УКР РУС

Динамо ускладнювало собі життя, а Шахтар розважався, або Хто у Львові "вівці"? Підсумки 10 туру УПЛ

1 жовтня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" представляє підсумки 10 туру української Прем'єр-ліги.

Шахтар познущався з Карпат

Шахтар здобув 15-ту розгромну перемогу над Карпатами в чемпіонаті. Розбивати "зелено-білих" – звична справа для донеччан, але настільки легкого виїзду до Львова ніхто не очікував. Ще в першому таймі рахунок став 0:5 – команда Жозе Мораіша провалювалася просто неймовірно.

Карпати – Шахтар – 1:6 – відео голів

Паулу Фонсека мінімально поекспериментував перед виїздом до Ліона в рамках Ліги чемпіонів. Не розчарував справа в захисті Матвієнко – гол і найвищий показник виграних єдиноборств. Хороший матч провів Ісмаїлі, виблискував Марлос, на рівні відіграв Майкон. Тайсон відбув на полі увесь поєдинок, але не надто перетрудився, адже суперник дозволяв вмикатися лише епізодично. Нормальної підготовки до Ліона не вийшло – легке полювання і збереження 4-очкового гандикапу на вершині турнірної таблиці.

Карпати, у свою чергу, один антирекорд побили, а ще один повторили. Будь-які апеляції про придуманий стандарт (він дійсно суперечливий), з якого Ракицький відкрив рахунок, виглядають смішними. Не було навіть натяку на труднощі для Шахтаря – лише декілька грубих підкатів і красивий гол престижу від Шведа.

На стадіон Україна у п'ятницю прийшли 9127 глядачів (найкращий показник у турі). Підтримку чутно було протягом всього першого тайму, поки команда буквально лягала під Шахтар. Чому люди знову мають прийти на ці Карпати? Хто ж все-таки "вівці"?

Динамо створює собі проблеми

Динамо здобуло третю поспіль "суху" перемогу і зберегло відставання від Шахтаря на рівні 4 пунктів. Втім, не такого матчу чекали вболівальники "біло-синіх" проти найгіршої команди чемпіонату.

Динамо вдев'ятьох обіграло Арсенал-Київ завдяки дебютному голу Дуелунда

Підопічні Олександра Хацкевича впевнено атакували, традиційно активні Циганков і Кендзьора створювали моменти, Вербіч знову не губився на вістрі. Класний дебютний гол Дуелунда (як і дивом не зарахований м'яч Циганкова) логічно випливав з подій на полі – все було спокійно. Навіть попри поодинокі моменти Арсенала-Київ.

Нерви почалися на старті другого тайму, коли Бущан помилився на виході зі штрафного та заробив червону картку. Ігровий епізод, кваліфікація футболіста, відсутність практики в першій команді – тут є на що "списати" фейл. Однак пояснити грубий стрибок Шабанова в ноги Гриня 20 хвилин по тому просто неможливо. В центрі поля біля бокової лінії, коли команда вже була в меншості, а результат залишався хитким... Жах. Так запасні скористалися своїми шансами – Шабанов не попадав в основу 6 матчів, а Бущан не виходив у воротах з минулого сезону.

Вацко – про вилучення Шабанова: Причому тут Хацкевич, коли захисник двома ногами стрибає в суперника?

Гра Динамо за тиждень стала приємнішою і гострішою, Дуелунд продовжує адаптовуватися, Вербіч закрив центр атаки, повернувся з лазарету Бєсєдін. Щоправда, цей прогрес (чи його ілюзія) виник на фоні дуже слабких опонентів. Виїзд до Яблонця на матч Ліги Європи дасть розуміння, наскільки команда видужала.

Зоря повинна працювати над атакою

У матчі проти Львова володіння м'ячем луганської команди склало 70%, а небезпечні моменти Зорі можна порахувати на пальцях. Команда Юрія Вернидуба має проблеми в атаці, і наставник це розуміє. Все робиться повільно, а вільні зони знаходяться важко – футболісти просто не знають, як їм проходити більш-менш організовану оборону.

При грі другим номером швидкі випади Зорі навіть у кваліфікації Ліги Європи виглядали ефективними, але з позиційними атаками все складно. Тренерський штаб терміново мусить виправляти ситуацію, бо ставити в приклад футбол ФК Львів Зорі не годиться. 0:0 і вже 6 очок відставання від 3 місця – ситуація зовсім не комфортна.

А львів'яни дійсно відіграли пристойно – справедливе продовження безпрограшної серії до 5 матчів.

Успіхи претендентів на третє місце

Ворскла довела переможну серію в чемпіонаті до 4 матчів, здолавши на виїзді Десну. Гості не мали явної переваги по грі, але 3 пункти здобули досить впевнено – дався взнаки досвід. Мотивована Ворскла виглядає фаворитом на проміжний п'єдестал, незважаючи на один бал відставання від Олександрії. Враження від чернігівського матчу зіпсували фани "зелено-білих", які прийшли на матч у футболках з Гітлером.

Головний конкурент полтавців також повернувся на переможний шлях. Олександрія після місячного спаду вигризла вікторію в Олімпіка, хоча більш справедливим підсумком була б нічия. Неочікувано видовищний футбол від цих команд (у попередніх 11 очних поєдинках забивалося не більше 2 голів) і драма на останніх хвилинах – "містяни" виграли завдяки пенальті, а Олімпіку врятуватися завадила стійка.

"Фірміно" продовжив невдалу серію Чорноморця

4 поразки поспіль і майже 300 хвилин без голів в УПЛ – Чорноморець прогнозовано посипався після непоганого старту. Колектив Ангела Червенкова на передостанньому місці в чемпіонаті, а перемога над резервним складом Олександрії в Кубку України не є показовою.

Чергове фіаско прилетіло "морякам" від Маріуполя – єдиний гол у зустрічі записав на свій рахунок 19-річний Владислав Вакула. Він відсвяткував взяття воріт у стилі Роберто Фірміно, закривши одне око рукою. А взагалі різницю на користь приазовців в останніх матчах робить новачок Валерій Федорчук. Головний тренер команди також на цьому акцентував увагу – його команда вже у верхній шістці.

Динамо прорвало, Ворскла на підйомі, а Раванеллі не витримав українських реалій – підсумки 9 туру УПЛ