УКР РУС

Джіджі Доннарумма – один такий на століття: історія про велику любов чи шалений бізнес?

5 вересня 2016 Читать на русском

Наймолодший серед наймолодших: гравець збірної Італії за 105 років; голкіпер, який не пропустив у матчі Серії А; воротар, що вийшов у старті на матч Серії А.

Мама бігала з папірцем на кожен його матч

Мало хто вірив на слово, коли цей впевнений у собі підліток виходив на поле, був вищим на 2 голови від решти 20 з лишком футболістів і мав нахабство стверджувати, що він їх одноліток. Тож його матері доводилось бігати на кожен матч з одним папірцем, який давав йому залізне право грати з "маленькими". Свідоцтво про народження у руках синьйори Марінелли супроводжувало Джанлуїджі Доннарумму ледь не до тієї пори, коли про нього дізнались на всіх Апеннінах. У світі, де маніпуляції з віком заявлених гравців, поширена практика, височенний воротар мусив щоразу доводити свою юність документально. Стати іконою "Мілана" може бути не менш цінно, ніж вибрати мішки з грошима.

Джіджі ІІ

Так символічно, що його звуть Джанлуїджі. Джіджі. Як одного з найкращих стражів воріт в історії футболу. Потенційна легенда "Мілана" Доннарумма народився через 16 місяців після дебюту великого тезки Буффона у збірній Італії. Пройде Чемпіонат світу-2018, на якому останній ще планує зіграти, і двері у головну команду Італії відкриються безповоротно для Джіджі ІІ.

Якщо твій попередник і заодно кумир вторує словам іншого великого Діно Дзоффа, що ти воротар топ-рівня, легко загубитись у почуттях власної зірковості й обраності. Але скромність - одна з рис, що завжди дозволяла безлічі італійських зірок не повторювати помилок не завжди виправдано мегарозкручених гравців, які ображаються на тренерів, вважаючи, що за минулі шоу на полі їм тепер завжди щось мають бути винні. Словом, якщо кар'єра Доннарумми і загубиться серед десятків подібних суперталантів, то не тому, що він зменшив вимоги до себе, переклавши цю надважку місію на когось.

Синьйора Фортуна посміхається

У кожній справі без щастя не обійтись. Звісно, є персонажі, яких не зламати невдачами чи навіть серією промахів, але на багатьох удари долі діють дуже переконливо, і вони просто зникають... Доннаруммі пішло відразу: тут і довіра безстрашного у деяких своїх рішеннях Сініші Міхайловіча (ще рік тому його конкурент на воротах Дієго Лопес був одним з найкращих "міланістів"), і перший сухий матч у своїй другій грі в Серії А, і два рекорди, якими відразу ж почали захоплюватись і возносити до небес. Це і зарплатня, що виросла в 30 разів, небувала для тодішніх "россонері" серія з 3-х поспіль перемог з тобою у воротах, і момент, коли тобі пробачають більше, бо ти свій вихованець, який принесе або велику славу клубу, або великі гроші, або і те, й інше.




У школі нервовіше, ніж у грі, або перший неповнолітній майстер відбиття пенальті

Усі ці речі спіткали школяра, який почав свою велику пригоду з Кальчо у 16, у вільний від роботи час сидячи за шкільними партами з однолітками і стресуючись більше, ніж на монументальному "Сан-Сіро" у матчах з далеко не найнадійнішим захистом своєї команди. Не знаю, чого ви добились у 16, а Доннарумма, крім усього переліченого, наприклад, парирував пенальті від чемпіона світу Тоні Крооса у престижному Міжнародному Кубку чемпіонів. У відбитті 11-метрових Джанлуїджі може і перевершити великого тезку. Андреа Белотті з "Торіно", який підійшов до м'яча на 90+6-й хвилині, аби зробити рахунок 3:3 у першому турі Серії А сезону 2016/17, не дасть збрехати. Цей 17-річний хлопчина зі зростом під 2 метри з такою видимою легкістю парирує пенальті, що й пробивати не хочеться. І саме він став першим неповнолітнім гравцем в історії Серії А, що відбив 11-метровий.

