УКР РУС

Дискусійний клуб: Наші у ЛЄ — чи все так просто для українських клубів?

22 серпня 2013 Читать на русском

Уже в четвер три українських клуби спробують подолати останній рубіж перед груповим етапом Ліги Європи.

Практично вся футбольна громадскість України сходиться на думці, що нашим клубам із жеребом на цій стадії змагань дуже казково пощастило: мовляв «Динамо», «Дніпро» та «Чорноморець» повинні обігрувати відповідно «Актобе», «Нимме Калью» та «Шкендербеу» третім складом та із заплющеними очима. Та чи все так просто? Про це спробували подискутувати журналісти сайту «Футбол 24» Тарас Котів і Олег Телюк, а також журналіст сайту 24tv.ua Сергій Карпенко.
 

За останній тиждень трапилось чимало подій, які підштовхнули до нинішньої дискусії. Харківський «Металіст» спершу здолав ПАОК на полі, а потім програв йому дуель у суворих кабінетах УЄФА, відтак на ЛЧ і матчі з Шальке не має права розраховувати.

У чемпіонаті України київське «Динамо» вкотре потужно засмутило армію вболівальників, а заразом, мабуть, відсіяло ще одну партію горе-вболівальників, які з командою лише у часи перемог.
 

Домашня поразка з «Чорноморцем»,
в якого за кілька днів до того був
виснажливий вояж у Сербію,
насторожує ще більше,
ніж чергова заслужена поразка на полі «Шахтаря».


Тим паче напередодні матчів з «Актобе» в Лізі Європи.

У киян, на мою думку, найважчий суперник, якщо про важкість в контексті загалом сприятливого жеребу можна говорити. Просто в «Динамо» зараз така нестабільність і хаотичність у командних побудовах, що, на жаль, навіть казахи сприймаються серйозно і дещо боязко. Зрештою, «Актобе» зараз лідер рідної першості, чого не скажеш про безбарвну шосту сходинку динамівців. Зрештою, в «Актобе» лише дві домашні поразки за 17 матчів єврокубках. Зрештою, треба ж якісь аргументи наводити Блохіну, аби його команда не приїхала з готовністю закидати шапками нехитрі казахські шевелюри.
 

Справді, ситуація з «Металістом» доволі неоднозначна. Виникає багато запитань як до футбольних єврочиновників, так і до самих харків’ян (чи то пак — до тодішніх керманичів клубу). Але це — тема окремої дискусії. Рішення УЄФА остаточне, тож Харків прощається з Європою цього сезону. Тому поговорімо, власне, про саму гру і, зокрема, про справи динамівські.
 

Команда Блохіна не втомлюється
демонструвати щораз гіршу гру,
яка вкотре наштовхує нас на роздуми
стосовно профпридатності Олега Володимировича.


Коли неприхована критика на адресу керманича киян лунає звідусіль, навіть з уст найбільш лояльно налаштованих до Блохіна персон, то це дійсно симптоматично. В цьому сенсі гра в Казахстані буде показовою, адже дасть можливість наставнику «Динамо» формувати склад і, відповідно, тактичні побудови, не беручи до уваги ліміт на іноземців.

Відсутність травмованих гравців основи аж ніяк не виправдає бліду гру, а тим паче — негативний результат (поразка і навіть нічия будуть розцінені саме так). Вирушати до Азії кияни будуть тільки за перемогою, враховуючи силу і клас «Актобе», а також ситуацію, що склалась в клубі. Впевнена перемога стане непоганим підгрунтям для ремісії хворого динамівського організму. А можливий провал біло-синіх буде сприйнятий не особливо болісно, бо до такого роду «сюрпризів» вони вже нас встигли привчити.
 

«Динамо» й «Дніпру» пощастило з жеребом. «Чорноморцю» ж пощастило ще після того, як «Брюгге» сенсаційно вилетів від польського «Шльонська» у попередньому раунді кваліфікації і одесити стали останньою (!) сіяною командою, а тут вам серед суперників ніяких «Удінезе», «Тоттенхемів» чи «Фіорентин». Але везіння на цьому не закінчилось, а продовжилось уже і під час самої процедури жеребкування. «Чорноморець» отримав албанський «Шкендербеу», хоча в списку потенційних суперників були куди небезпечніші «Маккабі» Тель-Авів, хорватська «Рієка» та й, зрештою, швейцарський «Санкт-Галлен» навряд чи слабший за албанців.

«Дніпро» отримав «Нимме Калью», команду, яка навіть серед несіяних є однією з найслабших у цьому розіграші Ліги Європи — менший коефіцієнт тільки у добре нам знайомого «Кукеса». І тільки «динамівцям» випав суперник серйозніший. Хоча так про казахів можна сказати лише на фоні естонців та албанців.
 

«Актобе» — суперник непоступливий
і грати з ними особливо в Казахстані

важко всім — спека, далека дорога
і таке інше.


