УКР РУС

Динамо за тайм розгромило Верес – заміни Шовковського перегорнули гру, Бущан відбив пенальті

29 травня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 29-го туру Верес зазнав нищівної поразки від Динамо. Звіт читайте на "Футбол 24".

Шовковський обійшовся без експерментів, а Вірт обрав мобільність

Для Динамо сезон вже завершено, а останні матчі в УПЛ можна розцінювати як підготовку до наступного чемпіонату. У травні більше ігрового часу отримали молоді футболісти й найближчий резерв, а також повертались травмовані лідери. Саме тому можна було сподіватись на експерименти.

Втім, тренерський штаб Олександра Шовковського, яким дистанційно керує Мірча Луческу, обрав класичний варіант. Травмованого Попова продовжує підмінювати Сирота, а замість дискваліфікованих Вівчаренка й Ваната вийшли Дубінчак і Рамірес.

Шапаренко, який відновився й вже встиг асистувати з Колосом, залишився у запасі – як і Волошин з Перрісом (попри симпатичну гру в останніх турах).

Юрій Вірт обійшовся без сенсацій. Дилема була тільки щодо вибору нападника. Тренер Вереса притримав потужного Шестакова на лавці, кинувши у бій мобільнішого Гайдучика. Досить швидко стало зрозуміло, чому він так зробив.

Динамо знову провалило перший тайм

Поява Гайдучика була обумовлена бажанням рівнян підтискати оборону Динамо, адже під пресингом "біло-сині" починають шарашити м'яч абикуди. Кілька разів так і сталося, та і загалом гостей змусили адаптовуватись – Андрієвському доводилось переходити з опорної зони на позицію лівого вінгера, аби створити канал для просування.

Втім, загалом тиск Вереса не створював суттєвих труднощів у першій фазі. Підопічні Юрія Вірта частіше зустрічали киян у середньому блоці, активно працюючи по Сидорчуку (іноді проти нього діяло аж три футболісти), однак Сергій не помилявся. З оборони "біло-сині" виходили без проблем.

Жах починався у другій фазі. Позиційна гра підопічних Шовковського/Луческу виглядала катастрофічно. Кабаєв при отриманні м'яча нічого цікавого не створював, а при відкриваннях йому бракувало порозуміння з Дубінчаком. На протилежному фланзі аналогічним чином діяв Беніто. Лише Буяльський відкривався у перспективних зонах.

Верес створює чисельну більшість в опорній зоні, але Буяльський відкривається за спинами. Віталій отримає м'яч, але змушений буде розвернути атаку назад.

Типова атака Динамо: центрбеки пасуються 20 секунд, допоки не опуститься Сидорчук – або допоки по флангу не забіжить Караваєв. Якщо м'яч приймав капітан, то далі йшла передача на все той же правий фланг, звідки Караваєв виконував неточну передачу (або просто недобігав).

Могло бути й гірше. У епізоді на 16-й хвилині Динамо понад 40 секунд намагалося вивести м'яч в атаку через лівий фланг, раз за разом відкочуючись назад.

У футболі киян із цікавинок можна було відзначити тільки спроби Дубінчака зміщуватись у центр, але команда не розуміла, що з цим робити. Як наслідок, при 62% володіння Динамо мало всього один удар по воротах – це Андрієвський пробив зі стандарту. Господарів врятувала поперечина!

У Вереса ж була проста ідея – дисципліновано триматись у середньому блоці, дочекатись помилки киян і вискочити у контратаку. Більшого від рівнян вимагати не можна.

За перший тайм команда завдала два удари, які не становили жодної гостроти, однак у "народного клубу" був контрвипад з виходом Станіслава Шарая віч-на-віч! На жаль для Юрія Вірта, хавбек задалеко відпустив м'яч.

Другий тайм – провал Вереса

По перерві Олександр Шовковський замінив Беніто на Тимчика. Він зайняв місце правого фулбека, а Караваєв піднявся на позицію вінгера. Назвати такий хід дуже ефективним важко – Динамо у фазі позиційної атаки все одно не мало великої кількості цікавих варіантів.

