УКР РУС

Динамо – Шахтар: Хацкевич – безсилий, провал оборони і Бойка, заслужений рекорд "гірників"

9 травня 2018 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" підбиває підсумок фінального матчу Кубка України Динамо – Шахтар (0:2), у якому кияни стали жертвами власних помилок.

Рівновага у першому таймі

Динамо активніше розпочало поєдинок на Дніпро-Арені і намагалося зі старту діяти першим номером. Номінальних господарів вистачило хвилин на 20. Вони більше володіли м’ячем, але, перейшовши центр поля, грішили великим браком у передачах. На 8-ій хвилині "динамівці" навіть змусили Пятова капітулювати, щоправда Бурда замкнув подачу Циганкова із офсайду – суддівська бригада, очолювана Можаровським, спрацювала відмінно.

Динамо – Шахтар – 0:2 – відео голів та огляд матчу

Рівновага у грі супроводжувалася численними фолами у виконанні обох команд. Гармаш вже з перших хвилин вступив у діалоги із головним арбітром, а також періодично обмінювався уколами із Степаненком. Можаровський трохи погасив пристрасті, продемонструвавши по гірчичнику для Бєсєдіна і Фреда. Шахтар ледь не забив у "роздягальню" – несподіване підключення Степаненка. Трохи раніше був гарматний удар Ісмаїлі, з яким Бойко заледве впорався. Тривожні дзвінки для Хацкевича пролунали вже тоді.

Крах оборони Динамо, який став ключовим

Одразу після відпочинку Шахтар повів у рахунку. Кияни обрізалися в атаці і не встигли повернутися. Лівий фланг Піваріча виявився справжньою червоною доріжкою для Бутка, який отримав вчасну, дуже класно виконану передачу від Фреда. Далі – простріл і замикання від Феррейри. Класичне покарання за дисбаланс і розгерметизацію ліній.

Динамо помітно "попливло". Шахтар продовжував атакувати. Зрештою, проявилася ще одна хронічна проблема киян після відходу Шовковського на футбольну пенсію. Певний час пост №1 займав Рудько, який після серії помилок засів на банку і дозволив проявити себе Бойку. Однак після удару Ракицького зі штрафного м'яч без жодного рикошету від стінки та опору від голкіпера прошив сітку воріт. Абсолютно голкіперський гол, який остаточно надламав команду Хацкевича.

14 хвилин вирішили долю трофею.

Дивні рішення Хацкевича

Наставник Динамо здивував ще перед матчем – у стартовому складі з'явився Тамаш Кадар, який востаннє виходив на поле у середині березня проти Лаціо. Натомість Шабанов, який в останных матчах демонстрував непогане порозуміння із Бурдою в центрі захисту, залишився у резерві. Сирого Кадара, відповідно, добряче повозили. Як і його партнерів по лінії – Піваріча та Кендзьору, зрештою.

При рахунку 0:2 Хацкевич випустив на допомогу Бєсєдіну другого форварда – Мбокані. Ці хлопці мали по одному хорошому моменту – особливо Артем, який уникнув офсайдної пастки, вибіг на рандеву із Пятовим, але незграбно тицьнув м'яч у корпус голкіпера. Нульова реалізація нечисленних моментів і лава запасних, яка практично не давала простору для маневру, щоб підсилити гру.

Динамо – Шахтар: післяматчева прес-конференція Олександра Хацкевича

І тренер здивував вдруге. Вочевидь, з відчаю випустив на останні хвилин 8 абсолютного дебютанта – 18-річного Цітаішвілі. Повна капітуляція і визнання того, що плану Б – не було. Як і не було гравців, здатних його реалізувати.

Шахтар зіграв упівсили

"Гірники" здобули першу перемогу над Динамо після трьох поспіль невдалих для себе Класичних у чемпіонаті. Здобули візуально легко. Для цього навіть не обов'язково було застосовувати важку бразильську артилерію. Ситуацію біля воріт Динамо регулярно нагнітали Ісмаїлі та Алан Патрік, натомість сенатори Марлос і Тайсон здебільшого спочивали на лаврах.

Степаненко і Фред виграли свою війну у центрі поля – Гармаш лише роздратовано розводив руками і відповідав неспортивними прийомами. Як, зрештою, і його опоненти. Особливо Фред, який відмахувався так, що неодноразово влучав "динамівцям" в обличчя. Типове Класичне. Ви хіба іншого очікували?

Цікаві факти

Шахтар став клубом-рекордсменом – 12 перемог у фіналах Кубка України. У Динамо їх залишилося 11.

Динамо провело у цьому розіграші Кубка України 4 матчі – і жодного із них вдома!

Юрій Можаровський зрівнявся із Василем Мельничуком за кількістю проведених фіналів Кубка України. В обох – по 3 матчі. Це – найвищий показник.

Найкращим бомбардиром Кубка України 2017/18 став Сергій Кисленко (ФК Львів) – 5 м'ячів. Факундо Феррейра його наздогнати не зумів – 4 м'ячі.

Сторінка автора у Facebook

Динамо – Шахтар: післяматчева прес-конференція Паулу Фонсеки