Опіка, розум і холоднокровність

Днями Юпп Хайнкес, який у 2013 році зав'язав з кар'єрою тренера, зізнався, що шокований сучасним станом речей у грі №1. "Футбол втратив душу. Справжній футбол зійшов з дистанції. Тепер це тільки бізнес. Усі поспішають, аби випередити конкурентів, і не мають терпцю. Але таке відбувається і в нормальному житті. Якщо раптом щось піде не так, миттєво йде відповідна реакція". Схоже, це божевілля сучасного світу і футболу якимсь дивом не торкнулось Доннарумми. Не скажеш, що він не помиляється. У дебютному матчі за дорослу збірну Італії "міланіста" пропустив фактично з нульового кута від Курзава. Довелось і ще Міхайловічу захищати свою перлину, коли пішли перші похибки у минулому сезоні. Але оця сама реакція миттєво щодо Доннарумми не стається або не є такою відчутною.

На Апеннінах жартують: Доннарумма у 2037-му – історичний матч №1000 за Італію

На його помилках ніби свідомо менше загострюють увагу. Це не триватиме вічно, звичайно. Але наразі вражаючий початок 17-річного воротаря переважує усі мінуси. Вочевидь, не минеться і без диких фейлів, які обговорюватиме вся Італія як мінімум. Але притаманні Доннаруммі шалена холоднокровність і ментальність воїна-переможця мають допомогти йому стати тільки сильнішим. "Такі воротарі народжуються раз на 50 років. Ворота "Мілана" захищає залізна завіса. Він має мудру і холодну голову. Дуже добре, що Міхайловіч кинув його в дорослий футбол. Доннарумми торкнувся бог", – говорить про нашого героя знаменитий своїм радикалізмом на полі Паоло Ді Каніо.

Італійський Касільяс, який у 17 зацікавив "Реал"

Схожим шляхом проривався до своїх вершин вихованець "Реал" Ікер Касільяс. Іспанець почав дещо пізніше, але й з більших викликів, як то фінал Ліги чемпіонів. Доннаруммі, навпаки, допомогла перестрибнути через молодіжний футбол і понижена планка в сучасному "Мілані", що забув про гру в Лізі чемпіонів уже кілька сезонів поспіль. Інший успішний воротар бразилець Діда вигравав 2 Ліги чемпіонів і Кубок світу, але прогнозує, що Джанлуїджі виявиться кращим за нього: "Бачу в ньому самого себе і думаю, що він стане навіть кращим. "Мілан" добре вчинив, заявивши, що Доннарумма не на продаж. Він дуже дорого коштує вже зараз, розвинеться ще більше і може стати великим гравцем у червоно-чорних кольорах".

Мріяв лише про "Мілан"

Відтоді, як його брата Антоніо прийняли в академію "Мілана", в думках тоді ще 6-річного Джіджі засів лише один клуб і одна мета. Старший на 9 років уродженець провінції Неаполь опинився ... в грецькому "Астерасі", а молодший його родич не може усвідомити щастя від дебюту в Скуадрі Адзуррі. Майбутній №1 збірної Італії успішно пройшов перегляд у кількох грандах, зокрема, "Інтері", але коли почув "Si" від тренерів "Мілана", не мав жодних сумнівів, який шлях обрати. У цей же момент його брата продали в "Дженоа"... Але 14-річний юнак не похитнувся у своєму виборі і вже за декілька років шокував увесь світ.



Багато в чому від амбіцій "россонері" і здатності їх фінансово підкріпити залежить майбутнє Доннарумми, який може стати героєм красивої історії про любов і вірність до одного клубу, новим Мальдіні чи Барезі, чи просто черговим гравцем, якого вигідно продадуть або який сам спокуситься на величезний контракт. Співпраця з амбітним агентом Міно Райолою, що вже оцінив свого першого воротаря-клієнта у 100 мільйонів євро насторожує, але нічого не визначає наперед. "Нічого поганого в тому, аби провести всю кар'єру в одній команді, не бачу. А позаяк завжди був фанатом "Мілана", моєю мрією і кульмінацією історії в команді була б капітанська пов'язка". Точно, як Буффон.

Тарас Котів, Футбол 24