УКР РУС

Динамо – Шахтар: анонс матчу

19 травня 2018 Читать на русском

"Футбол 24" представляє анонс Класичного дербі між Динамо та Шахтарем у 32 турі УПЛ.

Динамо – Шахтар

32 тур УПЛ. 19:30. Київ, стадіон "Динамо" ім. В. Лобановського

Головний арбітр: Віталій Романов

Телетрансляція – канал "2+2", текстову онлайн-трансляцію читайте на "Футбол 24".

Цей матч УПЛ міг би стати золотим, якби не осічка Динамо у грі з Маріуполем. Шахтар у минулому турі не без проблем обіграв Верес та став достроковим чемпіоном, тож тепер для обох грандів очна зустріч є лише питанням престижу. Кияни спробують звести відрив донеччан до мінімуму (або хоча б не програти вдома), а "гірники" – відсвяткувати чемпіонство перемогою у стані головного ворога.

Динамо – Шахтар: прогноз на матч 32 туру УПЛ

Хацкевич довгий час зберігав ореол непереможності перед Фонсекою, однак у фіналі Кубка він був розвіяний. Не можна сказати, що Динамо проводило жахливу гру у Дніпрі – просто Шахтар тоді був на рівень сильнішим не тільки за киян, а і за самих себе у харківському матчі. Тим не менш, дві поразки та нічию у чемпіонаті проти Динамо "гірники" просто забов’язані доповнити своєю перемогою, адже у зворотньому випадку вони цілий рік вислуховуватимуть тролінг про несправжнього чемпіона.

Ахметов: Шахтар і далі обходитиме Динамо

Звісно, для футболістів такого класу тролінг – не загроза. Однак, кожен з футболістів Динамо та Шахтаря є максималістом, для якого питання престижу почасти є важливішим за будь-які медалі. Ця особливість є серйозною запорукою видовища у дербі, тож відсутність турнірної ваги не повинна особливо хвилювати пересічних уболівальників.

Статистика протистояння

  • Матчі Динамо та Шахтаря у чемпіонаті відзначаються непоступливістю обох команд – з 11 останніх матчів лише два завершились виграшем однієї з команд з перевагою у два і більше м’ячів.
  • В останніх 5 Класичних дербі, що відбулися в УПЛ навесні, "гірники" двічі перемагали, двічі програли та одного разу зіграли внічию.
  • В останніх 5 Класичних дербі, що відбулися в УПЛ на полі Динамо, Шахтар виграв тричі та одного разу зіграв внічию.
  • У 5 останніх дербі в рамках УПЛ, проведених на стадіоні ім. Лобановського, Динамо виграло чотири рази та одного разу зіграло внічию
  • Олександр Хацкевич в у чемпіонаті ще жодного разу не програв Паулу Фонсеці.
  • Найрезультативніший матч чемпіонату між командами відбувся у грудні 2016 року, коли гра завершилась з рахунком 3:4.
  • У Прем’єр-лізі Динамо не програє Шахтарю впродовж 4-х ігор: 3 перемоги та нічия.
  • Шахтар у чемпіонатах не забиває голів у ворота Динамо впродовж 302-х хвилин.

Динамо – Шахтар: матч вперше транслюватиметься у Фейсбук

Кадрова ситуація

Дискваліфіковані: немає

Травмовані: Гонсалес – Ордець, Зубков, Кривцов, Танковський, Бернард

Під питанням: Шепелєв, Мбокані

Не зіграють з інших причин: Фред, Тайсон

Напередодні матчу проти Шахтаря Дерліс Гонсалес та Володимир Шепелєв отримали пошкодження й займалися за індивідуальною програмою. Точно не зіграє саме парагваєць, в той час як вихід Володимира, а також Дьємерсі Мбокані, залишається під питанням. Натомість повернулися до тренувань Йосип Піваріч та Віталій Буяльський.

Фонсека: Якщо лідери покинуть Шахтар, то прийдуть нові, які зможуть їх замінити

Паулу Фонсека однозначно проведе масштабну ротацію з об'єктивних причин. До матчу проти Динамо через травми не готувались Іван Ордець, Сергій Кривцов та Олександр Зубков. Микола Матвієнко примудрився зламати ніс, однак він тренується у загальній групі й може взяти участь у грі – на відміну від Фреда і Тайсона, які, судячи з їх фото у соцмережах, вилетіли до Бразилії. Про існування Бернарда вже давно встигли забути.

Орієнтовні склади

Динамо: Бойко, Миколенко, Кадар, Бурда, Кендзьора, Гармаш, Буяльський, Вербіч, Шапаренко, Циганков, Бєсєдін

Олександр Хацкевич рідко дивує масштабними змінами – в основному вони стосуються окремих кадрових рішень по позиції. У грі проти Шахтаря не дуже віриться у те, що білоруський тренер відійде від своїх принципів, однак кілька цікавинок він може підкинути.

