УКР РУС

Дідусь Баллотта, партнер і жертва Шевченка, рекордний Шовковський: головні ветерани Ліги чемпіонів

29 квітня 2021 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ
Автор: Любомир Кузьмяк

Зіграти хоча б раз у Лізі чемпіонів – мрія кожного футболіста. А зробити це, коли тобі за 40 – особливе досягнення. Якщо проаналізувати п’ятірку найстарших гравців турніру, то очевидним стає той факт, що жоден із рекордсменів не з’являвся на полі лише заради статистичних показників.

43 роки 252 дні Марко Баллотта (03.04.1964)

Реал – Лаціо 3:1 (11.12.2007)

Фото lazialita.com

Ще до перерви матчу на "Сантьяго Бернабеу" приречені гості пропустили тричі. У жодному з голів немає вини рекордсмена Ліги чемпіонів, який вийшов на поле у дуже поважному віці. Наставник Лаціо Деліо Россі довірив місце у воротах 43-річному Марко Баллотті – підопічний всього на чотири роки був молодшим за тренера. Ветеран мав чимало роботи – того вечора він навіть здійснив три сейви. Варто додати, що вихід Баллотти не був спонтанним чи випадковим. У тому сезоні лише четверо гравців римлян провели більше матчів, ніж 43-річний воротар.

Футбол смакує краще із боксом для вболівальників від Pepsi та Lay's! Спостерігай за грою топових команд, попиваючи смачний напій та насолоджуючись улюбленими чипсами. Так підтримувати своїх фаворитів у Лізі чемпіонів ще захопливіше!

42 роки 315 днів Джанлуїджі Буффон (28.01.1978)

Барселона – Ювентус 0:3 (08.12.2020)

Фото BarcaWorldwide

Після недавньої зустрічі на "Камп Ноу" преса тільки й смакувала: "Ветеран парирував 7 ударів Мессі!" Усі чекали на протистояння Мессі та Роналду, проте головною дійовою особою на полі став Буффон. І справа тут не у віці італійського кіпера. У Барселоні віковий воротар видав розкішний перформанс. А ще Буффон – єдиний гравець із нашого переліку, який може оновити рекорд, покращити свій показник і навіть перевершити Баллотту. Однак це може трапитися лише у наступному сезоні Ліги чемпіонів.

41 рік 255 днів Олександр Шовковський (02.01.1975)

Динамо – Наполі 1:2 (13.09.2016)

Фото UA-Football.com

У першому турі групового етапу ЛЧ сезону 2016/2017 Сергій Ребров довірив місце у воротах Олександру Шовковському. Динамівці відкрили рахунок у середині першого тайму, та ще до перерви Аркадіуш Мілік оформив дубль. Воротар "біло-синіх" зіграв не ідеальний матч – Шовковський відверто не врятував у двох рядових епізодах. Мине п'ять днів і СаШо проведе свою останню гру на професійному рівні. У компенсований час поєдинку УПЛ проти Зорі гравець луганців Євген Опанасенко забив єдиний гол у тому протистоянні. Таким було прощання легенди.

41 рік 206 днів Марк Шварцер (06.10.1962)

Челсі – Атлетіко 1:3 (30.04.2014)

Фото sport.optus.com

Історія австралійця Марка Шварцера є унікальною хоча б тому, що у Лізі чемпіонів він дебютував у 41. Проте на цьому дива Шварцера не закінчилися – через кілька місяців досвідченому кіперу довелося рятувати ситуацію і підміняти Петра Чеха у півфіналі проти Атлетіко. Якщо у першій зустрічі Марк зіграв безпомилково (0:0), то на "Стемфорд Брідж" гості тріумфували. Зрештою, безпосередньої провини воротаря Челсі у жодному з трьох пропущених голів немає.

40 років 211 днів Алессандро Костакурта (24.04.1966)

АЕК – Мілан 1:0 (21.11.2006)

Фото static.goal.com

Єдиний польовий гравець у нашому топі. Ікона "россо-нері", яка провела понад шість сотень матчів за Мілан. Особливий для Костакурти поєдинок у Греції нічого не вирішував для італійців, які вже гарантували собі вихід із групи. Переможний гол було забито після штрафного у виконанні Жуліо Сезара. У перерві Карло Анчелотті замінив рекордсмена і роз'єднав вікову пару в центрі оборони Костакурта-Мальдіні. Більше у турнірі 40-річний захисник не зіграє, та через кілька місяців підніме над головою 5-й(!) трофей Ліги/Кубка чемпіонів.