УКР РУС

Динамо – Олександрія: Михайличенко залишає команду в меншості зі старту, а суддя допомагає – півфінал Кубка на характері

12 березня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо переграло Олександрію (1:0) у битві 1/4 фіналу Кубка України 2019/20. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – Олександрія на "Футбол 24", стартував о 19:30. Кияни із командою Шарана раніше в Кубку України зустрічалися двічі. По одній перемозі, поразці та нічиїй, різниця голів 4:4, паритет і за виходами далі. Нагадаємо, Динамо вибило попереднього володаря трофею Шахтар. У поточному сезоні Олександрія двічі програла киянам в УПЛ.

Динамо – Олександрія: онлайн-трансляція матчу за півфінал Кубка України

Сумбурний футбол з перших хвилин. Просто море браку в Кадірі, який несподівано вийшов в опорній зоні разом із Сидорчуком, вистачає простих помилок і у партнерів ганця. На своїй половині Момо особливо легко втрачає і дарує супернику м'ячі. Капітан господарів змушений відпрацьовувати за двох. Мірошніченко легко обіграв Караваєва і подав. Перший удар у матчі на 11-й хвилині – не дуже влучно. Вербіч також багатенько помилявся, намагаючись зміщуватись у центр. Третьяков підхопив одну з таких втрат і пробив. Знову повз ворота.

Вирішальний гол Циганкова у відеоогляді матчу Кубка України Динамо – Олександрія – 1:0

Класне закидання Кендзьори на Караваєва. Мірошніченко перехопив так, що Кадірі йшов на удар. Жорстке зіткнення опорника Динамо із суперником, але лише кутовий – VAR не бачить підстав для пенальті. Вербіч непогано подав, Соль виграв боротьбу в Попова, свого ж партнера, але пробив не дуже прицільно. Караваєв коротко обігрався з Кадірі, удар останнього метрів з 22-х полетів прямо в руки Паньківу. Шабанов вирізає діагональ вперед, Кендзьора навішує, олександрійці виграють верх і вибивають. Після подачі цього кутового Попов корчиться від болю в коліні – схоже, це дуже серйозно, а на лаві запасних жодного центрбека!

Динамо і в меншості створює момент. Однак знову немає кому замкнути гострий простріл з флангу, тепер від Миколенка. Попов повернувся у гру. Буяльський у 2 дотики поцупив м'яч і розігнав атаку, але перспективна контра завершилася невдалими діями Соля та неточним ударом Сидорчука. Буяльський зіткнувся з Мишенком. Романов призначив небезпечний штрафний. Вербіч пробив у стінку, Сидорчук видав ще одну зрізку здалеку. Задерака замінив Мишенка вже на 35-й. Шаран повернувся до складу з попередньої зустрічі суперників. Автобус Олександрії, ніби гості в меншості грають.

Вербіч катнув поміж ніг, відрізав кількох суперників, але далі пас Караваєва в ноги супернику. Гречишкін пробив метрів з 20, тут уже Кендзьора самовіддано збив приціл опорника гостей. Проста втрата у спробі швидко почати атаку і від Буяльського. Непристойна кількість дитячих втрат динамівців у перші 40 хвилин. Навіть до перерви в Олександрії Динамо не виглядало настільки беззубо. Кадірі жовта за чистий підкат у м'яч. Перед тим Момо змусив Кендзьору тактично фолити. Перший кандидат на заміну, хоча ті ж Караваєв чи Соль також виглядають дуже слабко. Аж 1 удар у площину воріт на 20 польових футболістів – жодних гольових моментів. Кадрові зміни Михайличенка не працюють. Схоже, весь креатив зосередився на лаві запасних, де сидять Циганков, Дуелунд, Шепелєв, Цітаішвілі, Андрієвський та Русин. Останній вийшов у перерві замість Соля, перша заміна тренерського штабу Динамо.

Кияни переважають за кутовими (5:0), та чергова подача Вербіча змушує пробивати не з дуже зручної позиції. Шабанов не мав особливих шансів поцілити у ворота, не те що забити. А ось вам і Русин. Караваєв змістився у центр і віддав. Назарій розвернувся і красиво пробив – стійка, Буяльський на добиванні знайшов руки Паньківа. Кадірі отримав відтерміновану другу жовту за безглуздий фол на чужій половині. Браво, Михайличенко! І це ще Динамо легко обійшлося, адже ганець примудрився привезти швидку контру на свої ворота.