Буяльський може пропустити товариські матчі збірної України

Віталій Буяльський повністю відновився від травми й повинен вийти на поле, адже без нього у Хацкевича виникають проблеми з центром поля – з Маріуполем кияни зіграли внічию, а із Зорею там краще виглядав Сілас. З того ж матчу проти Зорі запам’ятався Віталій Миколенко – швидше всього, він знову змінить Піваріча, який береже себе перед чемпіонатом світу. На вістрі центрального трикутника, з огляду на пошкодження Шепелєва, знову має зіграти Микола Шапаренко.

Шахтар: Шевченко, Матвієнко, Ракицький, Хочолава, Бутко, Степаненко, Коваленко, Петряк, Алан Патрік, Марлос, Кайоде

У "гірників" і втрати об’ємніші, і мотивації менше. Місце в основі має отримати Микита Шевченко, який востаннє ставав у ворота аж у жовтні, в нічийному матчі проти Сталі – і це був його єдиний поєдинок у сезоні. У центрі захисту в пару до Ракицького вийде Давид Хочолава, адже більше просто нікому. Замість Фреда і Тайсона місце на поле повинні зайняти Віктор Коваленко та Іван Петряк відповідно.

Факундо Феррейра: У мене зараз такий вік і етап в кар'єрі, коли треба переходити в інший чемпіонат

Ісмаїлі навряд чи залишиться у Шахтарі на наступний сезон, адже італійські ЗМІ вже зараз сватають його у Ювентус. Зайвий раз наражати на травму гравця, який все одно покине клуб, Фонсеці не має сенсу, тому він зліва має перевірити Миколу Матвієнка. Факундо Феррейра вже не стане найкращим бомбардиром УПЛ за сезон в історії, тож він, ймовірно, залишить місце у старті для Оларенваджу Кайоде, якого треба переглянути у топ-матчі перед можливим викупом з оренди.

Головні протистояння

Дуже цікаво буде подивитися на протистояння Коваленка та Шапаренка – головних атакувальних проспектів України останніх трьох років. Обидва футболісти у цьому дербі будуть відігравати ключові ролі й зв’язуватимуть оборону з атакою. Коваленко більш досвідчений і краще грає позиційно, в той час як козирями Шапаренка є гарне бачення поля та швидке прийняття нестандартних рішень. Хто з них стане більш успішним в очній зустрічі – побачимо у грі.

Шапаренко: Хочемо довести, що ми не гірші за Шахтар

З тих же інтересом можна чекати протистояння Віталія Миколенка проти Богдана Бутка. В першу чергу, цікаво подивитися саме на дії Миколенка, який став найкращим футболістом минулого туру за версією InStat, проти найкращого правого захисника України. Натиск, мобільність, швидкість прийняття рішень Віталія – все це може дуже неприємно здивувати Бутка, який в обороні ніколи не був ідеальним.

Потенційний MVP матчу – Віктор Коваленко

Віктор Коваленко з перспективного проспекта давно перетворився на героя мемів про пішохідний перехід, однак навесні моментами він почав демонструвати вельми перспективний футбол. В матчі проти Ворскли він непогано рухався по полю та забив гол, а в грі проти Зорі він досить успішно задавав темп атакам Шахтаря й гарно взаємодіяв з партнерами. Цікаво, що після його заміни висока динаміка руху "гірників" у центрі, фактично, зникла.

Матч проти Динамо – черговий шанс для Віктора. Його суперниками стануть однолітки, а не досвідчені іноземці, а футбол обіцяє бути відкритим. Якщо Коваленку вдасться проявити себе з найкращої сторони, то це може принести успіх Шахтарю і стати серйозною заявкою Віктора на наступний сезон.

Прогноз Футбол 24 – 2:0

Шахтар у поточному сезоні мав проблеми як з мотивацією легіонерів, так і з рівнем гри вихованців. І ті, й інші змушені будуть грати проти Динамо, яке у рідних стінах гратиме більш-менш основним складом і прагнутиме реваншу за Кубок. У таких умовах Паулу Фонсеці буде дуже важко добитися позитивного результату, тож він, швидше всього, зосередиться на експериментах та перевірці найближчого резерву.

Буряк: Якщо Шахтар приїде в Київ не основою – це буде плювок не тільки в сторону Динамо

Португальський наставник всім усе довів саме у фіналі Кубка, а от для киян цей матч буде вкрай важливим. Крім реваншистських та гонорливих мотивів, молодим футболістам Динамо життєво необхідно знову й знову виділятися у топ-матчах, адже наразі конкуренція у складі дуже щільна. Сукупність усіх вищезазначених факторів схиляє вірити саме у перемогу Динамо.