Але казахи зі скрипом пройшли в минулому раунді Ліги Європи срібного призера Ісландії «Брейдаблік». Вдома перемогли 1:0, а на виїзді з таким же рахунком програли. Серія пенальті і тут... стоп! Ім’я цього хлопця таки варто запам’ятати: Андрій Сідєльніков — голкіпер, який відбив 4 удари в післяматчевій лотереї. Чесно кажучи, в грі я цього «Буффоніща» ще жодного разу не бачив, але судячи з усього, Мбокані і компанії потрібно серйозно готуватись.

Вже надто багато сказано про те, що наші команди фаворити. З одного боку це так, однак тут є доля субєктивізму, адже всі хочемо бачити три наші команди в групі Ліги Європи. Але повірте, і естонці, і албанці, і казахи вже теж знайшли аргументи на свою користь. Можливо, в основному їхній аргумент це слово «сенсація», але ж сенсації трапляються, причому дуже часто.
 

Ну от, минув ще один тур УПЛ, який додав корисної інформації.
 

На мій смак, зараз в українському футболі
є дві команди, які грають у футбол рівня ЛЧ —
«Шахтар» і «Металіст», а ще дві наближені
до рівня принаймні 1/16 ЛЄ —
«Дніпро» та «Чорноморець».


Є ще одна команда — «Динамо». Клас і потенціал зібраних гравців настільки високий, що це група ЛЧ і пристойні шанси на вихід у плей-офф аж ніяк не Ліги Європи. Причому є і кадровий запас — коли вибувають провідні гравці збірної України, не біда, є і наші старанні хлопці на підході, і легіонерів з досвідом і технікою вдосталь.

Якщо минулоріч таким був по суті лише Велозу, то цього сезону він уже загубився — значно виріс Аруна, Тремулінас, Беланда і Ленс потроху демонструють клас, хоча надто якось повільно, з процесом адаптації, який набиває оскому, поки без стабільності і взаєморозуміння з партнерами.
 

Мбокані — взагалі казка,
то він збиває самотужки,
то, як в останній грі з «Таврією»,
стає причетний до обох голів.


Але при тому всьому як ми не бачили малюнку гри, так і не бачимо. Вимучена перемога із аутсайдером — наслідок бойовитості Мбокані, Безуса та Ярмоли, а не якихось хитромудрих схем та комбінацій. Цього наразі вистачає, але не можна не погодитись із тим же Сьоміном, якого всі, і я, зізнаюсь, також, знищували як боягузливого тренера без ознак чемпіонського і динамівського духу — таких гравців у Палича і близько не було, а результат... Результат він наразі не те що не кращий, а якраз навпаки.

І от з казахами, таке враження, в «Динамо» буде та ж сама мука на грані провалу, бо «Актобе» видається посередньою, але організованою командою, яка здатна захищатися і колоти у відповідь. Добре, що немає в раунді плей-офф «МеталДона», тоді б ми переживали за «Чорноморець» — якщо донеччани не пройшли срібного призера Албанії, то як же важко буде з чемпіоном.
 

Насправді, якщо без жартів,
то в Албанії буде дуже сутужно.
Чи то там поле зачакловане,
чи місцева публіка родом із фільмів Кустуріци
так впливає, але в цій країні
можна багато чого загубити.


Особливо якщо витати в хмарах. Приємно, що Григорчук налаштував і психологічно, і тактично команду на перемоги на класі і після важких єврокубків, але недооцінка «шкандиберів» може дорогого коштувати. Мене в цьому контексті тішить, що перший матч удома — Одеса не грає абияк перед власною публікою.
 

Цей тур додав нам корисної інформації не тільки стосовно українських клубів. Ми уважно стежили й за тим, що ж там робиться у чемпіонатах Албанії, Казахстану та Естонії. Так от, в Албанії у футбол грають тільки діти в двориках, бо чемпіонат ще не розпочався. Хоча сезон офіційно вже стартував Суперкубком, переможцем якого став саме «Шкендербеу». Ні, він грав не з «Кукесом» (але, якщо вам цікаво було б порівняти силу цих двох команд, то скажу що в минулому сезоні «Шкендербеу» вдома обіграв «Кукес» 2:0, а на виїзді програв 3:4). У Суперкубку клуб із міста Корча відбігав всі 120 хвилин і тільки в серії пенальті здолав «Лачі».
 

А от в Естонії чемпіонат в розпалі.
Там грають за схемою весна—осінь,
тож йде вже 23-й тур, у якому «Нимме Калью»
розгромив найтитулованішу команду Естонії
«Флору» 3:0, і тільки суперник «Динамо» «Актобе»
у цьому турі свій матч проти «Ордабаси» програв.


Aле попри це, все одно продовжує лідирувати у чемпіонаті Казахстану. Поки що усі три суперники українців є найпотужнішими командами своїх країн, що, звісно, змушує ставитись до них з обережністю. Дуже важливо, аби не було недооцінки. За «Чорноморець» у цьому плані можна не сумніватися, а от «Динамо» й «Дніпро»...
 

