, 63)

Молодіжна збірна України після драматичного фіаско у вигляді втраченої перемоги в Данії зберігала хіба що мікроскопічні шанси на те, щоб вийти у фінальну частину Чемпіонату Європи 2021. Команда Ротаня до звітної зустрічі набрала очок менше (4), ніж зіграла турів (5), опинившись на передостанньому місці. Відставання навіть від другого рядка катастрофічне, тому зараз йшлося лише про престиж і награвання майбутніх зірок головної команди. У першому колі Україна U-21 поступилася Фінляндії з рахунком 0:2, тож прагнула реваншу. Суомі посідали 3 місце, випереджаючи наших на 3 бали.

Фінляндія – Україна: онлайн-трансляція матчу відбору Євро U-21 – як це було

Україна активно почала з кутових, зароблених штрафних, ударів Сікан та Луньова. Уже за перші 9 хвилин Вільям Яаскеляйнен, який грає в 4 дивізіоні Англії, виручив двічі. Молодіжний чемпіон світу Юхим Конопля, захисник Десну в оренді з Шахтаря, відкрив рахунок на 22-й, зігравши на добиванні після пострілу Луньова. Відмінно тут зіграв Булеца, який розірвав центр захисту пасом на хавбека Зорі під перший удар.

Під завісу тайму відзначився ще й Сікан. Чемпіон світу U-20 замкнув пас динамівця Дубінчака, який найближчий сезон проведе за СК Дніпро-1. Гол зробив той же Булеца. Інший орендований дніпрянин, який належить Динамо, протягнув м'яч і знову віддав у розріз під асист. Сікану залишалося лише розстріляти порожні ворота. У Фінляндії за весь тайм фактично 1 момент. Україна була кращою у всьому: 58 на 42 відсоток володіння, 7:2 за ударами, 5:0 за влучаннями.

Фін Тіхі на початку другої половини після подачі кутового виграв повітряну дуель – лише класний сейв Трубіна зупинив політ м'яча на лінії воріт. Минуло секунд 100, як відбувся красивий кручений удар Булеци під поперечину, Яаскеляйнен витягнув з величезними труднощами. Затяжна атака завершилася проходом Сойсало по центру. Фін обіграв 3 українців і пробив з-під четвертого (Чеберка) – знову Трубін ідеально діє у ближньому бою. Цітаішвілі вийшов на заміну та двічі поспіль програв дуель сину легендарного воротаря АПЛ Яаскеляйнена. Насамкінець ще один сейв кіпера Шахтаря, на який наші в атаці відповіли кількома не найкращими спробами після цікавих розіграшів.

У підсумку справедливий, але запізнілий реванш за домашню поразку з тим же рахунком 2:0. Турнірна таблиця майже не залишає ілюзій. Наступний матч проти Румунії плюс гра в запасі з Мальтою – навіть двох перемог далеко не достатньо, щоб поборотися за 2 місце, яке і так не дає гарантії виходу на Євро 2021. Попереду в команди Ротаня також пара матчів проти Північної Ірландії, тоді як румунам на 99% гарантовані 3 очки з головним аутсайдером групи, якого нині били 3:0 на виїзді. Відтак Україні U-21 залишається сподіватися лише на 4 свої перемоги та 2 поразки віце-лідера – від нас 9 жовтня (мінімум з рахунком 3:0, а то й ще більшим) і потенційно немотивованих данців на фініші відбіркового турніру 17 листопада.

Булеца і Бондаренко можуть стати новими Маліновським і Зінченком

Як же класно вони співпрацюють, коли потрібно загострити. Динамівець Булеца і "гірник" Бондаренко блискуче розігнали другу гольову атаку, яка прибила суперника. Спочатку півзахисник Шахтаря накрутив кількох опонентів і продовжив уперед на партнера, який повертається в оренду до СК Дніпро-1. Далі вже Булеца, який і почав момент ефектним пасом п'яткою в центрі поля, розрізав захист на шматки, зробивши усе для асиста Дубінчака. Згадаймо, що Сергій і в матчі з Данією віддав передгольовий пас, і сьогодні так само тонко зіграв в епізоді, коли воротар "скасував" гол Луньова, але цей сейв тільки на мить відтягнув вирок. А ще перед тим був магчний пас київського дніпрянина під розстріл для Сікана після індивідуальних дій від того ж Бондаренка.

