УКР РУС

Чорноморець вилетів з Вищої ліги через холеру, – відверте зізнання екс-тренера "моряків"

9 квітня 2020 Читать на русском

Відомий український тренер Семен Альтман згадав про спалах небезпечного захворювання у період його виступів за одеську команду.

"Головний тренер Чорноморця Сергій Шапошников і інші керівники зібрали команду і оголосили, що в Одесі знайдена холера, грати ми найближчим часом не будемо, більше того – з міста не можна виїжджати і в нього в'їжджати. Я особливо не хвилювався, оскільки в той час був повністю зосереджений на футболі. Офіційних оголошень ніхто не робив, в пресі нічого не повідомлялося.

Нагорняк пригадав, як пережив небезпечну епідемію в Китаї

Продовжили тренуватися, але тепер вже майже без мотивації. Перспектива не проглядалася. Так пройшло близько двох тижнів. Після цього оголосили, що ми повинні пройти двотижневу обсервацію, після чого виїхати до Києва, де Чорноморець проводитиме домашні зустрічі. Обсервація – це жорсткий колективний карантин. Без можливості спілкуватися навіть з найближчими родичами – і взагалі всіма, хто за периметром. Всі, хто цю обсервацію проходить, повинні перебувати на закритій території, постійно проходити медичні обстеження, харчуватися виключно тим, що нам готують. Обсервацію нам організували на домашній арені клубу. Залишати територію заборонялося, і навіть дружин з дітьми і інших родичів ми могли бачити лише через паркан.

"Кадар залишається заручником ситуації": агент пояснив, чому екс-динамівець не може прибути в Китай

У нас постійно брали аналізи – кров, сечу, кал. Особливо останнє, оскільки холера в першу чергу б'є по шлунково-кишковому тракту і діагностувати її найшвидше можна саме за таким тестом. Ніякої ізоляції окремо у футболістів не було – жили в номерах по кілька людей. І заняття йшли в звичайному режимі. Так минуло ще два тижні. Після цього сіли в автобус – оскільки літаки з Одеси не літали – і поїхали в Київ.

Там нас поселили на старій базі Динамо в Нивках – самі кияни незадовго до цього переїхали в Конча-Заспу. Ми там жили, грали, і зі столиці України літали на виїзди. Провели так чотири зустрічі (три псевдодомашніх і одну виїзну з Шахтарем). Всієї правди про події ми тоді знати не могли, але багато в чому через це Чорноморець і вилетів з Вищої ліги. Після холери все пішло шкереберть", – розповів Альтман в інтерв'ю виданню Спорт-Експрес.

Нагадаємо, у 1970 році відразу в декількох областях Радянського Союзу виявили холерну паличку, а одне з міст, представлених у Вищій лізі чемпіонату СРСР з футболу, Одесу – на 49 днів армія наглухо заблокувала від решти країни.

"У 90-х зарплату гравцям виплачували кабанчиками, бензином": економічна криза, кримінальні авторитети і трансфер у Зеніт