УКР РУС

"Динамо" – "Шахтар". Матч невиправданих надій

22 квітня 2017 Читать на русском
Автор: Сергій Горбаченко

Матч 26-го туру УПЛ "Динамо" – "Шахтар" міг стати святом українського футболу, але не став.

Протистояння київського "Динамо" і донецького "Шахтаря" в українському чемпіонаті – це найбільш очікуваний поєдинок для всіх футбольних вболівальників. Градус протистояння ще задовго до матчу підігрівається вітчизняними журналістами, а незвично велика для чемпіонату України кількість глядачів на трибунах спонукає футболістів до самовіддачі на 110 відсотків. В цих матчах інтенсивність гри, кількість гольових моментів, боротьби, емоцій завжди знаходиться на найвищому рівні. Чи побачили все це ми у вчорашній грі на НСК "Олімпійський"? На жаль, ні.

Чому так сталося? Чому найочікуваніше протистояння сезону потрапило до когорти нудних матчів, які навряд чимось запам’ятаються вболівальникам? Головна причина – швидкий забитий м’яч "Шахтаря". Так, саме гол "гірників" на 12-й хвилині матчу вплинув на те, що ми побачили у підсумку.

Донецький "Шахтар" невимушено забив свій гол на 12-й хвилині і через 4 хвилини мав можливість подвоїти рахунок після виходу Бернарда на побачення з Максимом Ковалем. Голкіпер "Динамо" врятував киян від другого пропущеного м’яча. Після цього вболівальникам на трибунах довелось чекати на удар в площину воріт 63 (!) хвилини матчу. Для "Динамо" це взагалі був перший влучний удар по воротах Андрія Пятова, а на табло йшла 79 (!) хвилина матчу. З лінії штрафного майданчика пробив Пантіч, але не зміг з лівої ноги поцілити у кут воріт "Шахтаря" і цей удар став легкою здобиччю Андрія Пятова. З епізодів, які ще вкарбувалися у пам'ять, можна згадати 8 офсайдів у "Динамо" і подачі кутових Циганкова на протилежний фланг. На цьому все.

Португальський наставник "Шахтаря" Паулу Фонсека на післяматчевій пресс-конференції відзначив, що "Динамо" у другому таймі більше атакувало і контролювало м’яч, проте "Шахтар" почував себе досить безпечно біля своїх воріт.

"Гірники", забивши першими, перебудувались і віддали м’яч киянам, розраховуючи на швидкісні контратаки. В "Динамо" не виходили позиційні атаки, "Шахтарю" не вдавалося вибігти в контратаку. Тому майже 52 тисячі вболівальників, які прийшли на стадіон, змушені були спостерігати за потугами киян пройти насичений дисциплінований захист "Шахтаря". Динамівці займалися переведенням м’яча з флангу на фланг, але швидкості у діях підопічних Сергія Реброва не вистачало, щоб хоч якось потурбувати захист "помаранчево-чорних". Від того всі і побачили картину, де одні не можуть, а інші не хочуть.

Чи виправдав цей матч сподівання вболівальників? Аж ніяк. "Шахтар" здобув прагматичну перемогу абсолютно заслужено, але цей матч в цілому не можна назвати тим, що подобається вболівальникам.

Після поєдинку спантеличені побаченим люди покидали стадіон з відчуттям спустошеності. І це відчуття не від того, що домашня команда програла, або ж що "Динамо" вже точно не світить чемпіонство. Це відчуття було тому що грандіозне шоу, на яке прийшло подивитись стільки людей, просто не виправдало очікувань. 3 удари в площину воріт – це все, що побачили вболівальники в п’ятницю за 90 хвилин гри.

Після такого футболу у вихідні дні зі спокійним серцем тепер можна їхати на городи, дачі, гуляти весілля та займатися іншими справами.

П.С. Розчарування – це наслідок ошуканих очікувань і невиправданих надій.

Нагадаємо, “Шахтар” мінімально переміг “Динамо”. Дивіться відео гола і огляд матчу. Сергій Ребров та Паулу Фонсека прокоментували результат зустрічі. Матч відвідали рекордне число вболівальників за останні два сезони.