УКР РУС

Динамо Київ – Динамо Брест: Мілевський і Хачеріді складають зброю, феєрія віце-чемпіона світу та інших киян

27 січня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо Київ розбило Динамо Брест (3:0), вигравши свій 5-й поєдинок на турецьких зборах в Белеку. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч 27 січня 2020

Динамо Київ – Динамо Брест – 3:0

Голи: Піваріч, 22, 36, Дуелунд, 74

Динамо Київ: Бущан (Бойко, 46) – Караваєв (Кендзьора, 46), Забарний (Попов, 46), Кадар (Сирота, 46), Вівчаренко (Миколенко, 46) – Андрієвський (Шепелєв, 46), Кадірі (Сидорчук, 46) – Буяльський (Цітаішвілі. 46), Шапаренко (Дуелунд, 46), Піваріч (Де Пена, 46) – Каргбо (Соль, 46)

Після першої поразки в 2020 році Динамо чекав черговий непростий суперник. Чемпіони Білорусі з колишніми лідерами динамівців Артемом Мілевським і Євгеном Хачеріді у складі статистично кращі за команду Михайличенка за середньою кількістю голів, у пресингу та єдиноборствах. Динамо Брест свій дебютний матч у 2020-му звело внічию з Маріуполем (2:2). У тій зустрічі голом відзначився Мілевський, а Хачеріді вийшов на поле вперше з 2018-го. Клуб з Бреста прагнув взяти реванш за принизливу поразку (0:7) понад дворічної давнини.

Динамо Київ – Динамо Брест: онлайн-трансляція матчу проти Мілевського і Хачеріді

Новачок Динамо Каргбо дебютував на позиції форварда, позаяк Русин не потрапив у заявку на гру. Саме Ібрагім і завдав швидкого першого удару в матчі. Кадар почав атаку, Шапаренко продерся і віддав партнеру, але дальній постріл виявився не дуже прицільним. Буяльський і Нойок (третій український легіонер у білорусів) не найкращим чином виконали штрафні удари. Мілевський віддав парочку гострих пасів, але партнери не продовжили задуми свого новоспеченого капітана. Каргбо декілька разів отримував непогані передачі від Шапаренка, але також не міг дати хід атакам.

Динамо – Динамо Брест – 3:0 – відео голів

Швидко вивели білоруси м'яч лівим флангом. Забарний викинувся закривати зону Караваєва і відкрив простір для Бакая. Добре, що Кадар встиг зміститися і накрити удар. Вівчаренко спробував пробити здалеку після ненавмисної гри рукою – знову повз ціль. А ось перший же влучний удар завершився голом на 22-й хвилині. Караваєв пройшов 4-х захисників і прорізав оборону Бреста. Удари Буяльського і Андрієвського заблокував двічі поспіль Хачеріді, а ось Піваріч потужно пробив у дальній кут. Шапаренко розкішним пасом розрізав захисні порядки суперника, але Каргбо не влучив у дальній.

Класне закидання за спини. Один лише Кадірі імітував спробу наздогнати суперника – Бущану довелося рятувати в ефектному стрибку. Буяльському і Піварічу дістається по ногах. Схоже, що не готове фізично Динамо Брест – відмовилися від інтенсивного пресингу, зате багатенько браку в передачах і грубощів. Кадар блискучим пасом зі своєї половини знайшов Піваріча, а Йосіп головою перекинув голкіпера, який дещо загубив ворота. У хорвата вже 2 голи плюс пас. Найрезультативнішим гравцем перших зборів став лівий захисник, який перекваліфікувався у флангового півзахисника. Динамо двічі забило, змусивши суперника помилитися і подарувати простір.

По перерві Динамо Брест почало зі спроб інтенсивніше працювати у пресингу і не давати киянам так легко розігрувати атаки, починаючи зі своєї половини. Утім, команда Михайличенка спробувала тиснути на лівий фланг суперника, куди зміщувалися Дуелунд і Де Пена. Саме данець пасом з носка знайшов Цітаішвілі у штрафному – удар Гіо заблокували. Постріл же Карлоса зі стандарту парирував воротар. Запропонували кияни і оригінальний розіграш штрафного. Сидорчук замикав дальню стійку, а ось у воротарському виграти верх уже не дозволили. Дуелунд виправдано пробив здалеку – мінімальний промах.

