УКР РУС

Динамо не перемогло Олександрію: дивний план Хацкевича рятує джокер, невиразна київська молодь та солідний Шаран

4 травня 2019 Читать на русском

Динамо зіграло внічию з Олександрією (1:1) у матчі 27 туру УПЛ. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – Олександрія, стартували о 17:00. Гру транслювали "2+2", а також Ютуб-канал київського клубу. На НСК Олімпійський зустрічались друга і третя команда УПЛ. Перед звітною зустріччю кияни випереджали своїх гостей на 13 очок.

Динамо – Олександрія – 1:1 – відео голів

Олександ Хацкевич був змушений провести одразу декілька суттєвих змін у стартовому складі через серйозні проблеми з кадрами. Вилучених у Львові Кендзьору та Бурду підміняли Микита Кравченко і Артем Шабанов. Бойко, який пропускав попередній матч через застуду, також залишився на лаві запасних, віддавши місце у воротах Бущану. Ну і, нарешті, попереду вийшли Цітаішвілі та Де Пена. Уругваєць виконував роль центрального форварда.

Динамо – Олександрія: стартові склади та пряма відеотрансляція матчу УПЛ

Динамо на старті поєдинку заробило декілька штрафних на чужій половині поля завдяки активним діям Цітаішвілі, який не цурався дриблінгу, однак отримати жодних дивідендів після стандартів кияни не зуміли. Натомість Олександрія відповіла блискавичною атакою зі швидким голом. Абсолютний дебютант першої команди Микита Кравченко дозволив Цурікову виконати передачу у штрафний майданчик, Полярус незграбно переправив м'яч далі, а залишений без опіки на дальній стійці Лучкевич з декількох метрів пробив у порожній кут.

Після пропущеного м'яча кияни увімкнули швидкості, створивши декілька небезпечних мооментів поблизу воріт Паньківа. Спочатку Шепелєв, отримавши класну передачу від Кравченка, пробив зовсім поруч зі стійкою (лайнсмен зафіксував спірний офсайд), а згодом вже Де Пена ударом головою не поцілив у рамку.

Лише до 30-ї хвилини матчу Шарану довелось провести дві вимушені заміни. Замість травмованого автора гола, Лучкевича, вийшов Гречишкін, а Цуріков, який також зазнав пошкодження, поступився місцем Ковальцеві. Останній всього через п'ять хвилин перебування на полі загрожував Динамо небезпечним ударом головою після розіграшу кутового, але пробив вище. Команда Хацкевича також відповідала стандартами, з якими легко давали собі раду оборонці Олександрії.

На 43-й хвилині Олександрія, яка дуже впевнено виглядала у першому таймі, могла забивати вдруге, але Сітало пробачив киян. Кадар, втративши позицію, дозволив вийти на удар форварду гостей, а той вистрілив над поперечкою. А вже за мить свою майстерність продемонстрував Паньків, який потягнув несильний, але дуже точний постріл Кравченка у дев'ятку.

У перерві Хацкевич посадив на лаву Цітаішвілі та випуств на поле свіжого Шапаренка, який ледь не першим дотиком до м'яча міг зрівнювати рахунок. Увірвавшись у штрафний майданчик гостей, Микола на техніку пробив у хрестовину воріт. Олександрія відповіла на 56-й хвилині... третьою (!) вимушеною заміною. Травмованого Шендріка замінив Денис Дедечко. Таким чином вже у дебюті другого тайму Шаран використав усі заміни – справжнє жахіття для будь-якого тренера.

Парад замін продовжився на 60-й хвилині, коли Русин вийшов на поле замість Шепелєва. Як виявилось згодом, Назарій став козирем Хацкевича, забивши майже одразу після своєї появи на полі. Циганков підхопив м'яч у центрі, пройшов до карного та виконав класну передачу на Русина, який елегантно пробив у дальній від Паньківа кут. Динамо контролювало м'яч, продовжувало атакувати, але ледь не пропустило на 78-й. Банада пішов на подачу з кутового та головою вистрілив повз ближню стійку воріт Бущана.