Тобто всі 3 голи за ці спарені матчі – організація плеймейкера, якого не оцінив на міні-зборах Луческу. Ну, й справді, завжди ж можна якогось кволого бразильського новачка підписати! Хоча на гру Булеци в таких матчах можна дивитися вічно. Він ще й на Сікана вирізав, а у другому таймі також міг оформити або гольовий пас, або й взяття воріт. Блискуче розганяє атаки, виконує стандарти, роздає ключові передачі, в атакувальному плані нагадуючи Маліновського. Розуміння гри, бачення поля, принаймні у матчі з такими середняками, як фіни – на топовому рівні. У нього ніби постійно працює комп'ютер у голові. Адже в момент, коли буцімто просто веде м'яч, уже бачить зону, куди віддасть.

Сподобався і Бондаренко. Артем вміє обіграти один в один і пробити з лівої. Ще один атакувальний півзахисник молодіжки, утім, наразі часто грішить обрізками. У Данії ледь не привіз гол на свої ворота на пару з воротарем Біликом. Сьогодні теж просто шокував передачею під удар на останніх хвилинах. Це було своєрідне комбо гравців Шахтаря. Трубін невпевнено вибив, партнери підчистили, та Бондаренко скинув назад так, що Анатолій мусив виправлятися за двох фінальним сейвом. А це ж 85 хвилина, могли знову віддати виграшний матч! Якщо 20-річний "гірник" підтягне свої слабкі сторони, може стати навіть сильнішим варіантом у центрі поля, ніж Зінченко. Статура дозволяє ще й силові прийоми вмикати, тому в перспективі міг би захищатися краще, ніж лідер національної збірної.

Динамо і Шахтар не довіряють ключовим гравцям молодіжки

Молоді українці створили моментів на 2,5 очікуваного гола, що вдвічі більше за xG фінів. За ударами приблизно та ж різниця: 11:6 загалом, 7:4 у площину. Водночас перші 15 хвилин другого тайму – повне фіаско, всі ніби просто кинули свою роботу. А ось за попередні 45 хвилин варті добрих слів і правий півзахисник Зорі Луньов, і лівий вінгер Маріуполя Топалов, який також належить Шахтарю. Швидкі технічні гравці, які добре попрацювали на команду. Відсутності зірок Динамо Цітаішвілі та Лєднєва ніхто особливо не відчув. Як і Шапаренка, який регулярно виходив у старті. У згаданого дуету творців, які встигли дебютувати в Луческу, найслабше місце – гра в обороні. Якщо проти Мальти можна спокійно випускати їх обох, то в інших матчах доводиться вибирати, або й садити в запас і Гіо, і Богдана.

У збірній Ротаня новими ключовими гравцями виглядають Бондаренко і Булеца. Робочі конячки, які не тішаться довірою своїх тренерів у Шахтарі та Динамо. Один гратиме за Маріуполь, інший – знову в оренді за СК Дніпро-1. А Лєднєв і Цітаішвілі з основної обойми киян – лише запасні. При цьому збірна виглядає дуже збалансовано, все ще напрочуд креативно, веде гру і не відчуває проблем з масованою обороною та воротарем, що нині спіймав кураж. Парадокс? Те саме і Сікан. Форвард, який не може знайти себе в ігровій системі головної команди Шахтаря, у двох матчах виявився справжнім кілером воротарського майданчика, забивши голи цілком у дусі бразильських мережив, коли нападнику після запаморочливих комбінацій залишається тільки ногу правильно підставити.

Трубін надійніший за Білика, нова пара центрбеків дає більшу впевненість

Руслан Ротань надто довго шукав свою основне поєднання в обороні. Україна відіграла найкращу спарку за весь відбір, пропустивши лише 1 прикрий і не зовсім заслужений гол. Найсмішніше – не скажеш, що тренер сам і знайшов. Просто Білик привозив на виходах у Данії та й взагалі всього лише запасний голкіпер Олександрії не став уособленням надійності в цьому відборі. Тож логіка виходу Трубіна була і напрошувалася давно. У своєму дебюті в основі збірної України U-21 Анатолій видав шоу. Фінляндія створила моментів на 1,25 гола, але воротар Шахтаря тягнув і контролював усе. Мінімум 3 круті сейви, спокійна гра на другому поверсі. Лише одне запитання: чому так пізно, аж у 7 турі?

У центрі оборони часто помилялися Попов і Бондар. Гра в 3 захисники взагалі давалася їм у молодіжці Ротаня в рази гірше, ніж у команді Петракова. Після фіаско в Румунії (ці 0:3 в підсумку можуть стати фатальними при рівності очок) стало зрозуміло, що 3 центрбеки – це не наше. А потім фактично завдяки збігу обставин тренерський штаб знайшов золоту середину. Бондаря викликали готуватися до матчів головної збірної. Попов відновлювався від травми і давненько не грав. Поставили на 22-річного Чеберка і на 4 роки молодшого Забарного. Якщо перший – капітан молодіжки, то другий дебютував доволі впевнено, спокійно, без пожеж.