УКР РУС

Динамо – Шахтар: фактор Фреда та цифри, які доводять закономірність поразки киян в фіналі Кубка України

11 травня 2018 Читать на русском

Футбол 24 за допомогою статистики Wyscout знайшов три ключові фактори, завдяки яким Паулу Фонсека переграв Олександра Хацкевича у фіналі Кубка України (2:0).

Відсутність компактності

Ширина усереднених позицій киян в харківському поєдинку склала 42 метри, в фіналі Кубка –51. На цілих 9 (!) метрів ширше: від Піваріча до Кендзьори. У переможному матчі компактність принесла результат. У фіналі Кубка її не стало – не стало і результату.

Динамо – Шахтар – 0:2 – відео голів та огляд матчу

Відсоток володіння в Харкові у Динамо – 31%. Зараз він зріс до 49%. Можливо, в цьому і весь секрет. Компактний лад допомагає позбавляти вільних зон суперника і більш якісно оборонятися. Атакуючи, навпаки, намагаються грати ширше. Тактичне вишколення гравців Динамо залишає бажати кращого. Чому? На це натякають усереднені позиції гравців Шахтаря. 50 метрів їх ширина в Харкові, 46 – в Кубку. Важко стверджувати, що причина "горизонтальної розтягнутості" киян – результат гри суперника. Шахтар, як раз таки, перебудувався в більш вузьку формацію. Все вказує на те, що при втратах м'яча не завжди вдавалося стискати стрій. Гол Факундо результат чогось подібного. Функціональна готовність? Тактична? Це вже завдання для тренерського штабу киян.

Середня довжина передач Шахтаря в Харкові – 21,1 метра. У фіналі – 18,0. У Динамо ж навпаки приріст розміром в 1 метр.

Фактор Фреда

Кілька тижнів тому головний тренер киян пішов на сміливий крок. Динамо намагалося використовувати пресинг. Це раз. Два – це безмежна увага Шепелєва до Фреда.

Чому цього разу відмовилися від схеми, яка працювала, – відомо лише Богу і наставнику киян.

Шапаренко однозначно не виконував роль "персональщика". Він намагався грою управляти, а не ламати її суперникові.

На фото: Порівняння Шапаренка (09/05/2018) і Шепелєва (Харків, 14/04/2018)

Звичайно, порівняння не можна вважати на 100% коректним. Шапаренко відіграв на 30 хвилин менше. Однак за частиною показників, якби збереглась колишня динаміка, Микола міг би наздогнати Володимира. Не буде зайвим згадати, що кінцівку поєдинку в Харкові Шепелєв закінчував на позиції ЦП. Але певна тенденція в цьому порівнянні все ж проглядається.

Шепелєв був більш орієнтований на оборонні дії. Шапаренко – на атакувальні. Чи мав Шапаренко індивідуальне завдання, ідентичне до Шепелєва трьома тижнями раніше? З великою часткою ймовірності – ні. Шепелєв сходився з Фредом в єдиноборствах 10 разів – 8 виграних і 2 програних! Шапаренко з Фредом вступив в... 1 (!) єдиноборство.

Додаємо сюди ширшу розстановку Динамо і отримуємо "іншого Фреда".

У 30 єдиноборствах брав участь Фред в харківській грі чемпіонату, в 21 – у фіналі Кубка.
Топ-3 взаємозв'язків (передачі від і на) Фреда в Харкові: 24 Ісмаїлі (8/16), 22 Алан Патрік (9/13), 16 Ракицький (9/7).

Топ-3 Фреда в фіналі кубка: 22 Марлос (12/10), 16 Тайсон (8/8), 14 Ісмаїлі (8/6).

Якщо при щільній опіці Фред зміщувався ближче до лівого флангу, не маючи великої варіативності для продовження атак, то в фіналі Кубка бразилець мав налагоджений контакт і з Марлосом, і з Тайсоном. Як результат – зріс індекс xG * у Шахтаря з 1,29xG в Харкові до 2,16xG в Дніпрі.

* XG (Очікувані ГОЛИ)
Метрика, що показує ймовірність кожного удару завершитися голом в залежності від позиції, з якої завдається удар, дій перед ударом, частини тіла, якою удар завдається, типу атаки і т. д. Розрахунок грунтується на історичних даних. Аналіз очікуваних голів дозволяє оцінювати в першу чергу створення моментів, а не випадкову реалізацію.

Ефективність володіння м'ячем

Завдяки Фреду в Шахтаря зросла ефективність володіння м'ячем.

У Харкові чисте володіння м'ячем Шахтарем – 50 хвилин 32 секунди. Завдано 14 ударів по воротах (2 в ствір). 9 з меж штрафного. У фіналі Кубка – 36:34 хвилин. А ударів уже 18 (4 в ствір).12 з меж штрафного.

