УКР РУС

Чому форма-вишиванка "Динамо" – це круто

9 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

Презентація нової форми київського "Динамо" викликала серйозний резонанс в рядах уболівальників. Одним новий домашній комплект форми шалено подобається, у інших викликає негативні почуття.

Спробую навести свої аргументи на користь того, чому нова форма "Динамо" у вигляді вишиванки – це дуже круто, і чому це повинно стати трендом українського футболу.

...Ви замислювалися про те, чому ультрас практично всіх регіонів України – чи то Захід, Схід, Північ чи Південь (і навіть Крим) – співають на стадіонах українські пісні, скандують речівки українською мовою? Тому що фанати одні з тих в нашій країні, хто давним-давно пройшов свою народну самоідентифікацію. Хто ми? В якій країні ми живемо? "Ми – українці". "Живемо – в Україні".

Разом з тим, ви прекрасно знаєте, що сталося в регіонах, де багато людей не ідентифікували себе як українці. Складно сказати, ким вони себе вважали – росіянами чи якимось досі невідомим окремим народом, але навряд чи українцями.

Війна "змусила" багатьох людей пройти цю самоідентифікацію, і більшість відповіли: так, ми УКРАЇНЦІ і живемо В УКРАЇНІ! Стали популярні вишиванки, одяг національних кольорів і з національними символами, жовтий і синій кольори стали певним "маркером", який дозволяв розрізняти оточуючих – "наш" чи "не наш".

Футбол – це частина життя. Причому для багатьох уболівальників його важлива частина. Тоді чому ж футбольна форма не може стати тим "ідентифікатором", завдяки якому клуб показує своє коріння, своє походження, свій світогляд?!

Форма "Динамо" – далеко не перша в цьому ряду. Була і червоно-чорна форма "Карпат", і форма-вишиванка від "Черкаського Дніпра". (Якщо були інші, підкажіть, будь ласка, в коментарях.)

Була, наприклад, і така форма "Вереса".

Мені здається, що багатьом уболівальникам "Динамо" буде приємно пройти таку "самоідентифікацію", і фани із задоволенням і з гордістю будуть носити нову форму.

Була ж у збірної України форма з національним візерунком на Євро-2012, чому не продовжили в нових версіях екіпірування?

Та й непогано було б і іншим українським клубам пройти подібну процедуру і самоідентифікацію. Що скажете? Ви точно проти?

Як могла б виглядати нова форма "Динамо". Дизайнерка про подробиці створення "футбольної вишиванки"