УКР РУС

Der Klassiker. Зрадники та боротьба за німецький трон

19 листопада 2016 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" розповідає про головне протистояння Бундесліги, яке тільки посилюватиме свої позиції в футбольному світі.

"Дер Класікер" не має сторічної історії, не має позафутбольних течій, не має кривавої ненависті фанатів... Але має головне – високоякісну гру на полі. На сьогодні важко знайти гостре протистояння, де б все вирішувалося безпосередньо в матчах, а не бридкими репліками так званих зірок у пресі. На щастя, таке ще є.

Перше загострення відносин

"Борусія" та "Баварія" наразі є найуспішнішими німецькими клубами. Мюнхенці були домінантом Бундесліги з моменту її створення, а от дортмундці вийшли на топ-рівень не так давно. Дебютне чемпіонство в новоствореній першості "джмелі" завоювали у сезоні-1994/95, на "Баварію" тоді очікував провал – лише 6 сходинка. У наступному чемпіонаті "Ді Ротен" були вже другими, однак на вершині залишалася все та ж зухвала команда з Дортмунду.

Принциповий матч Ліги чемпіонів

Через рік "Борусія" завдала ще одного болючого удару німецькому гегемону, здобувши титул переможця Ліги чемпіонів на домашньому стадіоні мюнхенців. "Жовто-чорний" кошмар для баварців не припинявся. У черговому розіграші ЛЧ чинні володарі трофею вибили співвітчизників на стадії 1/4 фіналу. Єдиний гол у 2-матчевій дуелі забив Стефан Шапюїза, чим змусив "червоних" надовго запам’ятати, хто був німецьким господарем у середині 90-х.

Певний час в одні ворота

"Борусія" на певний час взяла паузу і повернулася на перше місце Бундесліги вже у новому тисячолітті, перервавши 3-річний тріумф FCB. Після цього "джмелі" знову надовго затихли, але шалена кінцівка того сезону без сумніву надовго закарбувалася у головах вболівальників трьох клубів. Дортмундці виграли Срібну Салатницю, випередивши "Байєр" та "Баварію" на 1 і 2 очки відповідно.

"Баварія" декілька років поспіль "клепала" чемпіонства

Надалі справи у BVB йшли відверто посередньо, а про результати в очних зустрічах по "Класікеру" краще й не згадувати – 3 перемоги у 21 матчі. Найдраматичнішим серед програних поєдинків став фінал Кубку Німеччини у квітні 2008 року, коли за хвилину до фінального свистка Петріч подарував "джмелям" надію, а в овертаймі Тоні цю ж надію зруйнував.

Вихід на європейський рівень

Ситуація кардинально змінилася, коли до керма "Борусії" прийшов Юрген Клопп. По-хорошому божевільний тренер поставив своїй команді таку гру, що виникало запитання – "хто тут "німецька машина"? "Ді Шварцгельбен" не просто двічі поспіль стали чемпіонами, вони два роки ганьбили розхвалений "голлівуд". Відрив у чемпіонаті був величезним, а 5 поспіль "класичних" матчів закінчилися на користь підопічних "тренера в кепці". Бенефісом тієї команди став фінал національного кубку, де "Борусія" взяла впевнений реванш (5:2) і оформила дубль.

Дортмундці змусили про себе говорити

З'ясувавши стосунки на внутрішній арені, німецькі монстри вирішили показати справжній клас у Європі. І відразу на найвищому рівні – у головному матчі Ліги чемпіонів. За крок до фіналу "Борусії" і "Баварії" протистояли "Реал" та "Барселона" відповідно. Іспанці більше бажали провалу супернику по "Ель Класіко", ніж хотіли перемогти самі. Німці, у свою чергу, із запалом в очах (але у півголоса) говорили про власний національний фінал, який у прекрасному стилі й реалізували, посадивши на "п’яту" точку піренейських опонентів.

"Вемблі", головна гра футбольного року, напруга. Хіба можна організувати кращу рекламу для не надто популярного протистояння? "Дер Класікер" прогримів на увесь світ, а навіть далекі вболівальники мимоволі почали слідкувати за кожним матчем "Борусії" проти "Баварії".

Магія та велич "Класікера" більше на згасне

Головний матч в історії "німецького класичного" дортмундці програли на 89 хвилині, пропустивши від Роббена. Потім зірки команди Лєвандовскі та Гьотце перейшли в стан принципового суперника, а культовий Юрген Клопп пішов з тренерського містка. Здавалося, найяскравіше протистояння знову згасне, але так не сталося. Знайшлися нові лідери, новий натхненник Томас Тухель, навіть повернувся "зрадник Маріо", який так і не став своїм у мюнхенському клубі, а нестримному польському Лєві, який зараз вже виблискує в червоній футболці, бомбардирську гонитву влаштовує габонець Обамеянг.

Колись обоє грали за "джмелів", а зараз захищають кольори "голлівуду"

Болючим для "жовто-чорних" фанів став трансфер капітана Хуммельса. Вони його публічно ненавидять, оскільки боротьба проти "Ді Ротен" поступово зрівнюється з рурським дербі, де немає жодних компромісів. Минулого сезону три з чотирьох "всенімецьких" матчів закінчилися на користь "Баварії", але це не збавляє інтерес до "Класікера", адже зараз така вивіска вже є брендом, а кожен поєдинок Дортмунда проти Мюнхена – справжня вистава на дві дії, яка визначає сильнішого виключно на полі за допомогою м’яча.

Мадридське дербі. Вікова битва за столицю в тіні "Ель Класіко"