Відзначаємо, як Сирота декілька разів блискуче діяв у відборі поблизу своїх воріт. А ось Бойко помилився на виході – Брест пробачив ударом вище з кількох метрів. І знову розкішний момент втрачають білоруси. На 72-й легко прорізали центр поля киян, перевели ліворуч, а там стався промах з позиції, з якої Піваріч забив перший гол. Сирота почав атаку, вигравши силову боротьбу на чужій половині. Шепелєв продовжив і завершив її майстерною грою на паузі – Дуелунд віддячив Володимиру за ідеальний пас під удар з межі штрафного. Цітаівілі спробував обвести воротаря – вище. Шепелєв знову потягнув м'яч і віддав, але цього разу Міккі нарвався на блок.

Кендзьора подав, Дуелунд скинув, однак Соль надто слабко пробив у захисника. Сидорчук грубо зіграв, а коли спробував перепросити, опонент почав простягувати до нього руки. У бійку сутичка не переросла. Масована атака з тонкими передачами від киян завершилася ударом капітана в руки голкіперу. Де Пена пробив здалеку, проте не влучив у верхній кут. Бойко виручив після удару зі штрафного. У підсумку розгром 3:0. Дуелунд та Піваріч стають найкращими бомбардирами зборів – лише в легіонерів Динамо по 2 забиті з гри голи (у Русина стільки ж загалом, але один з пенальті).

Динамо Брест розчарувало – Нойок загубився, Хачеріді та Мілевський не провалилися і не вразили

Невідомо, чи так зміна головного тренера після чемпіонського сезону позначилася, чи просто команда важко втягується в сезон. Та нічого з того, що принесло перше золото в історії, сьогодні ми практично не побачили. Посередній Нойок дозволяв розгулятися Шапаренку і тільки шукав свій могутній удар. Стоячий футбол від Мілевського, котрий, утім, і так видав декілька смачних пасів в атаку а-ля Рикун. Самовідданий Хачеріді, якого збивали з ніг ударами колишніх партнерів, але і цього було мало. Євген справляв враження дещо повільного гравця, далекого від ідеальних кондицій, але у гольових помилках екс-динамівець не засвітився, навпаки, діяв доволі надійно в умовах розмірених позиційних атак віце-лідера УПЛ.

По перерві команда Ковальчука зарухалася, нав'язала боротьбу, почала створювати моменти і змушувати помилятися Динамо К на його половині але все одно поступалися, навіть в рахунку. Від Бреста, що програв лише матч за весь попередній сезон, чекали більшого. І у плані пресингу, і в креативі, і в обороні. Чемпіони Білорусі виглядали так, як Нефтчі в першому таймі чи Вардар. Також це трохи нагадало побиття Ворскли в Полтаві (5:0) Київським катком їх просто переїхали, але суперник – зовсім не готовий фізично, тож команді Михайличенка просто дозволили зіграти в її улюблений футбол – коли можна вільно дихати без особливого тиску, а суперник сам помиляється і розкривається під пресингом.

Піваріч як головне відкриття зборів, Дуелунд десь близько

Доки багато з футбольного світу України кричить, що йому потрібно виходити на трансферний ринок у пошуках "десятки" чи нових форвардів, Динамо компенсує відсутність природженого №9 появою оригінальних бомбардирів. Два легіонери, які показують стабільно цікавий футбол на цих зборах, мало грали останній рік. То травми, то реабілітація в дублі, то висока конкуренція просто не дозволяли їм проявити себе. Йосіп Піваріч ніколи не виглядав сильніше за Миколенка на позиції лівого оборонця, але взимку 2020-го він розкрився як яскравий гравець атакувального плану.

Віце-чемпіон світу 2018 ніколи не забивав за Динамо в офіційних матчах, виконав тільки 5 асистів за понад 40 ігор. У першій зустрічі нового року проти Легії він знову не вразив у захисті, та нема так зле, аби на добре не вийшло. Вербіч долучився до Циганкова у лазареті, тож довелося ставити Піваріча на фланг атаки. І Йосіп почав там діяти дивовижно впевнено. Гольовий пас і постійна загроза воротам Вардара. Дубль проти Динамо Брест, коли діяв як справжній хижак атаки.

Так, варто враховувати рівень суперників, та все ж. Ніхто з лівих вінгерів киян так продуктивно в атаці не діяв – ні Де Пена, ні Каргбо, ні Вербіч. Карлос, до слова, раніше теж вибухнув на цій позиції зовсім несподівано для всіх. Інше питання в тому, що у хорвата контракт до літа 2020-го. І тут або продавати вже, або робити ставку на 30-річного гравця, пропонуючи йому нову угоду. Бо награвати заради кількох місяців участі в УПЛ і Кубку України футболіста для чужої команд – якось нерозумно.