Не так давно головний тренер киян замінив Шапаренка, як сам пояснював, через ранню жовту і ризик отримати червону. Тоді, в матчі проти Колоса ще й гра в центрі поля не клеїлася. Сьогодні заміна Кадірі напрошувалася вже в перші 15-20 хвилин. Догралися динамівські тренери з незрозумілим експериментом у вигляді двох опорників. Найсмішніше, що вже в меншості, але без постійних жахливих помилок ганського футболіста, господарі заграли швидше і цікавіше в атаці. Ось уже Сидорчук і Караваєв розіграли у штрафному комбінацію, яку завершував Вербіч – Паньків не проспав ближній кут. Олександрія спробувала організувати кілька вилазок у більшості. Однак так лише розкрили трохи простору для атак Динамо.

Жалюгідна для Олександрії статистика станом на 75 хвилин: 10:2 за кутовими, 2:0 за влучаннями у ворота. Тільки у фолах кияни поступаються (10:14). І це команда, яка грає 11 на 10. Шастал почав контратаку Динамо. Попов перехопив, Буяльський розігнав атаку. Сидорчук класно у розріз, Русин блискуче відкрився і знайшов ударну позицію. VAR вирішив перевірити взяття воріт на предмет офсайду. Гол скасовано, і знову все вирішують міліметри. Шепелєв замінив Буяльського, Циганков – Караваєва на останні хвилини основного часу. Шабанов ледь не привіз контру, але Сидорчук вкотре класно страхує. Русин у штрафному падає, нариваючись на підніжку захисника. Схоже, Романов і VAR вважають, що Назарій шукав фол.

Усі 3 джокери Михайличенка організували гостру атаку. Русин зачепився, Циганков підібрав і кинув на хід Шепелєву. Удар Володимира заблокували. Попов приклався здалеку – 3:0 за влучаннями, 15:5 загалом за спробами. Миколенко пройшов на швидкості кількох суперників і вирізав ідеальний крос на Русина – удар з меж воротарського перервав ногою Паньків. Вперше Бущан увійшов у гру на 96-й хвилині – дальній дар Грицука не таїв загрози. Циганков блокує небезпечний удар суперника у своєму штрафному.

Сітало приземлився на геніталії Попова, який самовіддано відібрав у форварда гостей можливість вийти віч-на-віч, хоча там і так був офсайд. Дуже боляче Денису. Гречишкін дарує супернику м'яч у центрі поля. Сидорчук перехопив і кинув Русина у прорив. Назарій повернув капітану. Той праворуч. Циганков розіграв стіночку з Кендзьорою і дав у дальній кут – заслужені 1:0. Шаран випустив другого форварда. Олександрія знайшла ледь не перший свій момент у матчі на 110-й хвилині. Задерака після відскоку на кутовому пробивав метрів з 10 – вище.

Непогано гості затиснули Динамо у штрафному. Знову відзначаємо, що Циганков підчищав у захисті. Попов майже на лінії карного завалив Сітала, справедливо вважає Романов. Гречишкін пробив стінку, але Бущан впорався з ударом низом. Андрієвський замінив втомленого Вербіча на 117-й. Шабанов зіткнувся з Дуброю у повітрі та отримав пошкодження плеча. Знову через біль треба зіграти захиснику киян. Динамо на характері пройшло Олександрію, яка так і не зуміла нічим здивувати навіть у більшості. Заслужена, хоч і вистраждана, перемога киян.

Кадірі провалив абсолютно все – в меншості команда сильніша, ніж з ним

Михайличенко змушений був компенсувати втому Шепелєва дивним рішенням випустити двох опорників проти команди, яка ні на хвилину, навіть в більшості, за рівного рахунку, не збиралася атакувати. Олександрія, таке враження, приїхала зі сподіваннями на диво або серію пенальті, але весь фарт подібних команд зосередився цього дня в районі Енфілда. Кадірі підтвердив свою слабкість як гравця середини поля. Може, коли з'явиться необхідність рубати суперників, він і буде помічником, але зламувати автобуси – зовсім не його стихія. Динамо грало в меншості з перших хвилин. Контраст був разючим.

