УКР РУС

Едуард Соболь: Можливо, в Шахтар надходять пропозиції, але мені про це не повідомляють

23 березня 2018 Читать на русском
Автор: Андрій Сеньків

Захисник збірної України та празької Славії Едуард Соболь в інтерв'ю Футбол 24 розповів про специфіку чеського футболу, можливість повернення в Шахтар та атмосферу в національній команді.

Товариські матчі
завершено
-

– Задоволені періодом кар'єри в Чехії?

– Так, я задоволений орендою в Славії. Для мене це новий європейський досвід. Дуже добре, що я отримую велику кількість ігрової практики. В минулому році команда ще й брала участь в Лізі Європі. Тому цей період йде мені тільки на користь. Я прогресую.

– Вікторія настільки сильна, що Славія ніяк не може з нею боротися за чемпіонство?

– Не сказав би, що вони набагато сильніші за нас. Просто Вікторія грає одним колективом тривалий проміжок часу, вони більш зіграні. Також на різницю в очках вплинуло те, що в першому колі ми багато разів зіграли внічию з командами, яких мали обігрувати. Зараз Вікторія знову почала втрачати очки. Тому боремося до кінця.

Олександр Зінченко: Після промови Гвардіоли всі викинули рукавиці та шапки

– Враховуючи чималу кількість відомих новачків, результати Славії в цьому сезоні – це провал?

– Звісно. Це навіть пояснюється тим, що прибрали попереднього тренера. Видно, клуб не влаштовують результати. Зараз новий тренер, всі звикають до його філософії. Думаю, в наступному сезоні команда стане сильнішою.

– Яка головна різниця між попереднім тренером Шилгави і теперешнім Трпішовскі?

– У них різне бачення футболу. Шилгави хотів грати в короткий і середній пас, контролювати м'яч, а Трпішовскі хоче робити тиск на суперника навколо штрафного майданчика, більше грати довгими передачами.

– Зі Спартою ви якийсь час грали в півзахисті. Де вам комфортніше: там чи в обороні?

– Так склалися обставини, що два гравці отримали травми й довелося грати на цій позиції. Я готовий діяти будь-де, але комфортніше почуваю себе захисником.

Агент В'ячеслав Заховайло після цього грубо висловився про тренера Славії. Згодні з ним?

– Він судить зі сторони. А те, що ми потім зробили перестановки, вплинуло на результат – з 0:3 ми відіграли на 3:3.

– Конкурентне середовище і рівень суперників в Чехії вас повністю влаштовують?

– Так. Це хороший чемпіонат. Всі команди можуть створити конкуренцію, а стадіони заповнені – там хороша атмосфера. Приємно грати в кожному матчу.

– В збірній Чехії мало яскравих футболістів, але багато з тих, що є, грає в європейських чемпіонатах. Чому українців менше?

– На це сильно впливає європейський паспорт. Вони не вважаються легіонерами. В Чехії присутні багато скаутів. Добре зіграв 2-3 гри й тебе вже беруть на олівець і ведуть далі.

– Зоря також грає в Лізі Європи, а європейські скаути слідкують за її гравцями. Чому вам краще в Славії, а не в луганській команді?

– Добре, коли Зоря кожен рік потрапляє в єврокубки. А коли ти через обставини не потрапляєш, то зникаєш з огляду. Тим більше, у мене було бажання спробувати себе в європейському чемпіонаті. Отримати трамплін в більш сильні команди.

– Чим чемпіонат Чехії кращий, ніж чемпіонат України? Лише кількістю скаутів?

– Там багато глядачів. Так, нема висококласних іноземців як в Динамо чи Шахтарі, але грати цікаво – кожна команда може відібрати очки, зі всіма нелегко. Нема такого розриву, як у нас – Динамо, Шахтар, а далі – решта команд.

– В чемпіонаті Чехії футболісти отримують менше грошей, ніж в чемпіонаті України. Може, саме це і є причиною того, що чехів багато в Європі, а українців – навпаки? У нас менше мотивації?

– Я не знаю. Це від кожного залежить. У нас теж хлопці стараються їхати в Європу – це крок вперед. Тебе бачать скаути, ти можеш проявити себе краще, ніж в чемпіонаті України. А хтось не хоче виходити із зони комфорту – його все влаштовує, він не хоче йти далі.

– Що у футбольному плані найбільше здивувало в Чехії?