Втім, "біло-синім" суттєво допомогли помилки захисників Вереса, які призвели до раннього гола. Ще на 48-й хвилині Рамірес мав відкривати рахунок, замикаючи звичайнісінький крос Дубінчака з лівого флангу – Ерік без спротиву пробивав головою з лінії воротарського, з відскоком від газону. Поперечина врятувала рівнян!

А ща за хвилину винос Дубінчака кудись уперед завершився вриванням Караваєва у штрафний. Олександр розвернувся й в оточенні захисників скинув м'яч Раміресу. Ерік ефектно прибрав Вовчена й Когута, після чого закотив м'яч у порожні – 0:1!

Ця подія суттєво змінила хід зустрічі. Вересу необхідно було йти вперед, що відкривало простір для Динамо. Кияни ним користувались – в такому режимі перевага в класі виконавців отримувала важливе значення. Показовим був епізод на 54-й хвилині.

Господарі завозились з м'ячем у центрі, а Буяльський відібрав його та розігнав контратаку. Віталій протягнув сферу метрів на 20, обігрався з Раміресом і прострілив з лівого флангу, а Когут не зміг нормально вибити цю передачу. М'яч відскочив у Еріка, але той не встиг зорієнтуватись.

А на 60-й хвилині ледь не стався курйозний автогол. Когут віддав пас на Кучерова, а той повернув його прямо у власні ворота. В останню мить сферу вдалося винести зі стрічки!

На 65-й же хвилині Караваєв відкрився за спинами захисників Вереса й отримав передачу на хід від Кабаєва. Олександр мав виходити сам на сам, але заплутався в ногах.

Заміни Шовковського добили Верес. Волошин знову виглядав круто

В середині другого тайму Олександр Шовковський випустив Волошина й Гармаша, а трохи згодом вийшли і Шапаренко з Царенком. Заміни могли принести успіх вже на 67-й хвилині, коли Гармаш виводив Волошина на побачення з Когутом. Назар обійшов Богдана й бив з гострого кута, але поцілив у зовнішній бік сітки. Верес нічим не відповідав.

Після цього "біло-сині" дещо збавили в обертах. На 80-х хвилинах пригадується тільки подача з правого флангу, яка ледь не залетіла за комірець Когуту. Такий футбол ледь не був покараний на 86-й хвилині, коли Сирота збив Балана й привіз пенальті.

Помилка була типовою для Олександра – при закиданні собі за спину центрбек не зміг обробити м'яч одним дотиком, а другий вже пройшов по ногах суперника. Втім, свіжий Шестаков не зміг прошити Бущана!

А вже на 89-й хвилині сталося покарання від Динамо. Заміни таки спрацювали. Сидорчук видряпав м'яч у двох суперників та скинув його Шапаренку, Микола запустив передачу метрів на 15 в центр на Царенка, а той перевів вліво на Волошина.

Назар запустив у прорив Дубінчака, Владислав прострілив на ближню стійку, а Гармаш замкнув – 2:0.

На 3-й компенсованій справа дійшла і до розгрому. Захиснки Вереса двічі не змогли вибити звичайний винос від Бущана, що призвело до відскоку на правий край штрафного. Туди увірвався Караваєв, який прострілив під удар Волошину – 3:0.

Усі заміни Шовковського сьогодні зіграли. Караваєв в ролі вінгера виявився набагато гострішим за Беніто й Кабаєва разом узятих, Волошин своєчасно заповнював зони завершення та атакував глибину, а свіжі центрхави додали мобільності. Цього дико не вистачало до перерви – втім, без вимушеного розкривання Вереса все могло піти інакше.

Дана перемога приносить киянам лишень моральне задоволення, а от рівнянам очки були потрібні. Вони залишились у зоні перехідних матчів з 28 заліковими балами в активі, відставши від Металіста 1925, Інгульця й Руха на три пункти.

Коли "Гріліш" зустрів "Магвайра" – Рух обіграв Чорноморець у матчі з курйозними голами і прокляттям стійок