УКР РУС

Динамо – Маріуполь: Київ награв на погром, Циганкова і Бєсєдіна окриляє збірна, Кадар скористався травмою Попова

24 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо розгромило Маріуполь (3:0) у 15-му турі чемпіонату України 2019/20. Рахунок і огляд матчу УПЛ читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – Маріуполь на "Футбол 24", стартував о 17:00. Кияни виграли 5 попередніх дуелей з азовцями. На полі динамівців їхня перевага взагалі космічна (21 перемога і 2 нічиї, 61:8 різниця). Водночас у попередньому матчі чемпіонату проти Шахтаря команда Михайличенка перервала свою безпрограшну серію і до звітної зустрічі посідала 4-е місце. Маріуполь набрав лише 1 бал за останні 3 тижні, тож покинув єврокубкову шістку після перемоги Олімпіка над Карпатами.

Динамо – Маріуполь: онлайн-трансляція матчу УПЛ

За практично порожніх трибун на морозному НСК Олімпійський команди непогано рухались, кияни – комбінували, Кадар, який повернувся в основу після майже двомісячної відсутності, кілька разів відмінно грав на перехопленнях, але перший удар ми побачили лише на 8-й хвилині. Циганков недуже вдало пробив з льоту. Стіночка Шепелєва з партнером по лівому флангу привела до вривання Миколенка у штрафний. Яворський ненароком пробив по своїх воротах після прострілу Віталія, проте Гальчук витягнув. Шабанов подарував м'яч у центрі поля, Тищенко виграв силову боротьбу, Вакула розігнав атаку, а Чурко поцілив у зовнішній бік сітки.

Динамо – Маріуполь – 3:0 – відео голів та огляд матчу

Гості в перші 15 хвилин сміливо комбінували на половині поля киян, раз за разом перехоплюючи м'ячі поближче до чужих воріт. Щільний інтенсивний пресинг азовців спрацьовував відмінно. Суддя Пасхал відверто давав грати у британському стилі, не реагуючи на більшість падінь киян. Вакула по дузі пробив здалеку – снаряд небезпечно для Бущана опускався на ворота. Класна атака Динамо привела до першого взяття воріт на 21-й. Бущан дальнім пасом знайшов Буяльського, той виграв верхову боротьбу. Скидання підхопив Бєсєдін і видав на хід Циганкову, а простріл Віктора замкнув Віталій, випередивши і Дава, і Яворського.

На 24-й Бєсєдін знову проявив хист плеймейкера, розрізавши лінії суперника пасом на хід Шепелєву. Володимир змістився під удар з правої, але перекрутив у дальній кут. І знову Артем виграє підбирання, тягне м'яч та цього разу пробиває – Гальчук на місці. Циганков розкішною діагоналлю вивів Де Пену на удар. Карлос провалив спробу удару в дотик. Бущан закинув на хід Миколенку, той пройшов у напівфланг і навісив. Циганков замикав, але не влучив головою з кількох метрів. Той же Віктор своєчасним пасом кинув у прорив Караваєва, простріл під удар Буяльському – сейв Гальчука, хоча йшов удар у протихід.

Чергова швидка атака в 3 ходи завершилася невлучним обвідним ударом Циганкова. А непогано Буяльський закидав за спини після того, як Сидорчук виграв боротьбу. Бєсєдін через тих же центральних півзахисників красиво довів м'яч до Циганкова, але Віктор впав після легкого поштовху Дава. Знову Артем розігрує, цього разу ліворуч. Буяльський вривався у штрафний і пробивав, але не влучив у ближній кут. За ударами 11:2, за влучаннями 3:0. Крім стартової третини тайму, Динамо повністю домінувало в першій половині.

