УКР РУС

"Чи прикро за себе? Та це повна катастрофа". Андрій Тотовицький – про мовчання "Шахтаря", життя у Бельгії і проблеми із візою

7 лютого 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Інтерв’ю "Футбол 24" із хавбеком бельгійського "Кортрейка", який опинився у відверто складній та неприємній ситуації.

У чемпіонаті Бельгії зимова пауза триває майже місяць. За час відпустки "Кортрейк" перезарядив батареї і зараз здобув дві перемоги поспіль – над "Локереном" Сергія Болбата (2:1) та "Стандардом" Валерія Лучкевича (3:0). Щоправда, перед тим клуб Андрія Тотовицького зазнав 8 (!!!) поразок поспіль. Замість місця в омріяній топ-6 "Кортрейк" посідає лише 10-ту сходинку із 10-очковим відставанням від заповітної єврокубкової зони.

Українські вболівальники тим часом марно намагаються відшукати Тотовицького у заявках бельгійського клубу на матчі. Його там немає – навіть серед запасних. Хавбек, права на якого належать "Шахтарю", досі у Києві. Про причини такої ситуації Андрій Тотовицький розповів "Футбол 24".

"Іди по-доброму і забирай речі"

Андрію, пауза у чемпіонаті Бельгії вже давно закінчилася, проте ви досі перебуваєте в Україні. Що трапилося?

У мене була віза "С". Вчасно не зробили документів – не знаю, з якої причини. Ще поки перебував у Бельгії, до мене навіть поліція приходила. "Ти вже давно повинен був отримати ID-карту, чому досі її немає?" Телефоную адміністратору клубу. Він заспокоював: "Передай їм трубку, у тебе все нормально".

Коли я вирушав в Україну, то запитав: "У мене ж візи немає, як я повернуся у Бельгію?" Адміністратор мені скинув на email якийсь папірчик: "З його допомогою ти повернешся". Я спокійно поїхав.

Настав час повертатися. Приїхав в аеропорт. Взяв квиток, здав речі. Пройшов першу митницю. При посадці в літак митник попросив квиток. А я летів із Романом Безусом. "Ви летите по туристичній візі чи робочій?" – запитує. Ми: "По туристичній". Взяв мій паспорт і підрахував дні. Замість дозволених 90 днів перебування закордоном у мене були всі 120. "Іди по-доброму і забирай речі, щоб ми тобі відміни не писали".

Тільки 17 січня подав документи, 24-го їх відправили в Бельгію. Сиджу, чекаю. Що тут скажеш – серйозне недопрацювання клубу "Кортрейк". Через них вся ця проблема.

Зв’язок із "Кортрейком" наявний?

Так. Сподіваюся, проблема незабаром вирішиться. Я вже втомився від цього всього.

Перебуваючи у Києві, ви якось підтримуєте форму?

Звичайно. Увесь час я займався самостійно. Зараз понад тиждень тренувався із "Шахтарем" U-19, бо перша команда і "дубль" полетіли на збори.

"Шахтар" віддав вас у річну оренду, але мав право взимку повернути у команду. Чи була із "гірниками" розмова на цю тему?

Ні. Якби хотіли – то звернулися б до мене. Але ніхто не звертався, отже…

В одному із попередніх інтерв’ю ви сказали, що прагнете грати в Європі. Наміри не змінились?

По-перше, я справді не проти. По-друге, я вже заграний за дві команди, тому апріорі не можу грати за третю. У будь-якому випадку така ситуація зберігатиметься до літа.

Минулого року ви вже опинялися у схожій ситуації, коли перед початком сезону тривалий час не знали, за яку команду будете грати.

У мене кожних півроку таке. Чи прикро за себе? Та це повна катастрофа.

Коли вас відправляли у "Кортрейк", Фонсека казав, що стежитиме за вашою грою…

Нічого не знаю з цього приводу.

"Довелося вибачатись перед тренером"

Найкраще, що з вами сталося у Бельгії упродовж першої частини сезону?

Та багато було хорошого. Я грав, забивав – справи йшли непогано. Приємно було зіграти на новому рівні, у новому чемпіонаті. Хоча у мене зараз непростий час у плані того, що доводиться чекати візи, я отримав масу задоволення від тих чотирьох місяців, проведених у Бельгії.

