УКР РУС

Чемпіон помер, нехай живе "МЮ"? Підсумки 26 туру АПЛ

12 лютого 2013 Читать на русском

Під пильним оком Жозе Моурінью "червоні дияволи" вбили інтригу в боротьбі за титул.

В анонсі матчів минулого вікенду автор цих рядків виділив одну із сюжетних ліній, яка поєднувала кілька поєдинків. "МЮ", "Ліверпулю", КПР, "Астон Віллі", "Арсеналу" належало побороти свої комплекси. Із цим завданням впоралися не всі.

Подія туру, безперечно, відбулася на "Олд Траффорд", де "МЮ" з прицілом на Лігу чемпіонів не оминув можливості збільшити перевагу над "Ман Сіті" до 12 очок. У грі "дияволів" поєдналася ефектність, ефективність та надійність власних тилів. Останнє, погодьтеся, буває дуже нечасто. Захисники "МЮ" блискуче впоралися з опікою головної ударної сили "Евертона" - Феллаїні, Пієнара, Бейнса та Анічебе, а в атаці забили необхідний мінімум, хоча могли доводити рахунок до непристойного. Наприкінці матчу деяким вболівальникам манкуніанців могла не сподобатися відверта гра на утримання рахунку, проте в умовах виїзду на "Сантьяго Бернабеу" вона була цілком виправданою.

Що ж, тепер повинно трапитися навіть більше, ніж диво, щоб прагматик Фергюсон, наче хлопчак, розгубив такий гандикап і віддав титул сусідам із "Сіті". Такого відчутного домінування "дияволів" у Прем'єр-лізі не доводилося бачити вже давно. А це повинно б зацікавити Жозе Моурінью, який гордовито стежив за наступним суперником Королівського клубу з віп-ложі. Цілком ймовірно, що влітку Особливий полишить "Сантьяго Бернабеу", а працевлаштування в "Челсі" чи "Ман Сіті" і можливість скинути Фергі з трону - чудовий виклик для гіперамбіційного тренера.

Це б могло бути потім. Зараз же "Ман Сіті" має жалюгідний вигляд. Схоже, Манчіні програв не лише битву, а й війну. Бойові стяги понуро обвисли, амбіційних заяв, мовляв, ми ще повоюємо за титул, також не чутно. Тож "містяни" стають головним розчаруванням туру. Коли чемпіони у надважливому матчі дозволяють себе втоптати у газон команді, яка веде боротьбу за виживання, це ознака тотального паралічу системи. Важко зараз уявити, яким стимулом керуватимуться "блакитні" в матчах, що залишилися. Можна, звісно, піти на дно у компанії зі ще якимись амбіційними невдахами. Наприклад, із "Челсі", який гостюватиме на "Етіхаді" вже в наступному турі. Назагал це буде агонія епохи Манчіні. Вже влітку власникам клубу потрібно зробити ставку на нового керманича.

Розчарування туру-2 ми мали змогу спостерігати вчорашнього вечора. Вочевидь, "Ліверпуль" із Старріджем і "Ліверпуль" без Старріджа - це дві величезні різниці. Самотужки Луїсу Суаресу було нереально пробитися крізь захист "Вест Бромвіча". Аукнувся і ще один "бич" команди Роджерса - втрата концентрації в заключному відрізку матчу. Так було в зустрічах з "Арсеналом", "Ман Сіті", так трапилося й тепер. "Дрозди" вкотре довели своє реноме дуже незручного суперника для мерсисайдців. У першому турі, нагадаю, середняк чемпіонату розбомбив ліверпуліанців з рахунком 3:0. У підсумку, варто було спіткнутися, і Ліга чемпіонів помахала "Ліверпулю" ручкою. До "Тоттенхема", який іде четвертим, тепер аж 12 пунктів. Зважаючи на власну нестабільність, а також феноменальну форму Бейла, успішна погоня за "шпорами" практично нереальна.

Щодо Гарета Бейла, який дав Мирону Маркевичу і його команді майстер-клас із того, як потрібно обігрувати "Ньюкасл", то він стає головним героєм туру. Власне, у "Тоттенхема" могли виникнути серйозні проблеми, адже "сороки" вправно захищалися і гостро контратакували. Проте валлійський універсал самотужки сотворив два голи у ворота Крула, плюс - змарнував ще кілька хороших нагод для хет-трику і навіть покеру. Абсолютно слушно британські аналітики, серед яких колишній півзахисник "Ліверпуля" Дітмар Хаманн, називають Бейла найкращим гравцем чемпіонату.

Розгром туру трапився на "Ліберті Стедіум". З аналогічним рахунком "Віган" поступився "Челсі", проте там такий сценарій нікого не здивував. Інша справа - поразка КПР від "Суонсі". Хлопці Реднаппа вперше за час його "каденції" в цьому клубі мали настільки розгублений і приречений вигляд. А вже в наступному турі "обручам" приймати "МЮ"! Шанси на порятунок ще залишаються. Однак, якщо команді не вдасться оперативно вийти з шоку, отриманого в Уельсі, то лиху не завадить і сам чарівник на прізвисько Гудіні.

А ось характер туру демонстують цього разу "віллани". Перемога над "Вест Хемом" дозволила команді Пола Ламберта хоча б до наступного туру полишити зону вильоту, а це - перший симптом одужання. Іронія матчу на "Вілла Парк" полягала в тому, що обидва клуби мали свій скелет у шафі - "молотки", пропустивши першими, перемогли в цьому чемпіонаті лише одного разу, а ось "Вілла" полюбляє втрачати перемогу навіть тоді, коли веде з перевагою у два м'ячі. Побороти свої фобії вдалося саме господарям поля. Ну а "Вест Хем" зимового зразка продовжує, здебільшого, розчаровувати.

Резюме 26 туру

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - "Евертон" (75,525 глядачів)
Найгірша відвідуваність: "Суонсі" - КПР (20,529 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Челсі" - "Віган" - 4:1, "Суонсі" - КПР - 4:1
Найбільша виїзна перемога: "Ліверпуль" - "Вест Бромвіч" - 0:2
Вольові перемоги: -
Голепад: 5 м'ячів ("Челсі" - "Віган" - 4:1, "Суонсі" - КПР - 4:1)
Кількість м'ячів: 28
Середня результативність: 2,8

Загальна статистика

Найкраща відвідуваність: "МЮ" - КПР (13 тур, 75,603 глядачі)
Найгірша відвідуваність: "Віган" - "Редінг" (13 тур, 15,436 глядачів)
Найбільша домашня перемога: "Челсі" - "Астон Вілла" - 8:0 (18 тур)
Найбільша виїзна перемога: КПР - "Суонсі" - 0:5 (1 тур)
Вольові перемоги: 35 (найбільше "МЮ" - 9, "Евертон" - 5, "Ман Сіті", "Тоттенхем", "Редінг", "Арсенал" - по 3)
Голепад: 10 м'ячів (20 тур, "Арсенал" - "Ньюкасл" - 7:3)
Кількість м'ячів: 738
Середня результативність: 2,84

Серії

Безпрограшна: "МЮ" - 14 матчів
Нічийна: "Норвіч" - 3
Без перемог: "Норвіч" - 9
Переможна: "МЮ" - 3
Серія поразок: "Сандерленд" - 2

У турнірі прогнозистів "редакція - читачі" святкую третю перемогу поспіль. Цього разу мені вдалося обіграти Василя Карабановича - 9:7. Загальний баланс такий: +11=1-6, 136:112. Ваші прогнози на 27 тур очікую ТУТ.

Олег Бабій, Футбол 24

Тwitter автора - @Gullit_87