В кінці матчу Хацкевич дав шанс 18-річному Ісаєнку, який замінив Кравченка. Кияни отримали право на штрафний удар, а Циганков метрів з 25-ти пробив у руки Паньківу. Після цього "динамівці" виконали ще декілька стандартів, але перемоги вирвати не зуміли – закономірна нічия на НСК Олімпійський. Шахтар має шанс збільшити перевагу над Динамо до 9-и очок.

Хацкевич намудрував, але його врятувала інтуїція

Білоруський фахівець не міг розраховувати перед матчем на цілий ряд футболістів основи. Гармаш, Бурда та Кендзьора пропускали гру через дискваліфікацію, а два нападники "біло-синіх" Соль та Бєсєдін продовжують перебувати у лазареті. Відтак, Хацкевич вирішив спробувати на позиції дев’ятки уругвайця Де Пену, який у попередніх поєдинках досить непогано діяв на лівому фланзі атаки. Карлос намагався бути активним, пропонував себе партнерам, але йому не вистачало ані фізики для боротьби з оборонцями Шарана, ані необхідної для центрфорварда нахабності. Словом, Де Пена – явно не Луїс Суарес, і це ще м’яко сказано. "Чарруа" більше страждав на незвичній для себе позиції, аніж грав у футбол.

Дивлячись на муки латиноамериканця, у багатьох, мабуть, виникло логічне запитання – чому не Русин? Ба більше, беручи до уваги катастрофічну кадрову ситуацію киян, не дуже зрозуміло, чому єдиний доступний центральний форвард грав за команду U-21 проти тієї ж Олександрії. І не просто грав, а провів на полі усі 60 хвилин, відзначившись голом з пенальті. Окей, не будемо шукати логіку там, де її немає, а просто відзначимо, що Назарій став рятівником киян. Йому знадобилось лише 6 хвилин після виходу на поле, щоб зрівняти рахунок. Русин технічно покотив під дальню стійку. Джокер Хацкевича спрацював, честь та хвала керманичу Динамо… який почав вигадувати велосипед на рівному місці. Але з лавки видніше.

Молодь Динамо не вразила

Георгій Цітаішвілі дебютував у основному складі, зайнявши місце на лівому фланзі атаки. Він дуже активно розпочав поєдинок, здійснивши декілька вдалих спроб дриблінгу, змушував суперників фолити… а ближче до середини першого тайму розчинився на полі. У перерві Хацкевич посадив його на лавку. 18-річному вихованцю Динамо не вистачало вертикальності, гостроти попереду, а також комбінаційної гри з партнерами. Отримавши м’яча, він переважно намагався брати на себе, і дуже часто робив це невиправдано. Однак потенціал цього футболіста не викликає жодних сумнівів, йому потрібно продовжувати давати шанс ще у цьому сезоні, тим паче, що Динамо вже навряд чи кудись подінеться з другого місця.

21-річний Микита Кравченко, який з’явився у складі київського клубу вперше з липня 2017-го, також провів неоднозначний поєдинок. Саме з-під нього Цуріков виконав рокову для "біло-синіх" передачу, яка завершилась взяттям воріт. Заради справедливості відзначимо, у цьому епізоді провалився не лише Кравченко, але й уся оборона киян, яка згодом дозволила прийняти м’яч самотньому в карному Сітало та прогавила на дальній стійці Лучкевича. За останнім не пригледів Миколенко. Однак попри наявність помилок у захисті Кравченко не соромився йти вперед та навіть міг забити класний гол наприкінці першого тайму, коли Паньків здійснив суперсейв, потягнувши м’яч з дальньої дев’ятки.

Шаран заслуговує на оплески

Олександрія менше контролювала м’яч (64% – 36%) та значно рідше пробивала по воротах (6 – 14), однак язик не повернеться сказати, що команда Шарана лише відбивалась. У першому таймі гості виглядали набагато переконливіше та організованіше за свого суперника, давши урок гри другим номером. І хто-зна, чи не вивезли б олександрійці з Києва три очки, якби Сітало реалізував вбивчий момент перед свистком на перерву. У другому таймі під тиском Динамо вони, можливо, засильно притиснулись до власних воріт, але це зовсім не було схоже на пожежу. Третя команда УПЛ доволі впевнено оборонялась, хоча й втратила вже до 54-ї хвилини трьох ключових виконавців – Лучкевича, Цурікова та Шендріка. Шаран заслуговує на оплески.