Маловідома команда не завжди означає слабка. В цьому вболівальники українських клубів не раз переконувались. Проте ця закономірність навряд чи стосується суперника «Дніпра». Саме «Нимме Калью» видається мені найслабшим з-поміж усіх трьох суперників наших команд. Про стан речей в естонському клубному футболі красномовно свідчить позиція країни в таблиці коефіцієнтів УЄФА — 49-та (позаду тільки Вірменія, Фарери, Сан-Марино і Андорра). Звісно, перспектива грати в груповому етапі Ліги Європи буде для естонців захмарною мотивацією, але вона аж ніяк не зможе нівелювати різницю в силі команд. Вважаю, що дніпряни здатні пройти суперника легко й невимушено, і ніяких перешкод для цього не бачу. Крім того, перемога з різницею в 2–3 мячі в гостях дасть можливість «Дніпру» в повній мірі зосередитись на матчах чемпіонату (а зосереджуватись є чого — на носі матчі з «Шахтарем» і «Динамо»).
 

Тому впевнена перемога на класі, без надзусиль —
головне завдання підопічних Хуанде Рамоса
на цей поєдинок.


А от з албанським «Шкендербеу» не все так однозначно. Маємо приклад донецького «Металурга» — інша албанська команда «Кукесі» стала останнім суперником донеччан в Європі цього сезону. І хоча «Чорноморець» — не МеталДон, а «Шкендербеу» — навіть далеко не середняк європейського футболу, одеситам все ж варто бути пильними. Гарячі албанські хлопці здатні проявити характер, що, в купі з грамотними рішеннями тренера балканців і елементарним везінням, може створити проблеми команді Григорчука. Перша гра відбудеться в Одесі, тож єдиний прийнятний результат для «моряків» очевидний — перемога і сухі ворота.
 

Погоджуюсь з думкою, що найлегше завдання у «Дніпра». Естонці в клубному футболі ніякі. Якщо про успіхи албанців та казахів (чого варті 2:0 карагандинського «Шахтаря» проти учасника плей-офф ЛЧ 2012/13 «Селтіка») ще можна щось говорити, то бодай раз із двох матчів з «Німме Калью» не виграти оце вже дійсно ганебно. Навіть попри відсутність Калініча, Стрініча і Дугласа, бажання Джуліано піти.
 

Переконаний, що «Дніпро» здобуде
дві переконливі вікторії, а поміж тим залишить
сили на УПЛ. Безперечно, «Динамо» буде найскладніше.


Тут не хочеться шукати можливих виправдань, бо єдино можливий результат — це перемога над «Актобе» навіть у складних місцевих умовах. Але факт є факт. При цьому не здивуюсь, якщо «динамівців» нарешті прорве, як і варіант з провалом не можу, на жаль, повністю відкинути. Зрештою, бій в Казахстані виглядає найбільш інтригуючим з наших матчів. «Шкендербеу» теж не подарунок — лідер албанського футболу, а ми вже переконались, що відсутність класу місцеві команди здатні компенсувати бойовитістю і потужним командним духом.

Додам, що перші матчі українських клубів будуть вдало розведені в часі, тож ми зможемо стежити без перемикання на канали за всіма євробійцями. Такого, на жаль, не пропонує УПЛ, яка регулярно змушує телеглядача вибирати між «Шахтарем» і «Динамо», позаяк вони за дивним збігом часто грають приблизно в один час (такої неповаги до глядацького інтересу немає в жодному топ-чемпіонаті). Попри розглянуті розклади і виявлені сумніви чекаємо на три команди восени в груповому раунді Ліги Європи — настільки сприятливого жеребу для всіх українських клубів у плей-офф ЛЄ чи раніше Кубка УЄФА ще ніколи не було.
 

Протистояння динамівців з казахами — і тут я погоджусь з моїми колегами — буде найбільш привабливим з точки зору інтриги. Дві з лишком тисячі кілометрів відстані між Києвом і Актобе, надвмотивовані господарі, відсутність реального уявлення щодо сили суперника (гадаю, результат вчорашнього матч плей-офф ЛЧ між «Карагандою» і «Селтіком» став несподіванкою для всіх, і в цьому сенсі паралелі між двома казахськими командами — доречні), проблеми з психологією у киян і, врешті-решт, відсутність сформованої моделі гри підопічних Блохіна — всі ці фактори аж ніяк не на користь «Динамо».

Проте поставлю на перемогу київського клубу.
 

Зараз своєму розпорядженні Блохін
має футболістів дуже високого гатунку,
кожен з яких індивідуально переважає
гравців «Актобе».


І гріх цим не скористатись. Прогулянка по казахському степу легкою точно не буде, але повертатись треба зі щитом — тут без варіантів.


 

P.S. Прохання долучатися до нашої дискусії у коментарях.