Коли суддя вилучає твого партнера, і ти починаєш літати та розривати в атаці, це не може бути збігом. Так, гості десь фізично не витримували – давався взнаки зовсім недавній очний матч з киянами. Але й у меншості потрібно бігати за того хлопця. І коли командний механізм запрацював без п'ятого колеса, динамівці з радістю це робили. Ще до виходу Циганкова та Шепелєва атаки пішли, креатив дивовижним чином повернувся в чашу Олімпійського і лише проблеми у стосунках з фортуною дали супернику шанс на овертайм.

От зміг же Михайличенко замінити Шапаренка на 30-й хвилині. Чи Соля в перерві. Обидві ці заміни пішли команді на користь. Чому того самого не зробив з Кадірі, який і без вилучення постійно чудив, втрачав м'ячі та діяв невлад при комбінаційній грі? Тут або план остаточно переконати Суркісів у трансферному промаху Хацкевича, або якесь показове покарання команді. Ось є такий залізний німецький тренер Фелікс Магат, він любить експериментувати зі здоров'ям своїх гравців. Щось подібне ми побачили у середу. Просто якийсь експеримент над людьми. На межі фолу. Ще й у матчі сезону, а саме такими можна величати кубкові баталії для команди, яка провалила боротьбу на кількох фронтах. Дивина та й годі.

Олександрія слабка, але Динамо знову неймовірне в Кубку

Команда Шарана розчарувала. Дуже боязкий футбол, наївна гра в усіх лініях, низький виконавський клас і практично повна відсутність моментів. При тому, що і вилучення, і скасований гол Динамо – VAR був сьогодні цілковито за них. Замість того, щоб ризикнути вилізти з власної шкаралупи, Олександрія ще більше закривалася на такий собі карантин. Це анітрохи не вберегло. Навіть гольова атака стала наслідком неприпустимої на такому рівні помилки у грі в простий пас. У ситуації зі скасованим голом Русина, до слова, був такий же початок.

Тому перехвалювати Динамо не будемо. А ось відзначити характер і силу волі просто необхідно! Пара Шабанов-Попов нарешті нагадала свої найкращі зразки з 2019 року. Стало більше сміливості при початках атак, дуже чітко і надійно в захисних єдиноборствах. При тому, що центральні оборонці киян зараз дійсно грають без жодної альтернативи і відпочинку. Королем відбору та майстром останнього пасу показав себе Сидорчук. Не все було ідеально, особливо з дальніми ударами перебрав. Майже у всіх динамівців вистачало моментів дикого браку, але ці проблемні епізоди затьмарила натхненна гра від своїх до чужих воріт. Скільки вичистив і підстрахував той же Сидорчук (може, саме того й Шабанов з Поповим виглядали надійніше), як вміло капітан направляв контратаки.

Усі заміни Михайличенка дали позитив, але воно й не дивно – лавка рясніла майстрами, в яких той же Шаран відчуває шалений дефіцит. Знову ж, чого було не замінити Кадірі Андрієвським значно раніше, коли стало помітно, хто найбільше випадає з гри? Русину, іноді складається таке враження, легше забити з-за меж штрафного, ніж з кількох метрів, хоча він з такою легкістю створює моменти сам собі. Дуже активно проявили себе флангові захисники. Кендзьора віддав гольовий пас, знову показавши інтуїтивне розуміння гри Циганкова. Миколенко в меншості такий темп з азартом давав, що АПЛ плаче.

Навіть Караваєв, який провів один з найгірших таймів у Динамо, після вилучення Кадірі заграв суттєво корисніше. Київ нагадав кубковий матч з Шахтарем – за самовіддачею, добротним виконанням своїх ролей більшістю гравців, незламним характером, моментами красивої гри. На полі була по суті одна команда, інша мучилася а-ля Кадірі. Заслужено перемога тих, хто не боїться і знає, як грати у позиційний футбол навіть проти двоповерхових автобусів.