– Тісний зв'язок з вболівальниками. Наприклад, ми після кожної гри підходимо до фанатів. Вони кричать свою кричалку, ми повинні стати на одне коліно, послухати їх, а потім всі разом поаплодувати. Знаю, що вболівальники зустрічаються з провідними гравцями Славії. З цим у Чехії не так, як у нас.

Також відзначу, що нема заїздів. У нас прийнято, що за день до гри – всі на базі. А там – приїжджаєш на стадіон в день матчу і йдеш на розминку.

– Китайські власники Славії роблять команді дорогі подарунки?

– Та ні. Наприклад, за чемпіонство хлопцям подарували лише хороші годинники. Не сказав би, що вони дуже дорогої вартості. Не дарують, як в Лестері, машини. Все на високому рівні, все стабільно, але ніяких божевільних вершин і сильної розкоші нема.

– Вам стало скучніше, коли команду залишив Руслан Ротань?

– Мені – так. З Русіком добре знаємо один одного і жили разом на зборах. Я радий за нього – він зробив хороший крок в своїй кар'єрі.

– На якій мові спілкуєтеся в команді?

– Чеська мова дуже схожа на нашу російську. Можна зрозуміти суть, якщо вникнути в розмову. Є й російськомовні хлопці – Данні, Мінгазов. Найбільше тримаю зв'язок з ними. А так – на розмовному рівні володію англійською.

– Як вчили її?

– До переходу в Славію не дуже – все на практиці. В роздягальні є англійська мова, вчу окремі слова й вони відкладаються в голові.

– Після закінчення орендної угоди хочете далі виступати за Славію?

– Не виключаю такий варіант. Якщо буде можливість, то чому б і ні. Мене все влаштовує. Це ще залежатиме від того, як буде розвиватися ситуація з Шахтарем. Так що тут важко передбачити. Все буде відомо влітку.

– Коли Азеведо покинув Шахтар, стояло питання, хто ж повернеться в донецьку команду – ви чи Матвієнко. Розрахували на це?

– Ні. В умовах мого контракту зі Славією нема, як в Україні, пункту про те, що Шахтар може повернути мене в односторонньому порядку. В мене оренда до кінця сезону. Тому такого не могло трапитися.

– Якби була така можливість, ви б зраділи?

– Я розумію, що в мене не було б такої кількості ігрового часу в Шахтарі. Це мене й не влаштовувало. Тому пріоритет був би залишатися й отримувати ігрову практику.

Артем Кравець: Не хотілося досиджувати, висіти вантажем на Динамо

– Перед переходом в Славію ходили чутки про інтерес до вашої персони зі сторони турецьких клубів та Аякса. Наскільки це реально?

– Про Аякс не знаю – це більше в інтернеті писали.

А з турецькими командами справді була розмова й можливість перейти. Я тоді перебував у відпустці й не готовий був їхати. Тим більше, пропонували оренду лише на півроку. Їхати сенсу не було – вирішив залишитися в Зорі.

– А зараз відчуваєте увагу зі сторони європейських клубів?

– До мене не зверталися. Можливо, в Шахтар надходять пропозиції, але мені про це не повідомляють.

– Розраховували, що інтерес з'явиться після похвали Моурінью?

– Ні. Але коли такий спеціаліст відзначає твої якості, то це приємно й мотивує показувати себе ще з кращої сторони.

– Зараз ви в таборі збірної України. Зрозуміло, що тут є тренування і теоретичні заняття. А чим займатися у вільний час?

– В основному на дозвіллі граємо в Counter-Strike Зараз пішла така манія, що всі заглибилися в цю гру.

– Таке враження, що Зінченко травить абсолютно всіх. Не набрид ще?

– Та ну хто? Його ж теж підстьобують. Він просто не розказує, робить вигляд, що лише він травить. В цілому Зінченко приносить хороший настрій. Чому б і ні?

– Які цілі стоять на товариські матчі з Саудівською Аравією та Японією?

– Готуємося серйозно. Хоч матчі і товариські, та їх потрібно провести на дуже високому рівні, перевірити себе. Якихось поблажок нема – будемо втілювати ідеї тренерського штабу.

– Вболівальники незадоволені тим, що збірна проводить мало спарингів з серйозними суперниками. А ви?

– Не сказав би, що Саудівська Аравія та Японія – слабкі суперники. Все-таки вони учасники чемпіонату світу. Туди слабкі команди не їдуть.

Завжди хочеться грати з сильним суперником – з такими командами, як Італія та Іспанія. Але це вже має йти домовленість на рівні федерацій.