Сидорчук необачно віддавав назад, Чурко перехопив і пробив – перший удар Маріуполя у площину воріт на 48-й спокійно взяв Бущан. Бєсєдін після пасу Шепелєва ідеально виклав м'яч на вільного Де Пену, проте Карлос так довго не пробивав, що дозволив Дава накрити себе. Буяльський переводить на Де Пену, простріл з лівого краю завершився підкатом Яворського, після чого Гальчуку знову довелося рятувати. Кадар вчергове почав атаку. Сидорчук виграв боротьбу, Де Пена видав класний пас на Циганкова. Віктор погано прийняв м'яч і дав воротарю зіграти на випередження.

Миколенка двічі поспіль залишали у штрафному азовців на самоті. Після пасу Циганкова Віталій вирішив зіграти небанально – Гальчук потягнув удар у ближній. Сидорчук пробив з льоту, воротар перевів круглого в стійку. Циганков з кутового подав, Караваєв також через руки кіпера поцілив у каркас воріт – цього разу поперечка. Фомін замінив Яворського. Форвард замість захисника. Чурко спробував закрутити з кутового. Бущану заважав Дава, але Георгій впевнено витягнув з-під поперечини. Як же побачив Миколенко зовсім вільного Шапаренка, який замінив Караваєва. Микола у дотику віддав на Бєсєдіна, але Артем не змусив Гальчука понервувати, втративши темп атаки.

Циганкову дозволили пройти з м'ячем у штрафний. Удар низом виявився надто слабким. Вербіч вийшов замість Де Пени, і майже відразу динамівці забили вдруге. Словенець і почав гольову атаку. Шепелєв підхопив м'яч, протягнув і знайшов Бєсєдіна, той п'ятою відкотив, а Циганков замкнув з меж воротарського. Шапаренко з правого флангу протягнув снаряд, віддав на Сидорчука. Сергій у розріз на Вербіча, а Беньямін, хоч і не найкращим чином обробив м'яч, розібрався з воротарем – це 3:0.

Соль вийшов на останні 10 хвилин. Кащук – заміна від Бабича. Молодіжний чемпіон світу відразу ж пройшов 3-4 суперників, але Шабанов перехопив його пас. Швидку атаку розігнав Циганков, партнери довели до удару Вербіча, однак словенець з меж штрафного не влучив у ворота. Соль опинився геть відкритим у воротарському, але Миколенку не вистачило двох спроб, аби знайти Франа прострілом з флангу. Динамо повертається в зону Ліги чемпіонів, обходячи Зорю та Десну на 2 і 3 бали. Маріуполь опускається на 7-й рядок, а там уже і Колос підтискає – в обох команд по 17 очок.

Циганков і Бєсєдін заводять атаку після успіху у збірній України

Атака киян не завжди приймала бездоганні рішення на завершальній стадії, але всі ті розіграші, паси та ідеї, що цьому передували, були на найвищому рівні. Безумовно, Маріуполь, який старався грати сам і не завжди встигав за швидкістю думки опонентів, надавав господарям значно більше простору, ніж у Лізі Європи, а там вже наступного тижня вирішальний матч у Мальме. Однак Циганков і Бєсєдін дуже сподобалися. Автори асисту та рятівного гола збірної України у виїзному матчі проти Сербії сьогодні знову відігравали перші ролі.

Артем зміщувався у глибину на обидва фланги (частіше праворуч, звідти і прийшов перший гол), вигравав м'ячі та часто брав на себе роль плеймейкера, де виглядав навіть органічніше, ніж на місці завершувача атак. Так, його удари бажали кращого, але Бєсєдін компенсував це розкішним підіграванням партнерам, захмарною самовіддачею у пресингу та боротьбі. Віктора також заносило в центр, і ці ходи спричиняли ступор у гостей. Циганков вміло розганяв атаки, а коли партнери один за одним відмовлялись завершувати гру, зробив це сам на позиції центрфорварда.