Відзначаємо і дуплет голів-близнюків Дуелунда. Він також довго лікувався, а коли видужав, складалося враження, що Михайличенку і не потрібен. Зараз Міккел грає все впевненіше і показує, чому його придбали за немалі гроші (якщо Піваріч коштував 2 млн євро, то на 8 років молодший данець приходив за всі 4 мільйони). Поставлений удар із середньої дистанції, зарядженість на атаку, гострий пас, вміння комбінувати з партнерами, готовність до чорнової роботи. Перший гол Дуелунда – пас Караваєва і пропускання Буяльського. Другий зробив Шепелєв (уже не перший асист універсального опорника киян). Та, звісно, окрасою були удари данця. Новий основний плеймейкер Динамо?

Шепелєв, Караваєв, Кадірі та Шапаренко проводять свої найкращі матчі 2020

Уся команда заслуговує похвали за свою гру. Та особливо додали Шепелєв і Шапаренко в центрі поля, яким тільки дай свободу – почнуть розривати. Паси Миколи у фінальну третину поля. Протягування м'яча і тонке відчуття моменту Володимира. Їхньою проблемою є фізична готовність, якої не завжди вистачає, та нестабільність. Дуже схоже, що тут проблеми на ментальному рівні – якщо не йде, то не йде, характеру переламати ситуацію часто не вистачає. І самим півзахисникам потрібно ще багато працювати (одному 21, іншому 22, тож перспективу ще не втрачено), і тренерам. Якщо обидві сторони досягнуть гармонії і повної взаємодовіри, може бути цікаво.

Буяльський сьогодні тільки номінально закривав позицію правого вінгера. Насправді весь край закривав Караваєв, і це працювало. Олександр був дуже корисним в атакувальних діях, встигав і в оборону повертатися. А ось Віталій часто відтягувався навіть ліворуч, залишаючи місце на цьому краю для Шапаренка. Після перерви вже іншого атакувального хавбека Дуелунда тягнуло праворуч, і ці непомітні, здавалось би, зміни створювали великі труднощі суперникам. Дуже багато боротьби і підбирань виграв Кадірі, який і з м'ячем виглядав краще, ніж зазвичай. Відчутно додають інші виконавці. На диво злагоджено і без провалів команда виглядала в усіх лініях. Чудовим сигналом є варіативність в атаці – проходять і через центр, і через фланги.

Захист Динамо – гармонійно і креативно

Також варто відзначити гру Кадара, Сироти, Забарного, Вівчаренка, Кендзьори, Миколенка. Суперник змушений був здебільшого бабахати здалеку. І це заслуга злагодженої роботи центрбеків та крайків, які активно вмикалися в атаки і встигали ззаду. Якщо до того, що Попов вигризає всі м'ячі, а іноді з ногами суперників, ми вже звикли, то молоді вихованці в центрі захисту також показали клас. Безпечна солідна гра: багато відбирань, підкатів, перехоплень, підключення в атаки.

Ну, і особливо варто відзначити знову надійного Кадара. Угорський центрбек віддав розкішний гольовий пас – один з небагатьох гравців у цій команді, який може так вирізати. Підчищав Тамаш і в обороні, діючи дуже впевнено та чисто. А серед центральних захисників у цьому Динамо немає футболістів, які настільки ж активно, розумно, сміливо й успішно рухали м'яч уперед. Проти закритих і не динамічних команд (а таким нині постало Динамо Брест) це саме те, що лікар прописав.

Михайличенко шукає нові варіанти, тренерську роботу видно

Диверсифікація атакувального постачання, мабуть одне з головних завдань тренерського штабу. Проблеми з форвардами та реалізацією (команда відчутно не добирає "своїх" голів, тоді як конкуренти, які створюють менше, забивають більше), залежність від форми і настрою Циганкова та Вербіча (згадайте, що сталося з Динамо в ЛЧ проти Брюгге, коли Віктор так само пропустив збори), пошук оптимальних поєднань у центрі поля для різних сценаріїв гри і під тактику різних суперників. Михайличенко вважає, що відсутність якогось одного забивного гравця на цих зборах – добрий знак, і з ним можна погодитися.

Видно, що тренерський штаб напрацьовує різноманітність ігрових варіантів. Суперники досить вдало підібрані під тактичні та навчальні завдання. Не потрібно вішати зайвих собак на того ж Соля. Так, Фран не забиває і виглядає не таким впевненим, як Русин. Однак він виконує великий обсяг роботи над створенням атак і вільних зон. Таким чином, наприклад, сьогодні забивав Дуелунд. Просто праця іспанця не завжди помітна тим, хто дивиться тільки за футболістами з м'ячем. Крім того, в Динамо все ще існує проблема з доведенням снарядів до форвардів, і над цим мають активно попрацювати вже передусім на других зборах.