УКР РУС

Динамо – Астана: анонс матчу Ліги Європи

20 вересня 2018 Читать на русском

Динамо приймає Астану в рамках 1-го туру групового етапу Ліги Європи 2018/19. Анонс поєдинку читайте на "Футбол 24".

Динамо – Астана

20 вересня, 19:55, Київ, НСК Олімпійський

Головний арбітр: Халіс Озках'я (Туреччина)

Телетрансляція на телеканалі "Футбол 1", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24"

Динамо – Астана: де дивитися матч Ліги Європи

Україна продовжує свій вступ у євросезон: вчора нічийним матчем проти Хоффенхайма Шахтар розпочав новий розіграш Ліги чемпіонів, а сьогодні Динамо відкриє Лігу Європи. До цієї величної події кияни підійшли із катастрофічними, як для себе, результатами: вони не виграли жоден із останніх п'яти матчів, при цьому знаходячись на передостанньому місці УПЛ за забитими голами. Всього за місяць "біло-сині" перетворилися із фаворита чемпіонату й претендента на ЛЧ у команду, яка відстає від головного конкурента вже на сім очок (нехай і з грою в запасі) й виступає в ЛЄ. Головний тренер Олександр Хацкевич навіть поривався піти у відставку, однак зберіг свій пост – не в останню чергу завдяки футболістам, які прийняли його сторону й сподівались завершити чорну смугу в поєдинку проти Зорі. "Не вийшло, не фартонуло" (с) – у Запоріжжі сталася нічия, тому планове змиття ганьби гравці перенесли на сьогодні.

"Бувають такі матчі, коли нічого не можеш вдіяти", – Піваріч про збірну Хорватії, Динамо та земляка з Астани

Динамо Київ не виграло жоден із п'яти останніх матчів

Наскільки результати Динамо відповідають його класу й хто в них більш винний – питання спеціальної олімпіади, але факт залишається фактом: "біло-сині" близькі до того, щоб провалити сезон вже у вересні. Підсолодити гірку пілюльку, а заодно й завести команду може саме Ліга Європи, у якій зібрались непрості, але прохідні суперники. Особливо важливим є перший матч, в якому кияни прийматимуть Астану – її потрібно перемагати (бажано – з великим рахунком), адже футболісти серйозно заборгували своїм вболівальникам. В турнірному плані три очки на старті також не завадять, адже у матчах проти Ренна може статись усіляке – все ж, чемпіонат у нього топовий. Та й у Казахстані всі команди, крім господарів, традиційно грають жахливо.

Бєсєдін: Ми – Динамо, і зобов’язані перемагати Астану, як і решту команд

Астана – одна із темних конячок групи K. За класом та бюджетом вона суттєво поступається і Динамо, і Ренну, але її команда має вражаючий європейський досвід – чотири сезони поспіль "жовто-сині" виступають на груповому етапі ЛЄ і навіть ЛЧ, а в минулому сезоні вони вийшли у плей-офф і дали бій Спортінгу, розкатавши у Лісабоні веселі 3:3. Особливо важка ця команда вдома – з 2014 по 2017-й рік казахи не програли жодного домашнього матчу в єврокубках, примудрившись оформити нічию навіть з мадридським Атлетіко та Бенфікою. В рідній країні Астана взагалі недосяжна – за дев'ять років свого існування вона взяла чотири останні чемпіонства та два срібла, а також стала володарем трьох Кубків і трьох Суперкубків. Звісно, все це не робить "столичних" грандом європейського футболу, однак закидати шапками цей колектив просто неприпустимо.

Гравці Астани зібралися навколо Григорія Бабаяна – в.о. головного тренера

Головним тренером Астани є відомий український фахівець Роман Григорчук – точніше, він прописаний там як головний тренер. Де-факто командою керує його помічник Григорій Бабаян, в той час як сам Григорчук покинув Казахстан "за особистими обставинами" – ніби-то тимчасово, хоча чутки говорять про те, що він не підійшов клубу й вже не повернеться назад. Точних сроків свого повернення ні тренер, ні керівництво не називають, але це точно не станеться в матчі проти Динамо. У Бабаяна поки що все йде непогано – за місяць роботи він вивів клуб у груповий етап Ліги Європи, здолавши опір АПОЕЛа (хоча й програв першу зустріч), а у чемпіонаті розгромив одного з аутсайдерів. Втім, останній поєдинок проти середняка казаської першості – Кайсара – завершився несподіваною домашньою нічиєю.