Суворої бельгійської ретельності у сортуванні сміття дотримуєтеся і в Україні?

Ні, тут я не сортую (Усміхається). Не бачу в цьому сенсу.

Тотовицький: У Бельгії є великі штрафи за сміття

Через незнання бельгійських законів і традицій потрапляли у нестандартні ситуації?

Я потренувався – і додому. Нічого такого не було.

Ви гарно стартували: 5 матчів, 2 голи, 2 асисти. А потім, за вашими словами, "сталося дещо, не пов’язане з футболом”. Що мали на увазі?

Виникла одна неприємна ситуація, непорозуміння із головним тренером. Я у нього відпросився і поїхав додому, в Україну, щоб перевезти свою сім’ю. Запізнився із поверненням на один день. Після цього не потрапив у заявку на гру. Довелося вибачитись перед тренером, але він не особливо хотів чути мої пояснення. (Після паузи) Вони мені рекомендували летіти через інші країни, проте я не міг цього зробити разом із дитиною. Летів прямим рейсом – і трішки запізнився.

Які у вас відносини в команді?

Я намагаюсь спілкуватися абсолютно зі всіма. Трохи більше, напевно, із португальцем Жоаозінью. Він живе неподалік – разом їздимо на тренування. Чи є у нас тімбілдінг? Одного разу була загальнокомандна вечеря після якогось із матчів. Трапляється, що не всією командою, а так – із кількома хлопцями збираємося. У колективі здебільшого французька мова, але я спілкуюся англійською.

"У Брюсселі багато військових з автоматами"

У Кополовця після відвідин Голландії і Німеччини виникало враження, що в Україні, цитую, "мрак". Вам також так здалося?

Так, але зважайте на те, яке зараз у нас життя. Люди не думають про щось інше – лише б дитину прогодувати і за квартиру заплатити. А в Європі усі непогано забезпечені в матеріальному плані. Пенсіонери отримують такі суми, що можуть самі безбідно жити, ще й дітям допомагати. Звісно, що вони усміхаються. Чому б їм не усміхатися?

Загроза терактів не затьмарює ідилію?

Коли я тільки прилетів у Бельгію, одразу відчув напругу – ще в аеропорту. У Брюсселі багато військових з автоматами, додатковий контроль. Така ж ситуація в інших великих містах. Моє місто – невелике, тому тут цього ажіотажу не спостерігається.

Чи розуміють у Бельгії, що в Україні не якийсь внутрішній конфлікт, а війна із Росією?

Так, я зустрічав багатьох людей, які добре орієнтуються в реаліях. Вони знають, що це – війна. Так і кажуть.

Тотовицький: Зозуля потрапив у неприємну ситуацію через одного ідіота. Це дебілізм повний!

Чого українцям варто повчитися у бельгійців?

Особисто я в плані менталітету значно краще почуваюся в Україні. Не знаю, можливо ще мало часу провів у Бельгії. Нуднувато у них, одноманітне життя. Що варто запозичити? Ставлення до життя – вони живуть дуже легко, без ненависті, негативних емоцій. Усе залежить від ситуації. Коли в Україні все було нормально – у нас люди також усміхались.

У вас зовсім маленька донечка. Багато часу вдається їй приділити?

Так. На щастя, футбол багато часу не відбирає. Заїздів у "Кортрейку" немає. О 9 ранку йдеш на тренування, об 11 – повертаєшся.

Змінити малечі підгузник для вас – не проблема?

При потребі можу, звісно. Але цим більше дружина займається. Бо коли змінюєш футболочку чи підгузник, а донечка починає плакати, мене трішки лихоманить (Сміється). Найскладніший період довелося пережити в Бельгії – я, дружина і немовля. Практично не спали – у донечки коліки, а потім набрякли ясна і стали прорізатися зубки. Ми самі ходили із набряклими обличчями – від недосипання. Зараз вже стало простіше.

Сторінка автора у Facebook

"Хотів би повернутися в "Шахтар". Сергій Болбат – про життя в Бельгії, фантастичну гру Теодорчика і ностальгію за "Металістом"