Середня тривалість володіння скоротилася з 30 секунд (в Харкові) до 23. Володіння, якого досягли чужому штрафному майданчику, виросло в кількості з 11 (в Харкові) до 16.

Фото: ФК Шахтар

Головний тренер Динамо повинен був розуміти, що не можна дозволяти суперникові швидких розіграшів м'яча. У Харкові дуже якісно створювали позиційні перешкоди – 2 удари суперника по воротах з меж штрафного майданчика, як результат.

Ставка на Шапаренка і відмова від опіки Фреда дозволили Динамо підвищити середню тривалість володіння з 16 секунд (в Харкові) до 24. Чистий час володіння зріс з 22:31 хвилин (в Харкові) до 34:33 хвилин.

Володіючи м'ячем на 12 хвилин довше, ніж в Харкові, Динамо завдало на 2 удари по воротах менше! Було 11, а стало 9. 39 атак за 22 хвилини в Харкові. 27 атак за 34 хвилини в фіналі Кубка.

Позиційні атаки – не "козир" Динамо, як власне кажучи, і Шахтаря, якщо брати до уваги два останні поєдинки між собою.

Підсумок: Fatal Error

Головний тренер Динамо любить повторювати вислів, сенс якого наступний: на полі в тій чи іншій ситуації все вирішують самі гравці. Наскільки це правильно?

Динамо мало план на гру: більше контролювати м'яч. Сам Хацкевич про це сказав. Ми можемо здогадуватися, що забезпечити контроль повинен був Шапаренко. І в цьому плані він був досить успішний. Але, випустивши Шапаренка, Хацкевич пожертвував щільною опікою Фреда.

Фото: ФК Шахтар

Звичайно, можна говорити, що обидва м'ячі – "подарунки", схожі до тих дарів, що зробили Рафінья, Толіссо і Ульрайх мадридському Реалу в обох півфіналах. Можливо.

Можна і потрібно говорити, що рівень небезпеки атак Шахтаря не був позамежним. Оборона Динамо не тріщала весь матч по швах, як два або три роки тому.

Але дивіться, що виходить:

– Динамо не дотримується більш компактної формації і розташовується більш широко з прицілом на атакувальні дії;

– у такий спосіб, на відміну від матчу в Харкові, дає Фреду більше свободи;

– у такий спосіб, створюючи своєму супернику менше позиційних перешкод, дозволяє Шахтарю на 7 секунд швидше проводити свої атаки;

– у такий спосіб, позбавляючи себе в регулярних єдиноборствах можливості повернення володіння;

– у такий спосіб, позбавляючи себе швидких випадів після перехоплень;

– у такий спосіб, змушуючи себе використовувати позиційні широкі атаки, не дотримуючись компактності;

– а це, в свою чергу, призводить до того, що Факундо з метра забиває у порожні ворота.

Фото: ФК Шахтар

234 єдиноборства нав'язало Динамо в Харкові, 182 – в фіналі Кубка! На 52 менше! Динамо в конкретно взятому матчі спочатку виходило не боротися, а грати в футбол. Сміливо. І чи не зарано на рівні фіналу відмовлятися від того, що принесло результат? Тренер вирішив, що ні.

Можливо, Хацкевич вважав, що позиційні атаки, які з боями проходять з Ворсклою, почнуть проходити проти Шахтаря.

10 "високих" підбирань і відборів було в Харкові, а стало – 7.

16 повернень володіння на чужій половині поля було в Харкові, а стало – 14.

44 перехоплення було в Харкові, а стало – 27.

Все це змусило під час атаки долати велику дистанцію до воріт суперника. У тому числі потрапляти під його пресинг. І помарки Кадара на старті поєдинку – ланки одного ланцюга. Трохи дивно чути від Хацкевича слова "клас" або "рівень", особливо в контексті його підопічних. Якщо клас в тому, що називається "більше контролювати м'яч", у бразильців вищий, то навіщо з ними в цьому змагатися? Навіщо?

У єдиноборствах ж перемогли три тижні тому. А тут і невдалий матч з Маріуполем, де Динамо "більше контролювало м'яч". Нервова гра в Полтаві, де Динамо теж "більше контролювало м'яч".

64% на 36% на користь Динамо в період з 1 по 15 хвилину. 60% на 40%, але вже на користь Шахтаря з 76 по 90+хвилину.

Грати з Шахтарем в контроль – наражатися на небезпеку. Рано ще цим молодим футболістам грати на рівних з позиції сили. Так, за деякими аспектами не можна гру назвати провальною. Але якщо індекс xG в атаці (0,61) виявився нижчим навіть від харківського поєдинку (xG 0,73), то помилка вступних даних до гри – дуже явна.