Тренер Астани Глущенко: У Казахстані дуже задоволені, що приїде київське Динамо

Статистика протистояння та цікаві факти

1. Динамо та Астана жодного разу не грали між собою – сьогодні відбудеться їх дебютна зустріч. Більше того – Астана ніколи не грала проти українських клубів.

2. Динамо провело 2 матчі проти казаських клубів – обидва проти Актобе у плей-офф Ліги Європи 2013/2014. Вдома казахи дали бій та програли з рахунком 2:3, однак у Києві зазнали нищівного розгрому – 5:1.

3. До матчу проти Кайсара Астана не провела жодної гри за 21 день – втім, відразу 17 її футболістів виступали за свої збірні.

4. Асистент головного тренера Динамо Максим Шацьких у 2009 році провів за Астану 16 матчів, забивши 9 голів та взявши срібні медалі чемпіонату.

5. Головний тренер Динамо Олександр Хацкевич добре знає футболіста Астани Івана Маєвського – в часи керування ним збірною Білорусі Маєвський провів 11 матчів у його команді.

6. За Астану грає український захисник Сергій Малий, вихований у системі луганського футболу. Він навіть провів два матчі за Зорю у сезоні 2009/2010, однак він більш відомий за виступами у білоцерківському Арсеналі.

Астана: президентський суперклуб, який тренує Григорчук – все, що потрібно знати про суперника Динамо в Лізі Європи

Кадрова ситуація

Якщо порівнювати із ситуацією перед матчем проти Зорі, то у Динамо нічого не змінилось. Артем Бєсєдін, не дивлячись на всі обіцянки видужати до гри з Астаною та покращення у справі відновлення від травми, поки що не працює у загальній групі – лікарі навіть не знають сроків його повернення. Всі інші футболісти готувалися у штатному режимі. Астана ж до матчу проти Динамо підійшла без кадрових втрат, при цьому давши в останній грі відпочинок своїм лідерам.

"Гармаш все розуміє, але він має виконувати мої вимоги на полі", – Хацкевич

Марін Томасов – лідер атак Астани

Орієнтовні склади на матч Динамо – Астана

Динамо: Бойко, Піваріч, Кадар, Бурда, Кендзьора, Буяльський, Сидорчук, Вербіч, Шапаренко, Циганков, Супряга

Астана: Еріч, Шомко, Анічіч, Постніков, Рукавіна, Кляйнхаслер, Маєвський, Педро Енріке, Мужиков, Томасов, Кабананга

Прогноз Футбол 24 – 2:1

Від Динамо вимагають лише перемоги, а враховуючи нетитуловане ім'я суперника – ще й розгрому. Втім, потрібно залишатись об'єктивним: кияни знаходяться явно не у тій формі, щоб здобувати крупні звитяги, адже немає ні основного форварда, ні яскравого плеймейкера у хорошій формі (Гармаш, ау!), ні стабільної непривізної оборони. Крім того, у динамівців непростий суперник – набагато сильніший, ніж луганська Зоря, в якої виграти так і не вдалося. Словом, немає жодних передумов до легкого матчу, в якому Динамо вчергове б винесло колгосп – ні, нас чекає дуже важкий поєдинок.

Динамо Київ – фаворит матчу Ліги Європи проти Астани

Втім, у Лізі Європи ніхто й не обіцяв прогулянок по Діснейленду: тут усі команди потужні, і Динамо – не виключення. Так, кияни мають певні негаразди, але, все ж, їх склад більш ніж у двічі дорожчий за казаський, а досвіду у футболістів взагалі через край – Піваріч, наприклад, є діючим віце-чемпіоном світу. Та й в цілому виправдань невдачі бути не може – Динамо повинно перемагати Астану за будь-яку ціну.

Бойко: Гравці Динамо повністю готові та впевнені в своїх силах

Враховуючи височенну мотивацію, вищий клас та більший досвід топ-матчів, можна впевнено називати підопічних Олександра Хацкевича фаворитами. Тепер це треба довести на футбольному полі.