УКР РУС

Динамо прогавило шанс заробити – пік вчорашнього лідера вже у минулому, ситуацію рятуватиме син легенди

17 лютого 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко доводить, що столичний клуб не планує свої кроки наперед, а лише бореться з наслідками.

Динамо віддало в оренду грецькому ПАОКу польського захисника Томаша Кендзьору. Орендна угода розрахована до завершення сезону без опції викупу контракту.

Кендзьора пересидів у Києві

Динамо не хоче планувати, а бореться із наслідками. Поточний сезон для поляка виявився жахливим. Від надійності нічого не залишилося. Кендзьора дуже багато помилявся та втратив опцію виступів у центрі оборони.

Томек вже пройшов свій пік в Україні. Належало раніше продавати, коли потенційно можна було заробити гроші. Думаю, таким було літо 2021 року. Кендзьора виграв із Динамо всі внутрішні титули, бігав у ЛЧ, дійшов до 1/8 фіналу ЛЄ, перебував у заявці збірної Польщі на Євро-2020. Можна було не тільки компенсувати витрати по трансферу із Леха, але і щось заробити. Проблем із заміню не виникло б. Два Олександри – Тимчик та Караваєв – вже тоді були у команді.

Трансфер має не тільки футбольні, але і фінансові аспекти. Кендзьора – третій у зарплатній відомості Динамо із 800 тисячами євро за рік. Це серйозна сума для нинішніх часів. А відсутність поляка у складі ніяк не вплине на команду. У Мірчі Луческу є ким його замінити.

Луческу допоміг Луческу

Після непотрапляння до заявки на ЧС у Катарі і плачевних результатів Динамо у першій половині сезону Томашу було дуже важко знайти нову команду. Передумов для переходу в сильніший чемпіонат чи клуб не проглядалося. Плюс – зарплата немаленька.

На допомогу прийшов син Луческу – Разван. Його ПАОК, попри амбіції, не може похвалитися хорошими результатами. Команда із Салоніків пропустила вперед усіх афінських грандів. Потрібна допомога досвідчених гравців. Спочатку підписали Тайсона, тепер справа дійшла до Кендзьори.

Звичайно, що Мірча дав характеристику та рекомендації обом гравцям, бо працював із ними. Не забуваймо також про спортивного директора ПАОКа Жозе Боту, який не так давно відповідав за селекцію у Шахтарі і дуже добре повинен знати польського захисника.

У ПАОКа на початку року травмувався основний правий захисник Лефтеріс Ліраціс. Грецький оборонець вибув до середини березня через перелом скули. Залишився один іспанець Хуан Састре. Тому оренда Кендзьори – це опція закрити проблемну позицію, щоб у поточному сезоні поборотися за призові місця. А влітку поляк повернеться знову до Києва. Від виступів у Греції залежатиме, чи будуть нові пропозиції щодо цього футболіста. Якщо ні – Томек проведе наступний сезон в Україні, або знову поїде в оренду, поки не завершиться його контракт із Динамо. Опісля стане очевидним повернення на батьківщину – у Польщу.

Сподівання на Гусєва-молодшого

Я не знаю жодної команди у світі, яка б мала у першому складі відразу чотири правих захисники. А тут – Кендзьора, Караваєв, Тимчик і Кравченко. Не можна сказати, що хтось із них "лівий". Микита був на хорошому рахунку у СК Дніпро-1, тому це для нинішньої УПЛ теж хороший футболіст. Але така кількість виконавців на одну позицію – явний перебір.

Після відходу Томека врешті свій потенціал має розкрити Тимчик. Сашку на початку 2023-го вже виповнилося 26 років, але він досі ходить у "перспективних". Ніякою стабільністю і не пахне. Якщо не піде у Тимчика, то Луческу завжди має на цій позиції перевіреного солдата Караваєва. Кравченку залишається сподіватись тільки на те, що Мірча буде використовувати Караваєва у півзахисті. Тільки за такої умови Микита матиме шанс на ігрову практику.

А через 2-3 роки у Динамо на цій позиції може вирости дуже цікавий гравець – Олексій Гусєв. Син нинішнього тренера першої команди Олега Гусєва. Олексій відразу грає на позиції правого захисника, його вже не потрібно переводити із півзахисту, як батька. У Гусєва-молодшого хороша антропометрія, він доволі непогано почувається у силовій боротьбі, є швидкісні та бомбардирські якості. У збірній 2005 року народження забиває багато. За потенціалом – це футболіст національної збірної України.

"Тихо пішов, тихо прийшов": загадкові маршрути Вукоєвіча – що готує для нього Суркіс?