Віце-капітан не провів ідеальний матч, ні. Моментами №15 Динамо діяв поспішно, іноді підводила техніка, але він все одно був ключовим. Перший результативний пас у його стилі, гол а-ля Вербіч (це вінгер з протилежного флангу полюбляє опинятися на вістрі атаки). Та й загалом Циганков видав такий інтенсив в атаці, що заслуговує похвали за цей матч. Безліч проходів з м'ячем, ривків, пасів на партнерів. Створював моменти сам, не боявся брати ініціативу на себе, коли треба було завершувати. Дальні та середні удари не дуже пішли, але будемо вважати, що залишив їх на Мальме.

Центр поля Динамо домінує – всі ходи Михайличенка спрацювали

Сильний матч провела середня лінія киян. Буяльський був критично важливим у фінальній третині поля (Віталій міг і хет-трик за тайм оформити), Сидорчук відповідав за відбір, перехоплення та єдиноборства, хоча встиг ще й відзначитися асистом, Шепелєв конструював атаки з глибини, ділячи цю роль разом з Кадаром, встигав працювати на оборону, а після заміни Буяльського іноді брав на себе його роль, організувавши взяття воріт, яке остаточно зняло всі питання. Вийшов Шапаренко (о диво, заміни на 62-й Михайличенко вміє робити) і також додав барв атакам.

Віддав передгольовий пас, добре рухався і відкривався. Прекрасно взаємодіяв з Циганковим і Вербічем. Останній уже за 5 хвилин на полі встиг відзначитися, почавши і завершивши гольову атаку. Більшість замін (у Соля просто не було часу), як і тактичних рішень тренерського штабу, сьогодні спрацювали. Коли потрібно було, динамівці інтенсивно тиснули і пресингували, моментами брали паузу, але потім Циганков і компанія знову фонтанували ідеями. Якби хоча б половину їх втілити, можна було цілком повторити історичний рекорд протистояння (9:0). Та і самі кияни не завжди були вбивчими, і воротар Гальчук проводив розкішний матч.

Є питання лише до двох гравців киян

Караваєв моментами не справлявся з пасами за спину та проходами швидких технічних азовців. Олександр традиційно більше працював на атаку, ніж відпрацьовував у захисті, але і там цього разу залишався в тіні Миколенка. Важко знаходити якийсь негатив у матчі проти команди, що не створила жодного реального моменту, однак радше за все проти Мальме вийде Кендзьора – Томаш сьогодні якраз відпочив.

В атаці випадав Де Пена. Карлос оформив покер у товариському матчі проти команди з нижчої ліги, але після подібних феєричних спарингів зазвичай губиться в офіційних зустрічах, коли знаходить більший опір суперника. Уругваєць був зобов'язаний вирішувати долю кількох епізодів, однак замість голів ми побачили хибні рішення, якусь незрозумілу повільність і нервовість – полегшення для господарів прийшло лише з заміною вінгера на Вербіча.

Кадар відсвяткував ювілей солідною грою

Тамаш відіграв 100-й матч за Динамо, вийшовши на позиції лівого центрального захисника. Шабанов відійшов на місце Дениса Попова, який отримав травму в молодіжній збірній і має повернутися через 10 днів. Артему було не зовсім комфортно на цій позиції, і він майже привіз момент на свої ворота. Кадар же зіграв практично ідеальний матч – підчищав за партнерами, грав на перехопленнях, стелився в підкатах, вигравав боротьбу на стандартах – словом, читав гру відмінно. Традиційно віддав багато передач з просуванням вперед, майстерно керуючи атакувальною грою своїм першим пасом.

Безумовно, став найкращим серед захисників на зло численним хейтерам. Якщо продовжить у тому ж дусі, в Михайличенка буде нова дилема – знову переводити Шабанова не нерідну позицію правого центрбека чи продовжити довіряти Попову після видужання. До слова, одним ювілеєм Кадара Динамо не обмежилося. Кияни здобули 340-у домашню перемогу в УПЛ. Віктор Циганков забив свій 40-й м'яч у Прем'єр-лізі. Команда Михайличенка довела гольову серію в домашніх іграх до 12-и турів (20 результативних ударів загалом), завдавши Маріуполю 30-ї поразки в 70-му матчі при Бабичі.