УКР РУС

Денні Велбек: "Золотий м'яч" отримає Роналду

1 січня 2014 Читать на русском

Форвард "МЮ" Денні Велбек розповів про свій прогрес у стані манкуніанців та про фаворитів наступного мундіалю у Бразилії.

- Ви пройшли непогану школу у "МЮ". Хто з гравців команди вплинув на Вас найбільше?

-  Напевне, що Раян Ґіґґз. Ще з дитинства, відколи я почав спостерігати за іграми "МЮ", у команді було стільки класних гравців. Я завжди приглядався до  Ґіґґза і на величезну радість я тепер маю нагоду тренуватись з ним кожен Божий день. Потім були гравці, які дбали про  мій розвиток. Наприклад, Вес Браун чи Даррен Флетчер, які завжди підтримували  мене словесно під час ігор та тренувань. Вчився я також у Ріо Фердінанда, Пола Скоулза, Вейна Руні, Кріштіану Роналду, Карлоса Тевеса, Дімітара Бербатова...

- Відчуття від перебування на полі вперше з Вашим кумиром Ґіґґзом напевне неймовірне?

- Звісно. Вирости у Манчестері, вболівати за "МЮ", а потім ще й опинитись на полі разом з Ґіґґзом. Як він інтенсивно працює, а ще дізнатись про його бажання, налаштованість, запал... Дух "Манчестера" не дозволяє стояти на місці, а заохочує до прогресу та підкорення нових вершин.      

  - Вигравати чемпіонат за чемпіонатом... Хіба тут знайдеш мотивацію до перемог?

- Дивно, але неважко. Достаньо побачити Раяна Ґіґґза на тренуванні, зокрема його настрій до макисмалізму у кожній тренувальній вправі... Що вже казати про офіційні ігри? На тренуваннях присутній той "драйв" та бажання прогресувати - наш дороговказ на кожен день. У такому великому клубі як "МЮ" завжди присутній тиск перемагати у кожній грі та здобувати трофеї. Саме з цією метою ми всі у клубі.

- Які сильні сторони у Вашого теперішнього наставника Девіда Мойєса?

- Мені здається, що він знає, як повинна виглядати його команда. Ми багато аналізуємо ігри. Кожен з гравців знає свою справу на полі. Однак досі ігри відбувались за непередбачуваним сценарієм і саме це нам слід обговорювати, щоб все було гаразд. Нам необхідно добитися якнайбільшої кількості перемог, адже ми - "Манчестер Юнайтед" і від нас цього очікують.   

- Цей сезон АПЛ такоє обіцяє стати непередбачуваним?

- Вважаю, що футбол - завжди непередбачувана гра. Цього сезону багато команд програли ігри, у яких більшість вважали їх переможцями. Чемпіонат важкий, оскільки будь-яка команда з дна турнірної таблиці здатна перемогти команду з верхніх позицій. Прохідних ігор просто нема.

- Ви встигли спробувати свої сили на декількох позиціях в різних командах "МЮ". Де вважаєте себе найефективнішим?

- Я хотів би грати на вістрі атаки на лінії із захисниками. Проте будь-який форвард, який пройшов школу "МЮ", здатен грати на будь-якій позиціїї попереду. Мені таке різноманіття цікаве. Однак тут є плюси і мінуси. Тобі хочеться грати на улюбленій позиції, а тебе ставлять то сюди, то туди. Проте на все слід дивитися з позитивом і з часом можна отримати свою улюблену позицію.

- У цьому сезоні Ви забили голів вже більше, ніж минулого сезону. Став цей прорив наслідком більшого самолюбства у хорошому значенні цього слова?

- Так. Я проаналізував наш чемпіонський сезон, який був одним з найкращих у моєму житті. Цього сезону я граю частіше і мені здається, що я покращив свою гру. Я виступаю не на улюбленій позиції, а граю лівим вінгером, проте я змирився з цим заради загального блага команди. Щойно я почав забивати більше голів, отримав травму, наслідки якої ще відчуваю. Я справді хочу забивати більше голів цього сезону.   

- Не мрієте зіграти на чемпіонаті світу у Бразилії - духовній батьківщині футболу?

-  Звісно, що мрію. Переглядаючи матчі мундіалю у дитинстві, я зауважив, що за цією подією стежив весь світ. Я також переглядав всі матчі чемпіонатів світу.  

- Щось можете пригадати яскраве з мундіалів?

- У 2002 році, коли мені було 11 років і я вже був у школі "МЮ", добре пригадую як я зі сім'єю стежив за матчем Бразилія - Англія. Бразильці тоді були просто дивовижні. Мені так кортіло взяти участь і сподіваюсь у мене буде для цього шанс.

- Думки про мундіаль постійно рояться в голові чи Ви схильні жити лише наступним матчем?

- Насправді, я не думаю тепер про чемпіонат світу. Мої думки зосереджені лише на команді. Я думаю лише про наступну гру. Навіщо заглядати далеко наперед, адже кожного дня може щось трапитися...

- Хто на Вашу думку отримає "Золотий м'яч"?

- Напевне, Кріштіану Роналду. Те, що він демонструє у кожній грі, відколи він опинився у "Реалі", - просто неймовірно. Коли він виступав за "МЮ", то він мав таки стати найкращим у світі, судячи з того, як він працював на тренуваннях та у грі. Зрештою, важко вгадати переможця через Мессі, адже він також неймовірний гравець.  

Інтерв'ю ФІФА переклав та адаптував Андрій Холявка