УКР РУС

"До Коноплянки їдемо по перемогу". Владлен Юрченко – про секрет шедеврального голу в Лізі чемпіонів і безкомпромісну битву із "Шальке"

9 грудня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Інтерв’ю "Футбол 24" із українським хавбеком "Байєра", який заявив про себе на всю Європу.

Матч 6 туру Ліги чемпіонів між "Байєром" та "Монако" вже нічого не вирішував. Обидва клуби достроково забронювали собі місця у плей-офф. Проте у складі "Байєра" на поле вийшов український півзахисник Владлен Юрченко, якому було що доводити. Через серйозну травму 22-річний футболіст пропустив стартовий відрізок сезону, а матч проти "Монако" став для нього першим офіційним поєдинком-2016/17.

Що відбулося потім – бачили, напевно, вже всі. Юрченко відкрив рахунок ефектним ударом з-за меж штрафного майданчика, став найкращим гравцем матчу, а "Байєр" переміг – 3:0. Наступного дня "Футбол 24" додзвонився до нашого легіонера.

Владлене, скільки привітальних дзвінків і повідомлень ви отримали після свого суперголу?

Найбільше за увесь час. Пригадую, коли перший гол забив у Бундеслізі, то засипали компліментами. Але вчора, напевно, рекордна кількість вітань надійшла. Та й сьогодні також (розмова відбулася у четвер, "Футбол 24").

Емоції ще зашкалюють?

Думаю, повинен пройти певний період. Під час відпочинку зможу все спокійно переглянути та осмислити.

Перед тим, як забити, ви діяли інтуїтивно, чи все було продумано на крок уперед?

Буквально на передматчевому тренуванні я пробив ідентичним чином. Тільки там голкіпер дотягнувся і перевів м’яч у поперечку. Матч розпочався. Я отримав м’яч на тій же ділянці поля і вже знав, що робити. Головне – виконати у дальній верхній кут. Добре, що влучив туди, куди потрібно.

Цей гол – найкращий у кар’єрі?

Кожен гол по-своєму красивий. М’яч у ворота "Монако" один із найкрасивіших. Плюс – це Ліга чемпіонів, рівень трохи вищий, ніж там, де забивав раніше.

Із шедеврами ваших конкурентів у голосуванні за найкращий гол 6 туру ви вже ознайомилися?

Я вчора взагалі не переглядав жодних голів, бо не було часу. Після матчу – одразу відновлення. Сьогодні – тренування. Тільки увечері подивлюся, хто як зіграв і хто як забивав.

Ви отримали найвищу оцінку від WhoScored за матч проти "Монако" разом із партнерами Баумгартлінгером та Венделом. Що допомогло вам так розкритися?

Я скучив за футболом, за самою грою, тому що через травму мав затяжний важкий період. Але готувався і хотів якомога скоріше повернутися. Мотивації додавало те, що це – Ліга чемпіонів. Та ще й вийшов зі стартових хвилин. Я був готовий до цього, адже займався і цілеспрямовано готувався до матчів високого рівня.

Про психологію. Чи виникає після важкої травми острах, бажання грати обережніше, десь поберегти себе, уникнути стику?

У перший тиждень тренувань, скажу чесно, було лячно. Виходив у подвійних щитках. Але зіграв у спарингу і почав повертатися до свого звичного стану. Страх минув.

Минулого тижня став набирати свої оптимальні кондиції. Тренер це побачив під час тренування, підійшов і сказав: "Готуйся на гру". При цьому не уточнив – вийду у стартовому складі, чи на заміну. Оцінив те, що я добре зарекомендував себе на останніх тренуваннях.

Коли виходиш на матч Ліги чемпіонів, про страх не може бути й мови. Або ти готовий на 100 відсотків – і граєш, або на 98-99 – і тебе ставити в основу ніхто не буде.

Рогер Шмідт дуже розхвалював вас перед журналістами. А що сказав вам у приватній бесіді?

Перед матчем Шмідт детально мені пояснив, що від мене вимагається. Тож на полі я намагався усе сумлінно виконувати. Після матчу отримав похвалу від наставника. Він сказав, що я впорався із завданням. Може, десь ще чогось бракувало. Я можу грати набагато краще. Але, враховуючи те, що вийшов після тривалої паузи, результат – непоганий.

Які у вас шанси вийти в недільному матчі Бундесліги проти "Шальке"?

Поки що ми не обговорювали цей матч. У п’ятницю в нас вихідний. Відновимося, а тоді буде останнє тренування перед “Шальке". Сподіваюся на те, що зможу зіграти. У чемпіонаті в нас ще три матчі перед паузою. Хотілося би взяти участь у кожному з них.

"Байєр" не перемагав у трьох турах поспіль. Яка атмосфера в команді?

Якщо чесно, то була трішки напружена атмосфера. Тренер нас дуже серйозно налаштовував на "Монако", хоча команди вирішили турнірні завдання ще перед шостим туром. У нас – непроста ситуація, тому потрібно було перемагати будь-якою ціною. Бажано при цьому продемонструвати хорошу гру, щоб відчути впевненість. Тепер очікуємо, що завдяки перемозі над "Монако" відбудеться психологічний підйом. Сподіваюся, надалі рухатимемось лише вгору.

У Гельзенкірхені – тільки перемога, чи й нічия вас влаштує?

Втрачати очки – далі вже нікуди. Потрібно перемагати, тому що відставання від зони Ліги чемпіонів – дуже велике. А завдання полягає в тому, щоб туди потрапити. Якщо не перемагати прямого конкурента, то потім буде надзвичайно складно. Налаштовуємося на перемогу, а гра все покаже.

Із Євгеном Коноплянкою у вас хороший контакт?

Ми спілкувалися з ним у збірній. А тут, у Німеччині, ще не зустрічалися. При зустрічі поговоримо. А потім, після матчу, можливо десь посидимо трохи.

У Німеччині ви вже 2 роки. До чого найважче було звикнути?

До всього. І до побуту, і до футбольних умов. Я прийшов сюди одним гравцем, а зараз став трохи іншим. Багато чого змінив у собі, у своїй голові. Добре, що переїхав у Німеччину в ранньому віці – так легше зрозуміти усе і адаптуватися.

Як оцінюєте свої знання німецької мови за 5-бальною шкалою?

(Усміхається) Мене моя німецька влаштовує. Спокійно розмовляю нею, розумію тренера, партнерів і навіть простих вболівальників, яких зустрічаю у місті. Німецькою можу писати повідомлення. Не досконалі знання, звісно, не ідеальні, але на "чотири з мінусом" або "три з плюсом" я заслуговую.

Які завдання ставите перед собою на 2017 рік?

Я про це не думав. У мене ще три матчі в 2016-му. Маю надію, що отримаю ігрову практику і зможу показати якісний футбол. Згодом розпочнеться невелика відпустка – тоді й подумаю.

У попередньому інтерв’ю нашому сайту ви розповідали, що у непростий період відновлення від травми вас морально підтримувала кохана дівчина. Нескромне запитання: коли весілля?

Ну, мене не тільки дівчина підтримувала, а й батьки та друзі. Про весілля ще зарано говорити. До речі, кохана була на матчі з "Монако". Сиділа на трибуні, хвилювалася, вболівала. Це мені надавало сили і натхнення. Коли рідна людина поруч – набагато легше у чужій країні.

Сторінка автора у Facebook

Юрченко: "Шевченко прищеплює збірній України стиль гри, який мені близький, а травма не відбила бажання знову отримати виклик"